Guiden till smakupplevelser i Malmö

En skön resa är en upplevelse som många regelbundet dagdrömmer om, men en god smakupplevelse är en resa som man kan göra redan här i Malmö. Bland trendiga restauranger, kreativa kok, världskök och Michelin-stjärnor finns det något för alla - vare sig det gäller att spara eller slösa. Ta en tugga och dröm dig bort till de skånska åkrarna, den franska landsbygden, den thailändska hettan eller den peruanska kusten. Här serveras Malmös bästa smakupplevelser.

Andra guider du kanske är intresserad av:

Vollmers

Smaka på Skåne

Det blir kanske ingen gåsagille eller spettekaka, men visst lyfts Skåne fram med stolthet. Alla rätter på menyn gör del i en berättelse om de skånska årstiderna, råvarorna och smakerna. Det blir bland annat "En doft av sommar" med getost och skånsk flora och "Pärlor från Mattias" med olika svampsorter.

Saltimporten Canteen

Golvas redan till lunch

Fyra fräscha närproducerade råvaror listas dagligen på denna lunchrestaurangs enkla meny, men den symfoni de får ihop måste upplevas på plats. Det är bara att slå sig ner vid de snygga långborden i trä och njuta av noterna som faller på plats i denna prisvärda smakupplevelse.

Kin Long

Kina på det fina sättet

Slopa tankarna på friterade räkor och stekt ris och doppa istället tårna i Kinas mångfald av matkulturer, mitt i Malmö. Här dras det inspiration från det vida landets olika kök som resulterar i allt från kryddig hummer och ångkokt torsk till mantou-burgare och dumplings. Allt serveras i omsorgsfullt utformade och omväxlande avsmakningsmenyer som gärna har sällskap med tillhörande vinpaket.

Bastard

Trendigt tryne till knorr-hak

Alla trendmedvetna malmöiter känner till Bastard och de som inte räds något i matväg förlitar sig mer eller mindre blint på vad menyn har att erbjuda. Blodpudding? Javisst. Grishuvud? Mums. Här har man lyckats vinna matgästernas tillit med all rätt. Kunnig personal håller en nästintill i handen vid behov när man vandrar längs obekanta smakvägar.

  • Adress:

Lyran

Grönt och blandat på lyriskt vis

Ett urval av dagens bästa råvaror står på listan som man får när man slagit sig ner på mysiga lilla Lyran, men i vilken form och ordning de färdas från meny till mun avslöjas under kvällens gång. Det enda val man måste göra är mellan en grön eller blandad meny, som båda drar inspiration från Malmös mångfald, sedan tar den kunniga personalen över.

  • Adress:
    • Lyran, Simrishamnsgatan 36a, Möllan

Saiko

Sushi på skånska

Det är kanske inte varje dag man är ute efter Malmös mest autentiska skånska sushi, men om man undrar så väntar den här vid S:t Knuts torg. Sushin presenteras i traditionsenliga former som maki och nigiri, men har lite annorlunda element som griskind, sill och havsabborre. Den får även sällskap av ett gäng japas - japanska tapas - som även de är spännande på ett eller annat vis.

  • Adress:

Bloom in the Park

Michelinbelönt äventyr i parken

Har man en förkärlek för mystik så är det kanske dags för en tur i Pildammsparken. I en rustik byggnad i Malmös mesta grönområde gömmer sig nämligen en modern restaurang i europeisk tappning som dagligen bjuder gäster på en spännande matresa i form av 3- eller 5-rättersmenyer som hålls hemliga fram tills de serveras. Perfekt när man vill överraska både sällskapet och sig själv.

Mrs Saigon

Mumsigt i enkel miljö

Minnen av besök hos far- och morföräldrar i barndomsåren som är fyllda med dofter och smaker av god mat lär väckas till liv efter ett besök hos Mrs Saigon. Här serveras en bit av Vietnam - och dess tre distinkta kök - på fat, med en omsorg som talar om familjerecept och tradition, kombinerat med fin presentation av allt från sommarrullar till ankfilé, i en enkel miljö.

Thap Thim Thai

Hett på Väster

Är man inte en av de svenskar som haft turen att besöka Thailand så har man ett tröstpris mitt i city. Ett urplock av mat från Isaan-regionen i norra Thailand representeras så gott det bara går vid sidan om en rad mer bekanta rätter. Kryddstarka såser och fräscha, smakrika sallader är bara något av det goda som får fart på smaklökarna. Man blir nästan rörd till tårar... av hettan.