
Semmelsäsong – här finns Göteborgs godaste semlor
Uppdaterad 15 feb 2021
Informationen i denna guide kan påverkas av covid-19.
Varje år säljs över 40 miljoner semlor i Sverige och den gräddiga bullen kvalar utan tvekan in som ett av våra allra mest populära bakverk. På senare år har semlan kommit i alla möjliga smaker och former, vilket har blivit något av en vattendelare bland semmelfantaster. I den här guiden hittar du Göteborgs bästa semlor: stans godaste, oavsett om du tillhör teamet som tycker att semlan ska vara kardemummabulle, mandelmassa och grädde, eller om du hör till det mer experimentella laget som vill prova en kremla – det vill säga en hybrid av kanelbulle och semla. Nu återstår bara att utse just din favorit.
Missa inte! Göteborgs bästa semla 2021 är framröstad – se hela listan
NAR
Skanstorget 9, LinnéÅrets semla 2021
I Thatsups stora digitala omröstning, där Göteborgs bästa semla 2021 skulle koras, kammade NAR på Skanstorget hem förstaplatsen. Caféet tävlande och vann med sin frasiga baklavasemla, som är ett spännande alternativ till den klassiska semlan.
Ahlströms Konditori
Korsgatan 2, CentrumAnrikt konditori med kreativa semlor
På Ahlströms Konditori har göteborgare ätit godsaker ända sedan 1901. Kanske får det en att tro att de skulle vara traditionalister i semmelfrågan, men låt dig inte luras, Ahlströms kan vara bland stans mest progressiva semmelbakare. De senaste åren har man kunnat äta både saffranssemla, vaniljsemla och wienersemla på det anrika konditoriet. De erbjuder även glutenfria semlor.
A Healthy Choice
Prinsgatan 3, LinnéEn semla för alla
På A Healthy Choice vill man att alla ska kunna avnjuta en god fika eller måltid, oavsett intoleranser och allergier. I år har man skapat en drömmig semla som är helt glutenfri och fri från vitt socker. Den går även att få med mjölkfri grädde. Beställ din semla i förväg, så att du säkert får en till fettisdagen!
Cum Pane
2 adresserProffsens favorit
Den ekologiska bakverkstaden Cum Pane har tidigare kammat hem Sveriges Bagare & Konditorers utmärkelse Göteborgs bästa semla. Och bageriet verkar ladda för att hamna överst på prispallen i år igen. För man kör på lika hardcore som förr, med KRAV-certifierade ingredienser och mjölet mals fortfarande med stenkvarn.
Cum Pane Majorna
Bullen & Brödet
Fjällgatan 34, Masthugget/MajornaBörja frossa tidigt
På det lilla hål-i-väggen-bageriet bakas det för fullt mest hela tiden. Semlorna finns på plats redan tidigt i januari och många vallfärdar uppför backen i Masthugget för att påbörja semmelfrossan. Bullen & Brödet håller sig till semlor av det traditionella slaget och kardemummabullarna bakas på surdeg, precis som allt annat på bageriet.
Nordgårdens Bageri
Bolshedens industriväg 28, KungsbackaEko-semlor
Nordgårdens Bageri i Billdal har rent mjöl i påsen, här bygger nämligen bakverken på ekologiskt råg och vetemjöl. Det är mästerbagaren Susanne Winroth som ligger bakom den växande populariteten – och semlorna är inget undantag.
Lasse-Maja Bageri & Café
Långedragsvägen 134En klassiker och mångas favorit
Lasse-Maja är en klassiker och ett givet bageri för semmel-inköp för många göteborgare. De har bland annat vunnit GP:s semletest, vilket resulterade i långa köer till det lilla bageriet. Bullarna bakas i stenugn och precis som allt som bakas på Lasse-Maja får det kalljäsa på franskt vis. Semle-fikan kan intas i det lilla caféet eller köpas med hem.
Vegofika
Ånäsvägen 20Vegansk semla
Vill du ha din semla helt vegansk? Vegofika erbjuder växtbaserade semlor, både i traditionell tappning och raw food-semlor. Precis som i alla bakverk konditoriet tillverkar så är allt helt växtbaserat, miljömedvetet och djurvänligt.
Lilla Sur Göteborgs Hantverksbageri AB
Solrosgatan 11Sugen på kremla?
I Kålltorp ringlar köerna långa till hantverksbageriet Lilla Sur. Anledningen? Det är givetvis kremlorna som lockar folk från när och fjärran! Vi pratar alltså om en hybrid av kanelbulle och semla – två favoriter i en alltså. Kom i tid!
Lilla Sur Göteborgs Hantverksbageri AB
Steinbrenner & Nyberg
3 adresserPrisad semla med tidig premiär
Steinbrenner & Nyberg är kända för sina ambitiösa tårtor och bakverk, och semlorna är förstås inget undantag. Enligt Göteborgspostens jury var just Steinbrenner & Nybergs semlor de bästa i stan, flera år i rad. Om man håller med om det eller inte kan avgöras redan några dagar in på det nya året, konditoriet har nämligen ovanligt tidig premiär för semlor.
Steinbrenner & Nyberg butik och servering
Steinbrenner & Nyberg Linnégatan
Steinbrenner & Nyberg Saluhallen
Alvar & Ivar Surdegsbageri
Kastellgatan 11, LinnéPoppis surdegssemla
Alvar och Ivar är vida kända för sitt surdegsbröd – och självklart bakas även bageriets populära semlor på surdeg. Precis som vanligt är alla råvaror som används ekologiska och många är de som väntar på Alvar och Ivars semmelpremiär, som traditionsenligt inträffar relativt nära Fettisdagen.
Alvar & Ivar Surdegsbageri
Brogyllen
Västra Hamngatan 2, CentrumTraditionellt eller kreativt?
Många anser att Brogyllen är bäst i stan på bakelser, ett rykte konditoriet förstås gör allt för att leva upp till även under semmelsäsongen. Brogyllen har under åren serverat trendiga skapelser, så som en prinsess-semla – alltså en hybrid mellan semla och prinsesstårta. Men för traditionalisten finns förstås även vanliga semlor.
Konditori Kampanilen
Karl Johansgatan 5, MajornaHantverkssemla med extra allt
På det lilla bageriet Kampanilen i Majorna står råvarorna i fokus och allt är noga handplockat. Ekologiskt och närodlat är ledorden när det gäller alla ingredienser. Semlorna bakas förstås från grunden och har förärats med rejält av både grädde och mandelmassa.