Öppnar nytt mitt i coronakrisen: "Det är en jävla cirkus"

Att starta en ny verksamhet mitt i coronakrisen är det nog inte många som vågar, men Sankt Eriksplan får snart ett nytt kvartershak i form av nya konceptet Cirkus. Här kommer man till en början fokusera på take away-vänlig mat i form av soppor och matig focaccia.

I en intim lokal på Torsgatan kommer ett nytt koncept att slå upp portarna den första april. Bakom konceptet, som fått namnet Cirkus, står skaparna bakom Gast, Kavalleriet och Kaffeverket. Det nya stället ligger granne med Kaffeverket, men kommer att bli en separat verksamhet med en egen stil.

– Tanken med att vi öppnar den första april är ju just att det känns som ett aprilskämt, vem öppnar ett nytt ställe nu?, säger Emil Sandberg, en av delägarna.

– Det är en jävla cirkus just nu, därav namnet, tillägger Jonas Findell, även han delägare.

Plånboksvänliga priser
På Cirkus kommer det att finnas cirka 15 sittplatser och tanken är att det på sikt ska kännas som någons privata kök, där man stannar förbi och hämtar upp sin lunch. Till en början kommer fokus ligga på olika soppor och focaccia, gjorda på svenska råvaror och svenska smaker, till ett plånboksvänligt pris.

Coronavirusets negativa inverkan på restaurangbranschen har synts tydligt i deras övriga verksamheter, vilket kan få en att undra varför man väljer att starta nytt just nu. Svaret? Personalen.

– Vi väljer att öppna för att ha kvar allas jobb. Vi kan välja mellan att stänga och förlora mindre pengar, eller att ha kvar de bästa när det väl vänder igen, säger Emil Sandberg.

– Vi har en väldigt lojal personal som vi håller hårt i, tillägger Catherina Widenström Findell, som också är delägare.

Stort stöd från stammisar
Fred Jansson, operativt ansvarig, berättar vidare att de får mycket stöd från lokala stammisar, främst på Kaffeverket. Han vittnar om att många lojala gäster kommer in och köper lite extra för att stötta verksamheten, så att de kan stanna kvar i kvarteret.

Ambitionen med Cirkus är i framtiden att utveckla konceptet och experimentera med fermenterade råvaror och till exempel erbjuda kombucha på fat. Allt är dock fortfarande en work in progress, så vad som kommer hända på Torsgatan 46 i framtiden återstår att se.