ABBA The Museum öppnar ny permanent utställning

36 år har gått sedan Sveriges mest framgångsrika musikexport slutade spela tillsammans, men deras låtar spelas mer än någonsin idag. I år fyller ABBA The Museum fem år, och det firas genom att öppna en helt ny interaktiv utställning på 100 kvadratmeter, med 15 nya miljöer.

Den nya utställningen i ABBA The Museum inleds med en film producerad av Jonas Åkerlund, med material från alla fyra medlemmars egna projekt efter 1982 fram till idag. Bland de olika miljöerna som presenteras återfinns bland annat Chess-montern där besökaren kan pröva lyckan och dirigera Göteborgs symfoniorkester i en interaktiv upplevelse, Mamma Mia!-montern där besökaren virtuellt kan hjälpa Donna måla en dörr och fönsterluckor, samt BAO-montern där besökaren kan dansa till Benny Anderssons Orkester som projiceras på väggen. I utställningen visas också särskilda miljöer tillägnade de fyra medlemmarnas karriärer och soloprojekt efter 1982, med filmklipp, liveframträdanden och nyinspelade intervjuer.

- Some music never dies, it multiplies. Så summerar man bäst den nya interaktiva utställningen som blir ett viktigt komplement till den nuvarande i ABBA The Museum. Popsensationen ABBA är en aldrig sinande musikalisk inspirationskälla och det är en självklarhet att bandmedlemmarnas prestationer världen över tillägnas en permanent plats. Utställningen blir ett jättelyft, inte bara för museet, utan för hela Djurgården som besöksdestination i Stockholm. Jag välkomnar besökare från världens alla hörn till ABBA The Museum den 8 maj 2018, säger Mattias Tengblad, VD och Koncernchef, ABBA The Museum at POP House Stockholm.



ABBA The Museums nya interaktiva utställning består av:

Jonas Åkerlunds Introfilm där du som besökare får se en film på fyra minuter med material från alla fyra medlemmars egna projekt efter 1982 fram till idag.

Flygplatsen där du tas via en gate som symboliserar de fyra bandmedlemmarnas resa till London inför skivreleasen som kom att bli den sista tillsammans som ABBA.

Chess där du få pröva på lyckan som dirigent i interaktionen med styckena Chess och One Night In Bangkok.

Två väggar där du hittar du Lyrics med fokus på textförfattandet, och Björn Ulvaeus i synnerhet.

Dansbanan BAO där du kan dansa loss till Benny Anderssons Orkester som projiceras på en av väggarna.

Frida och Agnetha, en station där deras ”hus” visar deras soloprojekt och karriärer efter 1982.

Orginalföremål och sånger från musikalen Kristina från Duvemåla.

Ett Quiz där du kan testa dina kunskaper om de fyra medlemmarna och deras projekt efter 1982.

Mixboxen där du kan mixa musik genom att använda olika förinspelade ljudspår.

Björn och Bennys egna projekt med nyinspelade intervjuer och pressklipp från deras gemensamma äventyr.

Sing-along med Kalle Moraeus.

Lyssnarstation med all musik ABBA gjort sedan 1982.

Sist men inte minst kan du besöka Mamma Mia! för att hjälpa Donna att (virtuellt) måla dörr och fönsterluckor samt ta del av videoklipp och behind-the-scenes-kostymer från musikal-filmen.

Den nya utställningen som berättar historien om ABBA-medlemmarna från 1982 fram till idag öppnar för allmänheten tisdagen den 9 maj.