Guiden till mexikanska restauranger i Malmö

Nyfiken på Malmös bästa mexikanska restauranger? Då är det här guiden för dig. För bara några år sedan hade den förmodligen blivit hälften så kort, men tack vare ett rejält uppsving av restauranger som fokuserar på tex-mex och traditionella mexikanska smaker kan vi nu presentera flera goda alternativ. Ostdrypande nachos, tamale, eller en lite nyttigare black bean taco? Milkshakes, margaritas eller fin tequila? Valet är ditt – här hittar du garanterat ditt nya mexikanska favoritställe.

Eatery Social Taqueria

Dag Hammarskjölds Torg 2

Mexikanskt à la Marcus Samuelsson

Eatery Social sätter ribban högt. Ingen mindre än vår internationella succékock Marcus Samuelsson står som kreativ chef för kedjan. Visionen är att ta mexikansk och amerikansk streetfood-kultur till Malmö, så vänta dig smakexplosioner i form av tacos, tortillas och grillrätter. Dryckeslistan består som väntat till stor del av mexikanska törstsläckare som öl och cocktails, men bjuder också på ett intressant utbud av mezcal, tequila och pisco. Om vädret tillåter – missa inte uteserveringen mitt bland höghusen på Malmös alldeles egna "Malmhattan".

Zócalo (Stortorget)

Södergatan 3

Nyttigt och gott

Bara ett stenkast från Stortorget kan du äta genuin tex-mex tillagad från grunden på noga utvalda råvaror. Du hittar exempelvis gott om glutenfria och veganska alternativ på menyn. Zócalos huvudinspiration kommer från taquerierna i stadsdelen Mission District i San Fransisco, där en stor del av stadens mexikanska befolkning bor. Under sommaren kan du slå dig ner på den stora uteserveringen och njuta av en burrito med en kall öl.

Scania Bar & Kök

Bergsgatan 18, Möllan

Mexikanskt möter koreanskt

Scania Bar är inte en renodlad mexikansk restaurang. Här sysslar man istället med så kallad fusion, vilket innebär att minst två olika kök kombineras. I det här fallet har vi att göra med mexikanskt och koreanskt, vilket fungerar synnerligen bra tillsammans. Vad sägs till exempel om ost-toppade tacos serverade med en asiatisk sallad? Om de heta smakerna får dig på festhumör så huserar Malmös mesta rockklubb KB alldeles intill.

Burrito Friends

Fersens väg 14B

Mexikanska favoriter från grunden

Burrito Friends specialiserar sig på burritos, bowls och tacos. Sedan de slog upp portarna på Fersens Väg har de snabbt blivit en favorit bland Malmöborna. Här lagas alla rätter från grunden vilket tycks vara ett vinnande koncept i tider då tex-mex tyvärr felaktigt kommit att associeras med guacamole i pulverform och andra halvfabrikat. När du ändå är här – unna dig gärna en dekadent milkshake till maten.

Los Arcos

Östra Rönneholmsgatan 3

Malmös första mexikanska

Listan vore inte komplett utan Los Arcos. De är nämligen – enligt egen utsago – Malmös allra äldsta mexikanska restaurang. Rätterna må inte överraska i någon större utsträckning, men utgör just de spiskummindoftande klassiker man så ofta längtar efter då suget efter tacos, nachos och enchiladas gör sig påmint.

Casual Street Food

Spångatan 32A, Möllan

Frisk och chilistinn fisktaco

Casual Street Food är förvisso främst känt för sina vällagade hamburgare. Men stående på menyn har de även en krispigt fräsch fish taco, vars fruktiga och chilistinna smak utgör ett utmärkt alternativ när man är på jakt efter mexikansk mat. Perfekt om andra i sällskapet gnisslar om att de hellre än mexikanskt väljer en god burgare för kvällen.