Guiden till klassiska restauranger i Malmö

Guiden till klassiska restauranger i Malmö

Vill du besöka några av Malmös mest klassiska och uppskattade restauranger? Då har vi guiden för dig. Vi har satt samman en lista över restauranger som du absolut inte vill missa om du vill lära känna Malmös långa kulinariska historia bättre. Här hittar du allt från traditionell krogmiljö och anrika 1500-talslokaler till en autentisk kinarestaurang som öppnade redan under 60-talet. Här är vår guide till klassiska restauranger i Malmö, väl värda ett besök.

Innehållsförteckning
  1. Klassiska restauranger i Malmö
    1. Kin Long – Malmös första kinakrog
    2. Elyseé – Fonduefavorit från 70-talet
    3. Årstiderna i Kockska Huset – Källarvalv från Wasas dagar
    4. Bullen – Malmös mest älskade stammishak
    5. Mando Steakhouse & Bar – Malmös mesta steakhouse
    6. Sankt Markus Vinkällare – Eklektisk meny i 1600-talsmiljö
    7. Rådhuskällaren – Filéfrossa i klassiska miljöer
    8. Johan P – Havets läckerheter
    9. Atmosfär – Hög kulinarisk nivå sedan 90-talet

Klassiska restauranger i Malmö

Kin Long

Hemsida

Malmös första kinakrog

Redan på 60-talet slog man upp dörrarna till Kin Long – Malmös första kinesiska restaurang. Inte nog med att den har gamla anor, den fokuserar även till fullo på autentiska kinesiska smaker. Rätternas osvikbara kvalitet har år efter år placerat dem på White Guides lista över Malmös bästa restauranger.

Elyseé

Hemsida

Fonduefavorit från 70-talet

Elysée öppnade redan under 70-talet och har sedan dess varit en av Malmös populäraste restauranger. Sannolikt beställer majoriteten av alla besökare en och samma rätt – den av Malmöborna evigt älskade fonduen. Detta är restaurangens paradrätt som bjuder in till en social måltid, där hela sällskapet friterar kött och grönsaker tillsammans direkt över bordet.

Årstiderna i Kockska Huset

Hemsida

Källarvalv från Wasas dagar

Vill ni äta i lokaler vars historia sträcker sig ända tillbaka till 1500-talet är det till Årstiderna ni ska bege er. Självaste Gustav Vasa har övernattat här – mer klassiskt än så blir det knappast. Sedan 1997 huserar Årstiderna i lokalerna där ni sitter till bords i mysiga gamla källarvalv, upplysta med levande ljus och lyktor. På menyn står gourmandernas alla favoriter, däribland ostron, råbiff och Kalixlöjrom.

Bullen

Hemsida

Malmös mest älskade stammishak

Första gången det serverades öl och mat i Bullens lokaler var 1897. Något väldigt få känner till är att stället egentligen heter Två Krögare, då det i folkmun enbart kallas för Bullen – ett namn som hängt med sedan det från 60-talet och en period framåt hette Bull's Eye. Här är det stammistätt, vilket vittnar om en miljö man gärna återkommer till. Maten som serveras är traditionellt, vällagat krogkäk.

Mando Steakhouse & Bar

Hemsida

Malmös mesta steakhouse

Frågar du en malmöit vart du ska gå för att få en bra bit kött är sannolikheten hög att de pekar i riktning mot just Mando. Här serveras sedan 1966 vällagade kötträtter i typiska steakhousemiljöer. Något skrytsamt redovisar Mando plikttroget för oss besökare exakt hur många plankstekar de serverat genom åren. Det har blivit vansinnigt många, vilket vittnar om deras aldrig sinande popularitet bland köttörstande turister och Malmöbor. Skippar du helst biffen? Inga problem, samtliga rätter går att få i vegoversion med tofu eller halloumi.

Sankt Markus Vinkällare

Hemsida

Eklektisk meny i 1600-talsmiljö

Likt Årstiderna huserar S:t Marcus Vinkällare i lokaler vars anor sträcker sig synnerligen långt tillbaka i tiden (1600-talet), vilket adderar till den unika atmosfär som omger restaurangen. I den mysiga, varmt upplysta vinkällaren väljer du från en förhållandevis eklektisk meny som serverar svenska vilträtter såväl som italiensk antipasti.

Rådhuskällaren

Hemsida

Filéfrossa i klassiska miljöer

I Rådhuskällarens vackra lokaler har det under många år dukats upp till filéfrossa, ett koncept som är och förblir mycket populärt. Precis som det låter tillagas och trancheras de finaste filébitarna av nöt, fläsk och kyckling som du sedan kombinerar med valfria tillbehör från en väl tilltagen buffé bestående av potatisrätter, sallader och såser. Om någon i sällskapet föredrar köttfritt går det bra att byta filén mot vegetariskt alternativ. 

Johan P

Havets läckerheter

Inne i saluhallen huserar Johan P, en klassisk fiskrestaurang med vita dukar, schackrutiga golv och halvkaklade väggar, som kommit att bli något av en institution hos malmöiterna. Menyn utgår från vad man för dagen fiskat upp, men klassiker som toast skagen, silltallrik och stekt strömming består. För ytterligare extravagans kan man inleda måltiden med ett par ostron och champagne i ostronbaren.

Atmosfär

Hög kulinarisk nivå sedan 90-talet

Atmosfär kvalar med nöd och näppe in på listan. De öppnade nämligen först 1997 vilket kan anses vara aningen sent för att i ordets rätta bemärkelse klassas som ”klassiskt”. Genom åren har de emellertid kommit att bli något av en institution i Malmös krogliv. Med vällagade och intressanta rätter tog de tidigt modern europeisk fine dining-tradition till Malmö – dessutom till överkomliga priser sett till matens kulinariska nivå.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;