Guiden till Malmös bästa caféer

Den svenska fikatraditionen hyllas inte bara som en härlig del av vår vardagskultur, den har även gjort de allra flitigaste utövarna till café-konnässörer. Som konsekvens har vi fått en salig skara av riktigt bra caféer i Malmö som kan det här med gott kaffe, goda kakor och en miljö som bjuder in till en skön stund. Vare sig det gäller en eftermiddag med kaffe och bok eller en lång pratglad fika med vännen. Här listar vi några av Malmös bästa caféer.

Kolla även:
- Caféer on-the-go: Guiden till Malmös bästa caféer on-the-go
- Bagerier: Guiden till Malmös bästa bagerier

Café Feed: Prisvärt och fräscht
Hemlagat och hembakat är ett vinnande koncept, och tillsammans med god service är det just dessa som skapar en riktigt hemtrevlig atmosfär på Café Feed. Den stående menyn listar bland annat sallader, tortillas, wraps och pasta, medan man dagligen kokar ihop något alldeles speciellt till lunch som dessutom är tillsats- och sockerfritt. Även eko- och lokaltänket finns med.
Mer information: Café Feed, Helmfeltsgatan 8, City södra


Café Feed

Solde Kaffebar: Kvalitetskaffe vid kanalen
Det är rätt så litet och barstolarna är inte de mest bekväma, men visst finns det en anledning till att man ändå ofta går förbi ett knökfullt Solde. Det egenrostade kaffet är prima, likaså kunskapen kring det som stundtals spiller ut ur den supertrevliga personalen. Blir om möjligt ännu godare med valfritt tillval av macka, hembakt kaka eller snygga matmagasinet Fool Magazine.
Mer information: Solde Kaffebar, Regementsgatan 2, City södra

Lilla Kafferosteriet: Kaffestugan i city
Malmös älskade Lilla Kafferosteriet lockar entusiaster från när och fjärran till detta charmiga 1600-talshus i city. Det egenrostade kaffet kan man hitta på flera håll i Malmö, men här kan man välja och vraka bland ett rikt och omväxlande utbud av såväl gedigna favoriter som säsongens goda, för att sedan avnjuta bakverk från Olof Viktors i en riktig mysmiljö.
Mer information: Lilla Kafferosteriet, Baltzarsgatan 24, City norra

Café Simrishamnsgatan (Simpan): Bohem-häng på Möllan
Möllans bohemiska vibbar exemplifieras rätt så väl här på gamla goda Simpan, där väggarna pryds med eklektiska konstverk och menyn bjuder på allt från mackor till ceviche. Atmosfären är härligt avslappnad från morgon till kväll, vilket gör att man lätt kan tappa tidsuppfattningen här. Passar bra till frukost, plugg eller häng med öl och livemusik.
Mer information: Café Simrishamnsgatan, Simrishamnsgatan 3, City södra

Uggla Kaffebar: Uggla med gott kaffe på solsidan
Det är en ganska ung Uggla som bor på hörnan vid S:t Knuts Torg och den sprudlar av liv och gott humör, särskilt i läget på solsidan. Som namnet antyder finns här massor med kärlek för riktigt gott kaffe, såväl svenskt som danskt, men även en del för husets uppfriskande lassi och dansk läsk. Gottegrisar, misströsta ej! Här bakas det även dagligen smått och gott efter säsong och humör.
Mer information: Uggla Kaffebar, Sankt Knuts Torg 16, City södra

Dolce Sicilia: Gelato och pasta som på Sicilien
Malmö må inte vara välsignat med det absolut bästa vädret, men på Dolce Sicilia kan man gott låtsas. Så fort solen tittar ut flockas här malmöiter för en skopa riktigt fräsch hemgjord gelato, en rejäl espresso eller en portion färsk pasta med hemlagad pesto på sicilianskt vis. Har man middagsgäster att imponera på så kan man även ta med färsk pasta hem.
Mer information: Dolce Sicilia, Drottningtorget 6, City norra

Noir Kaffekultur: En ordentlig kopp svart på Gamla Väster
Längs kullerstensgatorna på Gamla Väster hittar man Noir Kaffekultur och deras goda kaffe, som är ekologiskt och kommer från Love Coffee. Till kaffet kan man bland annat ta en hembakad kaka, en fylld baguette eller en fräsch rågbrödsmacka. Byt gärna ut mjölken i latten mot havremjölk, eller kaffet helt och hållet mot en uppfriskande juice.
Mer information: Noir Kaffekultur, Engelbrektsgatan 6, City norra

Kafé Agnez: Innerstans mysigaste innergård
Få innergårdar är lika omtalade och prisade som Kafé Agnez sköna innergård mitt i city. Under vår- och sommarsäsongen kan man här sitta på snygga vintage-soffor och trädgårdsmöbler och mumsa på hemlagad mat och hemgjorda bakverk, det mesta veganskt och ekologiskt. När den relativa närheten till nordpolen gör sig påmind är det bara att flytta in i den mysiga ovanvåningen
Mer information: Kafé Agnez, Agnesgatan 11, City norra

Hollandia: En klassiker på gågatan
Över 100 år i branschen talar om att man kanske satt konsten med att driva konditori och café på Hollandia. Allt från bullar och bröd till wienerbröd och kakor bakade från grunden på plats, check. Kaffe och te med fri påtår, check. Klassiskt fin inredning och en uteservering i bästa spaningsläge på gågatan, check. Det går helt enkelt sällan fel här.
Mer information: Hollandia, Södra Förstadsgatan 8, City södra

Café Grannen: På besök hos Grannen
Redan utanför Café Grannen bådar den kalassnygga och färgglada entrén gott. Här är det så bekvämt och hemtrevligt att det nästan inte är lönt att göra upp planer efter fikat. Sjunk ner i en av de sköna sofforna - på egen risk - och smutta på prisvärt kaffe eller en god chai latte. Ta med vännen, datorn eller boken till frukost, lunch eller fika. Mycket av det goda är dessutom hembakat.
Mer information: Café Grannen, Östervärnsgatan 5, City norra

Kaffebar på Möllan: Kvarterets kaffenörd
På en hörna i Möllans inre hittar man till den kaffebar som de flesta i krokarna känner gott och väl. Här vimlar det ofta av en salig blandning av folk från när och fjärran, i alla fall vad gäller Malmö-avstånd. Folk kommer mest för det pricksäkra kaffet från Love Coffee Roasters, men stannar även för den trevliga atmosfären och de goda bakverken från St. Jakobs stenugnsbageri.
Mer information: Kaffebar på Möllan, Claesgatan 2, City södra

Element: Kaféhäng i det gröna
Är det ett grönare kaféhäng man är ute efter utan att för den delen behöva lämna city så står Element till tjänst med den perfekta miljön. Fönster och uteservering vetter här mot lugna Rörsjöstadens gröna allé och passar fint till lunchen, fikat eller helgbrunchen, vardag som helg. Populärt bland familjer och studerande som har nära till.
Mer information: Café Element, Löjtnantsgatan 4, City södra

Pronto: Stans bästa cheesecake
Vi vet inte riktigt när det hände, men vips en dag för flera år sedan blev Pronto 'Home of the Cheesecake', och det med all rätt. Maffiga och mumsiga bitar cheesecake i New York-stil av flera olika slag serveras här och är det absolut största dragplåstret, men det fina läget på Lilla Torg sitter inte fel det heller. Kaffe, te, pastasallader och annat sött och gott finns också.
Mer information: Café Pronto, Lilla Torg 2, City norra

Andra guider du kanske är intresserad av
- Uteserveringar: Guiden till sommarens bästa uteserveringar i Malmö
- Frukost: Guiden till Malmös bästa frukost
- Lunch: Guiden till Malmös bästa lunchrestauranger
- Prisvärda restauranger: Guiden till prisvärda restauranger i Malmö
- Pubar: Guiden till Malmös bästa pubar

Om guiden till caféer i Malmö
Guidens syfte är att hjälpa dig hitta bra caféer i Malmö och den uppdateras löpande. Kom gärna med tips till oss på hello@thatsup.se om du vet något bra café som vi har glömt att skriva om. Säg även till om ni ser några felaktigheter i guiden så fixar vi det.

Relaterade artiklar:

Visa på karta