Din guide till Malmös bästa museer

Chokladmuseum, konstmuseum, teknikmuseum, fotomuseum, stans minsta museum och museum med halvfärdiga skisser. Malmö och Lund svämmar över av museer som kan få även de regnigaste och tråkigaste dagarna att kännas som att sväva på rosa moln. Så sätt på dig läsglasögonen och gör dig beredd för en djupdykning i allt från choklad och kulturhistoria till teknik och köttätande pirayor när vi guidar dig till Malmö och Lunds bästa museum. Vi lovar att du inte blir besviken.

Kolla även
- Aktiviteter: Guiden till Malmös bästa aktiviteter

Skissernas museum: Kreativa processer
Har du någonsin funderat på hur ett konstverk blir till eller hur det såg ut när det fortfarande bara var en skiss? I motsats till de flesta museer fokuserar Skissernas museum på att lyfta fram den kreativa processen, från första idé till färdigt verk. Här finns skisser, modeller och fotografier av fler kända konstnärer som exempelvis Matisse och Picasso.
Mer information: Skissernas museum, Finngatan 2, Lund

Moderna Museet: Moderna klassiker i vacker miljö
Moderna museet är inte bara ett av Malmös intressantaste museer utan dessutom en av Sveriges vackraste utställningslokaler. När Malmös gamla elverk omvandlades till utställningslokal blandades industriell charm och höga takhöjder med ljusa väggar och nytänkande. Hit kommer du för att se verk av några av samtidens mest betydande konstnärer och moderna klassiker från 1900-talet och framåt.
Mer information: Moderna Museet, Gasverksgatan 22, Malmö

Teknikens och Sjöfartens hus: Allt om maskiner och fordon
Om du är intresserad av hur tekniska maskiner och fordon fungerar är Teknikens och Sjöfartens Hus definitivt någonting för dig. Här kan du lära dig allt som är värt att veta om landsvägar, flygtrafik, motorer och muttrar. Dessutom finns det en riktig ubåt som man får gå in i.
Mer information: Teknikens och Sjöfartens hus, Malmöhusvägen 5-8, Malmö

Ebbas hus: Ett gammalt hem
Ebbas hus är med största sannolikhet Malmös minsta museum. Ett besök i det lilla gatuhuset med bostad från 1910-talet är lite som att resa tillbaka i tiden. Det mesta är precis som när Ebba bodde där med tidstypiska möbler, vedspis, zinkvask, vindskammare och utedass.
Mer information: Ebbas hus, Snapperupsgatan 10, Malmö

Malmöhus slott: Vackert renässansslott
I entrén till Slottsholmen hittar du Malmöhus slott. Förutom att det är Nordens äldsta bevarade renässansslott kan du här stifta närmare bekantskap med stadens och regionens historia. Dessutom finns det en källare med djur som akvariefiskar, köttätande pirayor och pytonormar.
Mer information: Malmöhus slott, Malmöhusvägen 6, Malmö

Malmö Chokladfabrik: Fördjupa dig i chokladens värld
För dig som älskar choklad är ett besök på Chokladfabrikens museum ett absolut måste. Här kan du göra en djupdykning i 120 års chokladhistoria med gamla formar, etiketter och annan kuriosa kring chokladtillverkningen.
Mer information: Malmö Chokladfabrik, Möllevångsgatan 36B, Malmö

Kommendanthuset: Ett måste för fotoentusiasten
För dig vars hjärta klappa lite extra för fotografier är ett besök i Kommendanthuset ett absolut måste. Här hittar du fotografins rum där det alltid finns en eller två intressanta utställningar med allt från konstfoto och porträtt till reklam och en stor variation av tekniker, motiv och tidsåldrar.
Mer information: Kommendanthuset, Malmöhusvägen 6, Malmö

Kulturen: Sveriges näst största friluftsmuseum
Kulturen är näst efter Skansen Sveriges största friluftsmuseum. Det finns två hela kvarter fyllda med ett 30-tal hus från olika tidsperioder och olika platser i Sverige. Förutom de gamla husen finns det alltid ett par intressanta utställningar om allt från världskultur till regional kultur.
Mer information: Kulturen, Tegnérsplatsen, Lund

Malmö konstmuseum: Nordiska konstutställningar
Malmö konstmuseum tillhör ett av Sveriges största konstmuseer och har alltid ett par intressanta utställningar. Främst visas samlingar från nordisk konst från 1800-talet och fram till idag men det finns även konst från olika delar av Europa.
Mer information: Malmö konstmuseum, Malmöhusvägen 6, Malmö

Malmö Konsthall: Stora på samtida konst
Med tanke på att Malmö konsthall har ett av Europas största rum för samtida konst är det kanske inte så konstigt att det nästan alltid finns intressanta utställningar som håller hög kvalitet. Här kan du se utställningar med internationell inriktning från såväl den moderna konsten som aktuella experiment.
Mer information: Malmö Konsthall, S:t Johannesgatan 7, Malmö

Andra guider du kanske är intresserad av
- Aktiviteter: Guiden till Malmös bästa aktiviteter

Om guiden till museer i Malmö
Guidens syfte är att hjälpa dig hitta bra museer i Malmö och den uppdateras löpande. Kom gärna med tips till oss på hello@thatsup.se om du vet något museum som vi har glömt att skriva om. Säg även till om ni ser några felaktigheter i guiden så fixar vi det.

Relaterade artiklar:

Visa på karta