Bästa restaurangerna i Vasastan

För den som vill utforska bra restauranger i Vasastan finns det gott om krogar att välja bland. Här trängs alltifrån lokala pärlor och anrika institutioner till trendiga industrilokaler och spännande internationella fusion-inslag. Med guiden till Vasastans bästa restauranger hoppas vi hjälpa er hitta just det ställe som passar bäst när det är dags att gå ut och äta.

Se även:
- Wow: Stockholms bästa restauranger för en wow-upplevelse
- Lyx: Guiden till lyxrestauranger i Stockholm

Klicka på länkarna nedan för att komma till respektive stadsdel:
- City
- Gamla Stan
- Kungsholmen
- Södermalm
- Vasastan
- Östermalm
- Utanför tullarna

Nedan listar vi de bästa restaurangerna i Vasastan!

Farang: En modern smakresa
Farang är en av stans bästa asiatiska restauranger och bjuder på en spännande upplevelse för alla sinnen. Exotiska och aromatiska rätter står i centrum med allt för vegetarianen, köttätaren och även allergikern. Den stilrena industrilokalen med starka metropoliska vibbar rymmer även en trevlig cocktailbar med grymma drinkar för AW- eller eftermiddagshänget.
Mer information: Farang, Tulegatan 7, Vasastan


Farang

Bar Nombre: En trevlig kvartersspanjor
Bar Nombre kombinerar spännande spanska smakinfluenser med de bästa svenska råvarorna. Här mixas rustika möbler med vitt kakel i trendigt industristruk. Den hemtrevliga känslan stämmer väl överens med Bar Nombres goda rykte. Sommartid flockas folk till ställets uteservering.
Mer information: Bar Nombre, Odengatan 36, Vasastan


Bar Nombre

Grill & Köttmästarn: Riktiga grill- och köttmästare
Med åtta avdelningar inrett i olika teman har Grill förmodligen stans galnaste och mest fantasifulla inredning. Här sträcker sig influenserna ifrån Orienten till Paris - och maten likaså med grillrätter från fem världsdelar, tillagat med fem olika grillmetoder. Runt hörnan ligger även syskonet Köttmästarn - tidigare Köttbaren – där de satsar, som namnet avslöjar, på riktigt bra kött. Här kombineras restaurang med butik så att man kan välja om man vill äta på plats eller ta med sig hem.
Mer information: Grill, Drottninggatan 89, Vasastan
Mer information: Köttmästarn, Tegnérgatan 32, Vasastan


Grill

Esperanto, Råkultur, Shibumi & Imouto: Signerat stjärnkocken Sayan Isaksson
Livsstilscentrat Sollévi inhyser flera stjärnor på Stockholms restauranghimmel. Lyxkrogen Esperanto serverar mat av toppklass i spännande smakkombinationer. Syskonet Råkultur på nederplan har samma höga ambitioner, men lägre prisklass och sushi på skandinaviskt vis. Shimbumi är tredje tillskottet till trion och här kommer inspirationen från den japanska pubkulturen "Isakaya" - lite mer lekfull stämning med okomplicerad mat lagad från grunden. Missa så klart inte heller Imouto, sushirestaurangen med endast nio sittplatser i anslutning till Esperanto. År 2017 fick den en stjärna i Michelinguiden.
Mer information: Esperanto, Kungstensgatan 2, Vasastan
Mer information: Råkultur, Kungstensgatan 2, Vasastan
Mer information: Shibumi, Kungstensgatan 2, Vasastan
Mer information: Imouto, Kungstensgatan 2, Vasastan


Shibumi

Storstad: Omtyckt Vasastanspärla
Detta populära hak har lockat folk sedan 90-talet. Här kombineras svenska och franska influenser på bistrovis, något som även avspeglas i den stilrena interiören. Avnjut en vällagad, säsongsbetonad måltid, häng i baren eller njut av solen på ställets trevliga trottoarservering.
Mer information: Storstad, Odengatan 41, Vasastan


Storstad

Le Nom: Fint men avslappnat mingel
På krogtäta Roslagsgatan hittar du Bar Nombres lite mer internationella syskon där behändiga mellanrätter serveras i pastellfärgad och glad miljö. Här är tanken att du ska kunna slinka in och ta ett glas vin och lite ostron även i baren när andan faller på.
Mer information: Le Nom, Roslagsgatan 6, Vasastan


Le Nom

Jim & Jacob: Ambitiös kvarterskrog i litet format
Efter att deras food truck brunnit upp bestämde sig den välrenommerade kockduon Jim Hammargren och Jacob Nermark Hjelm för att starta restaurang i Vasastan. Resultatet är detta hemtrevliga hål i väggen med spännande smårätter som du förmodligen aldrig stött på tidigare. Boka bord eller satsa på drop-in-baren.
Mer information: Jim & Jacob, Surbrunnsgatan 38, Vasastan


Jim & Jacob

Hilma: På hypat hostel
På det internationella designhostlet Generator hittar du restaurangen och baren med influenser från abstrakt konst. En både kreativ och social mötesplats som serverar internationell streetfood och har ett schysst utbud i baren. Här kan du dessutom tatuera dig i ett gammalt bankvalv.
Mer information: Hilma, Torsgatan 10, City/Vasastan


Hilma

Ilse: Uppror mot trender
Ett ickekoncept, så beskriver sig Hilma som ligger i BonBons gamla lokaler och drivs av samma ägare. Här struntar man i rådande trender och satsar på det klassiska och goda. Såväl matsalen som baren är upplagd för trevligt häng, med sobra färger och öppet kök.
Mer information: Restaurang Ilse, Kungstensgatan 9, Vasastan/Östermalm


Ilse

Portal: Signerat känd krögare
Med Årets Kock 2012 bakom spakarna blev Portal snabbt en snackis när krogen öppnade mitt på Sankt Eriksplan 2016. Lokalen har plats för 75 sittande och här satsas det på okomplicerad men vällagad mat i modernt europeiskt snitt. Passar lika bra för den avslappnade kompismiddagen som för den eleganta affärslunchen.
Mer information: Portal, Sankt Eriksplan 1, Vasastan

Lilla Ego: Högklassig men opretentös smakupplevelse
Stjärnkockarna Tom Sjöstedt och Daniel Räms gör gemensam sak i det öppna köket. Som uppror mot den strikta bistrotrenden, ryms denna lokal med hemsnickrade bord, loppisfynd och industrilampor i taket. Spontant och informellt är ledorden här, och basmenyn uppdateras regelbundet beroende på tillgång till råvaror och säsong.
Mer information: Lilla Ego, Västmannagatan 69, Vasastan

Marco's: En sann kvarterspärla
Denna italienska kvarterskrog ligger lite undangömt men är en riktig pärla. Den gemytliga inredningen bestående av vita tegelväggar, stora välvda fönster och vita dukar bidrar till helhetskänslan. Här är alla välkomna att njuta nostalgidoftande italienska rätter och fördjupa sig i den extensiva vinlistan.
Mer information: Restaurang Marco's, Torbjörn Klockaresgata 1-3, Vasastan

Tranan: En anrik klassiker
Tranans rödrutiga dukar har blivit mer eller minde synonymt med detta populära hak mitt på Odenplan. Klassiska rätter såsom stekt strömming med potatismos serveras och det sägs att stans bästa köttbullar rullas inne i köket. Njut av den stimmiga atmosfären med en kall öl i handen.
Mer information: Tranan, Karlbergsvägen 14, Vasastan

Café Facile: En riktig fransk charmör
Cafe Facile har, som namnet antyder, franska förtecken. Här presenteras den klassiska bistromenyn varje dag på griffeltavlor och stoltserar med bland annat steak frites, boeuf bourguignon och hummer bisque. Hög kvalitet till låga priser är ledorden och miljön är passande - familjär, intim och livfull.
Mer information: Café Facile, Luntmakargatan 99, Vasastan

Svartengrens: Köttspecialister
Svartengrens har hakat på köttrenden och fokuserar på närproducerade och ekologiska kött- och kycklingrätter. Den minimalistiska inredningen och trevliga baren, som är omskriven för sina grymma cocktails och sin generösa drinklista, kompletterar det gemytliga helhetsintrycket.
Mer information: Svartengrens, Tulegatan 24, Vasastan

Restaurang Knut: En smakresa till Norrland
Restaurang knut är en kärleksförklaring till Norrland. Den enkla menyn, som inte enbart består av vilt, fokuserar på noggrant utvalda råvaror och rätter utan konstigheter. Tunnbrödspizzan är ett måste och norrländska drinkar med kråkbär eller tranbär likaså. Den rustika och naturnära inredningen gör att det är enkelt att drömma sig bort norrut.
Mer information: Restaurang Knut, Upplandsgatan 17, Vasastan


Restaurang Knut

Man in the Moon: Pubalternativ med bra mat
Gastropuben Man in the Moon kombinerar ett gediget öl- och whiskyutbud med vällagade klassiker från Sverige och kontinenten. Här kan man även ta del av den klassiska pubmiljön med gröna lädersoffor och hemtrevliga detaljer. Glöm allt vad sunkpub heter.
Mer information: Man in the Moon, Tegnérgatan 2C, Vasastan


Man in the Moon

 

Om guiden till Vasastans bästa restauranger
Guiden till de bästa restaurangerna i Vasastan uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet någon riktigt bra restaurang i Vasastan som inte får missas (och som vi har missat). Det går också bra att maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om du ser några felaktigheter i guiden.

Visa på karta