Malmös bästa ekologiska och hälsomedvetna matställen

Den goda kombinationen mat och hälsa har inte sluppit matglada malmöiter förbi, och det återspeglas även i det växande utbudet av hälsomedvetna matställen i Malmö. Såväl caféer och krogar som matbutiker slår gärna ett slag för hälsa och ekologi. Ekologiska restauranger och fik varvas allt som oftast med nyttiga salladsbarer och livsstilscaféer, och det smakar allt från açaibär och ingefärsshots till zucchininudlar och dolma. Här samlar vi några av Malmös bästa ekologiska och hälsomedvetna matställen.

Lotta Love Superfoodbar

Davidshallsgatan 25

Mästare på sunda och goda bowls

Innan Lotta Love slog upp dörrarna i Malmö fanns det inget givet ställe för härligt krämiga och uppiggande açaibowls toppade med en massa gott, såsom granola, frukt och bär. Numera är det, tillsammans med andra superfruktbowls och juicer, en del av vardagen vid Davidshall. Välj bland açai, cajá och graviola som bowl-grund och därtill ett toppingset efter behag.

In the Pink

Neptunigatan 2C

Mötesplats för hälsomedvetna och träningsintresserade

Hälsa och gott kaffe står på menyn på fräscha In the Pink vid det moderna bygget Glasvasen. Här undviker man alltid halvfabrikat och processad mat till förmån för fina råvaror och varierad kost som rör sig mellan rawfood, paleo, LCHF, vegetariskt och veganskt. Ekotänket följer med så långt som det är möjligt och menyn talar om allt från frukostpepp chiapudding till matigare Pink Pho.

Holy Greens

Baltzarsgatan 26

Hälsodyrkande salladsbar

Ekotänk och hälsomedvetenhet är drivkrafterna bakom Holy Greens gröna och sköna koncept i city. Råvarukärleken finns i nära relationer till bönder, samarbetspartners och säsong. Utöver det är salladerna inspirerade av kök från när och fjärran, med skapelser som Mango Chèvre, Asiatisk Trädgård och Heja Hummus. Sen finns det även råpressade juicer, hälsoshots och annat gott på menyn.

Balthazar

Claesgatan 3, Möllan

KRAV-märkt krog på Möllan

Den ekologiska filosofin vilar lite över det hela på KRAV-märkta Balthazar, då till och med den speciella inredningen utformats med miljön i sinne vad gäller material. I matväg visar det sig bland annat med en helvegetarisk meny som i största utsträckning är skapad med ekologiska råvaror. Gratinerad blomkål, öppen omelett och Balthazars kärlekssoppa är bara några av rätterna som listas, och flera byts ut i takt med säsongerna.

Årstiderna i Kockska Huset

Frans Suellsgatan 3

Svanenmärkt finkrog i anrik byggnad

Årstiderna erbjuder tillfälle att avnjuta en tjusig lunch eller en lyxmiddag som skapats med de råvaror som är godast för säsongen. Menyn är till stor del skånsk men har även influenser från olika europeiska kök. Här passar det extra fint att slå sig ner för en längre måltid för att insupa den fina miljön. Kombinationen vita bordsdukar och vackra källarvalv slår sällan fel.

Slottsträdgårdens Café

Slottsparken

Solsäsongens sköna gröna

Någon gång till våren slår dörrarna upp till Slottsträdgårdens fina lilla café och växthus med en uteservering som snabbt fylls med härliga vårkänslor. Menyn bjuder på fika och bakverk i klassiskt caféstuk, men även burgare, omeletter och smörrebröd. Överlag hyllas säsongens råvaror och ekotänket sträcker sig så långt det bara går.