Anka och krabba på stans nya mystrendiga smultronställe

Duck & Crab slog upp portarna i slutet av november 2015 i BonBon Delis gamla lokaler. Välrenommerade kocken Jonas Wigert (BonBon) står bakom denna spännande nysatsning. I intima lokaler serveras innovativa Amerika-influerade rätter där just anka och krabba är storspelare. Och stället stoltserar även med stans kanske mest hemliga chambre separée och chef's table.

Namnet Duck & Crab växte fram ganska spontant; att krabba skulle finnas med på menyn var ägarna övertygade om. Grundkonceptet är inspirerat av amerikanska "crab shacks", men med den ambitiösa utvecklingen som skedde behövdes ytterligare lite finess. På så sätt adderades anka till både namnet och menyn - ett elegantare val av kött som utgör ett komplement till skaldjur.

- I USA äter man skaldjur på ett helt annat sätt än vad man gör i Europa och det är det vi vill visa, säger ägaren och kocken Jonas Wigert.

Southern Soul är välrepresenterat, men på den ständigt uppdaterade menyn är det de internationella influenserna som flödar starkast. Vinlistan är dock helt europeisk med fylligare viner som passar de lite matigare rätterna - alltså serveras inte enbart vitt, som enligt kutym är det som gäller till skaldjur.


Duck & Crab

Konstnären Fredrik Forsberg står för inredningen, som går i trendiga pastellfärger med obehandlat trä i baren, industrilampor med gröna marmordetaljer och kitschig kuriosa. Ett chict krypin som för tankarna till varmare breddgrader och skiljer sig från den annars strama bistrofasaden som råder runtom i stan.

- På så sätt är jag väl en bakåtsträvare, skojar Jonas. Det är roligare att utveckla något som inte redan finns. Och det är det vi gör med Duck & Crab. Sen är det kul att se hur Stockholms krogkarta förändras hela tiden. Förut var ju detta dödens kvarter och nu ligger det ett gäng riktigt bra restauranger här runtomkring.

Stämningen är både opretentiös och intim. För den som önskar en ännu mer personlig upplevelse erbjuder Duck & Crab stans kanske minsta och hemligaste chambre separée. Två våningar ner för en brant trappa – eller kanske snarare stege – intill köket står ett rustikt bord med plats för fyra personer. Om man känner varandra väl och gärna tränger ihop sig, det vill säga.

- Den går inte att boka, men om man frågar väldigt snällt så har man kanske tur, berättar Jonas med glimten i ögat.

Mer information och bilder: Duck & Crab