
Guiden till Malmös bästa bagerier
Uppdaterad 16 sep 2019
Informationen i denna guide kan påverkas av covid-19.
Doften av nybakat bröd är nästintill oemotståndlig och väcker i många fall även de mest morgontrötta. I Malmö står ett flertal bagerier för denna högst välkomna upplevelse. Surdegsbaguetter, rågbröd, pain au chocolat, bagels - vi på Thatsup Malmö har sniffat fram de allra godaste bröden och bakverken för att göra det lite lättare att navigera rätt medan det fortfarande väntar nygräddat. Nedan listar vi Malmö och Lunds bästa bagerier.
Bröd & Vänner
Nobelvägen 44A, MöllanNaturligt och nybakat vid Nobel
På fina Bröd och Vänner vid Nobeltorget finns det dagligen flera sorters dagsfärskt bröd att bryta med vänner, kollegor och familj. Frallor, levain, rundfranska och baguetter är några av de som vanligtvis finns med, men det dyker även upp en och annan överraskning. Allt bakas främst med naturliga och ekologiska råvaror, samt helt utan tillsatser.
Pâtisserie David S:t Gertrud
Östergatan 7BFransk oas i hjärtat av Malmö
Suktar man efter éclairs, gott kaffe och en något romantisk atmosfär à la Paris så har man kommit rätt här på Pâtisserie David. I brödväg blir det ungefär lika underbart som pain, baguette à l'ancienne och pain aux graines de lin låter, medan sockersuget stillas gott och väl av bland annat macarons, tarteletter och pain au chocolat. En riktigt tjusig smak av Frankrike, mitt i Malmö.
Pâtisserie David S:t Gertrud
Bageri Leve
Östra Rönneholmsvägen 6Munkar som orsakar köbildning
Bageri Leve har på kort tid kommit att bli många Malmöbors favoritbageri. Bland utbudet finns massor av härliga bakverk att välja mellan, men deras tveklöst största succé är munkarna. Varje torsdag serverar de dessutom sin numera traditionsenliga ”torsdagsmunk”. Ring eller mejla med fördel och boka dina munkar i förväg. Kön kring lunchtid sträcker sig nämligen ofta hela vägen till Magistratsparken och har du otur är alla slut när det väl blir din tur. Till stor glädje för stans alla veganer är det mesta på Leve helt växtbaserat, utan att kompromissa med vare sig smak eller konsistens.
Organic Bakery
Amiralsgatan 6Ekomedvetet surdegsbak i city
Stiger man in på Organic Bakery vilken morgon som helst lär man se bagarna i full rulle med att trolla ihop några riktigt goda, och till stor del ekologiska, surdegsbröd och bakverk. Förutom ett urval av favoriter som levain, valnötsbröd och surdegsbaguetter så piffar man här gärna till det med säsongsenliga smaksättningar och månadens bröd.
Söderberg & Sara
Mäster Danielsgatan 3Ystadsbageri i Malmö
Till mångas glädje stod Malmö näst i tur för Ystadsbaserade Söderberg & Sara, vilket innebär att man nu kan plocka med sig nybakat ekologiskt surdegsbröd vid S:t Knuts torg. Här bakas det med samvete och omsorg, inte minst för allt det goda som finns i Skåne, Halland och Bornholm där spannmål och annat gott kommer från. Som grädde på moset kommer kaffet från det egna kafferosteriet på Österlen.
Bageri Caféet
Gustav Adolf torg 43Vimmel och nybakat
På Bageri Caféet stoltseras det med allra bästa läge för att spana in vimlet på Gustav Adolfs torg medan man dricker kaffe och kanske mumsar på en fräsch bagel. Bagels, baguetter och andra ljuva bakverk ger här dagligen ifrån sig doften av nybakat, då samtliga görs på plats. Går bra att ta med men avnjuts för all del lika bra på uteserveringen en solig vår- eller sommardag.
Gateau Slottsstaden
Regementsgatan 100Bagerijätte från Stockholm till Skåne
Gateaus sydliga högkvarter utgörs av ett stenugnsbageri i Lund som dagligen rullar ut nybakat bröd till dess fina bageributiker i Malmö- och Lundområdet. Inspirerat av Poilâne i Paris så har man här traditionella franska recept på framförallt surdeg i grunden och man ser till att inte snåla med äkta smör i kaffebröden.
St. Jakobs Stenugnsbageri Malmö Saluhall
Gibraltargatan 6Genuin bakkonst i klassisk saluhallsmiljö
På St. Jakobs Stenugnsbageri varvas färskt surdegsbröd i olika utföranden med en uppsjö klassiska bakverk. Du kan alltså med fördel både luncha och fika här. Allting bakas enligt konstens alla regler med ekologiska råvaror, naturliga ingredienser och (sannolikt) generöst med smör och socker. Resultatet blir därefter. Vi vill slå ett extra slag för deras semlor som serveras under säsong – mandelmassan är nämligen någonting alldeles extra.
St. Jakobs Stenugnsbageri Malmö Saluhall
Extratips: Glutenfritt i Malmö
Älggatan 26Gott för allergikern
Då riktigt gott bröd är något av det bästa som finns är det tur att inget behöver hindra glutenallergikern från att uppleva detta under. Glutenfritt trollar fram allt från bröd, bullar och kakor till pizzor och pirogsnurror i en helt glutenfri miljö. Välj mellan dagsfärska bakverk att kalasa på snarast möjligt eller något från frysen att spara på till ett senare tillfälle.