Malmös bästa ekologiska och hälsomedvetna matställen

Den goda kombinationen mat och hälsa har inte gått matglada malmöiter förbi, vilket återspeglas i det växande utbudet av hälsomedvetna matställen i Malmö. Såväl caféer och krogar som matbutiker slår gärna ett slag för hälsa och ekologi. Ekologiska restauranger och fik varvas allt som oftast med nyttiga salladsbarer och livsstilscaféer, och det smakar allt från açaibär och ingefärsshots till zucchininudlar och dolma. Här samlar vi några av Malmös bästa ekologiska och hälsomedvetna matställen.

Lotta Love Superfoodbar

Davidshallsgatan 25, Malmö Centrum

Mästare på sunda och goda bowls

Innan Lotta Love slog upp dörrarna i Malmö fanns det inget givet ställe för härligt krämiga och uppiggande açaibowls toppade med en massa gott, såsom granola, frukt och bär. Numera är det, tillsammans med andra superfruktbowls och juicer, en del av vardagen vid Davidshall. Välj bland açai, cajá och graviola som bowl-grund och därtill ett toppingset efter behag.

Holy Greens

Baltzarsgatan 26, Malmö Centrum

Hälsodyrkande salladsbar

Ekotänk och hälsomedvetenhet är drivkrafterna bakom Holy Greens gröna och sköna koncept i city. Råvarukärleken finns i nära relationer till bönder, samarbetspartners och säsong. Utöver det är salladerna inspirerade av kök från när och fjärran, med skapelser som Mango Chèvre, Asiatisk Trädgård och Heja Hummus. Sen finns det även råpressade juicer, hälsoshots och annat gott på menyn.

Balthazar

Claesgatan 3, Möllan

KRAV-märkt krog på Möllan

Den ekologiska filosofin vilar lite över det hela på KRAV-märkta Balthazar, då till och med den speciella inredningen utformats med miljön i sinne vad gäller material. I matväg visar det sig bland annat med en helvegetarisk meny som i största utsträckning är skapad med ekologiska råvaror. Gratinerad blomkål, öppen omelett och Balthazars kärlekssoppa är bara några av rätterna som listas, och flera byts ut i takt med säsongerna.

Slottsträdgårdens Café

Slottsparken, Malmö Centrum

Solsäsongens sköna gröna

Någon gång till våren slår dörrarna upp till Slottsträdgårdens fina lilla café och växthus med en uteservering som snabbt fylls med härliga vårkänslor. Menyn bjuder på fika och bakverk i klassiskt caféstuk, men även burgare, omeletter och smörrebröd. Överlag hyllas säsongens råvaror och ekotänket sträcker sig så långt det bara går.

A·vo·ka·do

Holmgatan 4, Malmö Centrum

Hälsomedvetet och fräscht

Avokado är basen för allt som görs här, vilket i sig får anses hälsosamt då det är en av de nyttigare råvarorna vi kan stoppa i oss. Resterande meny består även den mest av sådant som är bra och hälsosamt att äta – från peanut shakes och rawbollar till olika sorters goda sallader sprängfulla med superfoods.