Semmelsäsong! Här finns Göteborgs godaste semlor

Varje år säljs över 40 miljoner semlor i Sverige och den gräddiga bullen kvalar utan tvekan in som ett av våra allra mest populära bakverk. På senare år har semlan kommit i alla möjliga smaker och former, vilket har blivit något av en vattendelare bland semmelfantaster. I den här guiden guidar vi dig till Göteborgs bästa semlor. Här hittar du stans godaste semlor, oavsett om du tillhör teamet som tycker att semlan ska vara kardemummabulle, mandelmassa och grädde, eller om du hör till det mer experimentella laget som vill prova en Double IPA-semla... Nu återstår bara att utse just din favorit!

Ahlströms Konditori

Anrikt konditori med kreativa semlor

På Ahlströms Konditori har göteborgare ätit godsaker ända sedan 1901. Kanske får det en att tro att konditoriet skulle vara traditionalister i semmelfrågan, men låt dig inte luras, Ahlströms kan vara bland stans mest progressiva semmelbakare. De senaste åren har man kunnat äta både saffranssemla, vaniljsemla och wienersemla på det anrika konditoriet. Nytt för i år är de glutenfria semlorna.

Cum Pane

Proffsens favorit

Den ekologiska bakverkstaden Cum Pane gör Göteborgs bästa semla, i alla fall enligt Sveriges Bagare & Konditorer som varje år bedömer semlor utifrån god smak, fina råvaror, bra utförande och hög kvalitet. Precis som allt på Cum Pane är semlans ingredienser KRAV-certifierade och mjölet mals med stenkvarn.

Cum Pane Majorna
Cum Pane Olskroken

Kafé Frilagret

Veganvänliga enligt tradition

I Frilagret, med egna kaféet i anslutning, hittar du fluffiga bullar med puder på locken, precis som sig bör. Det som skiljer dessa traditionsenliga fastlagsbullar åt från andra är att dessa är helt och hållet veganska. Förutom att godbitarna är veganska är de, som allt annat i kaféet, även eko och fairtrade.

Bullen & Brödet

Börja frossa tidigt

På det lilla hål-i-väggen-bageriet bakas det för fullt mest hela tiden. Semlorna finns på plats redan tidigt i januari och många vallfärdar uppför backen i Masthugget för att påbörja semmelfrossan. Bullen & Brödet håller sig till semlor av det traditionella slaget och kardemummabullarna bakas på surdeg, precis som allt annat på bageriet.

Lasse-Maja Bageri & Café

En klassiker och mångas favorit

Lasse-Maja är en klassiker och ett givet bageri för semmel-inköp för många göteborgare. De har bland annat vunnit GP:s semletest, vilket resulterade i långa köer till det lilla bageriet. Bullarna bakas i stenugn och precis som allt som bakas på Lasse-Maja får det kalljäsa på franskt vis. Semle-fikan kan intas i det lilla caféet eller köpas med hem.

Steinbrenner & Nyberg

Prisad semla med tidig premiär

Steinbrenner & Nyberg är kända för sina ambitiösa tårtor och bakverk, och semlorna är förstås inget undantag. Enligt Göteborgspostens jury var just Steinbrenner & Nybergs semlor de bästa i stan både 2016 och 2017. Om man håller med om det eller inte kan avgöras redan några dagar in på det nya året, konditoriet har nämligen ovanligt tidig premiär för semlor.

Steinbrenner & Nyberg
Steinbrenner & Nyberg butik och servering
Steinbrenner & Nyberg Linnégatan
Steinbrenner & Nyberg Saluhallen

Sanna Konditori & Bageri

Blir Double IPA-semlan årets snackis?

Att vara kreativ och nytänkande i sitt semmelbakande är en trend som håller i sig. Annelie på Sanna Konditori & Bageri har kombinerat sin kärlek för semlor och öl! Vi spår att årets Double IPA-semla kommer att få många att vallfärda till Majorna. Bullen är bakad med två olika sorters IPA och toppas med ölkaramelliserade nötter och mandlar, crème fraiche-grädde och IPA-chokladganache. Ölen kommer från lokala Majorna-bryggeriet Beerbliotek.

Alvar & Ivar Surdegsbageri

Poppis surdegssemla

Alvar och Ivar är vida kända för sitt surdegsbröd – och självklart bakas även bageriets populära semlor på surdeg. Precis som vanligt är alla råvaror som används ekologiska och många är de som väntar på Alvar och Ivars semmelpremiär, som traditionsenligt inträffar relativt nära Fettisdagen.

Brogyllen

Team traditionell eller team prinsess-semla?

Många anser att Brogyllen är bäst i stan på bakelser, ett rykte konditoriet förstås gör allt för att leva upp till även under semmelsäsongen. Brogyllen har hakat på trenden med kreativa semlor och erbjuder bland annat en prinsess-semla – alltså en hybrid mellan semla och prinsesstårta. För traditionalisten finns förstås även vanliga semlor.

  • Adress: