Bästa restaurangerna på Östermalm

Östermalm har sedan länge varit väletablerat på Stockholms kulinariska krogkarta. Den något stiffa fasaden som stadsdelen ryktats ha, har mjuknat upp med det nya inflödet av olika matkulturer och trevliga hak. Här samlas folk på de anrika klassikerna, gemytliga kvarterskrogarna och spännande all-in-one-koncepten. För att hitta rätt bland alla alternativ har vi skapat en guide över Östermalms bästa restauranger.

Se även:
- Wow: Stockholms bästa restauranger för en wow-upplevelse
- Lyx: Guiden till lyxrestauranger i Stockholm

Klicka på länkarna nedan för att komma till respektive stadsdel:
- City
- Gamla Stan
- Kungsholmen
- Södermalm
- Vasastan
- Östermalm
- Utanför tullarna

Nedan listar vi de bästa restaurangerna på Östermalm!

Miss Voon: Spännande Asian-fusion 
Sofistikerad orient-inspirerad lyx definierar denna F12-restaurang. Här möts öst och väst i perfekt symbios. Exotiska mellanrätter och hantverksmässigt blandade cocktails serveras och bidrar till den goda stämningen på denna livfulla mötesplats.
Mer information: Miss Voon, Sturegatan 22, Östermalm

Vassa Eggen: Finkrog med avspänd atmosfär  
Vassa Eggen har funnits under många olika skepnader, nu som högkvalitativt steakhouse med tuff New York-känsla. Den lite råa lokalen med graffitiliknande konst är ett populärt alternativ. Här serveras inte enbart riktigt bra mat, utan stället lockar även med en stor cocktailbar som bjuder på avslappnat drinkmingel efter middagen.
Mer information: Vassa Eggen Steakhouse, Birger Jarlsgatan 29, Östermalm


Vassa Eggen

Hotel Diplomat Restaurang: På första parkett
Denna Stockholmsklassiker i karaktäristisk jugendstil ligger vackert belägen vid Nybrokajen. Brasseriet har blivit en populär mötesplats och den trevliga atmosfären bidrar till helhetsintrycket. Menyn har svenska förtecken med rätter som sill, råbiff och lax. På uteserveringen sitter man som på första parkett för lite people-watching.
Mer information: Hotel Diplomat Restaurang, Strandvägen 7 C, Östermalm


Hotel Diplomat Restaurang

Broms: Allt under ett och samma tak
Broms har hoppat på den senaste trenden och stoltserar med bistro, delikatessbutik och bageri i ett. Det levereras i en snygg och stilsäker förpackning med mycket trevligt mingel. Här kombineras det bästa av det svenska och franska köket samt en utförlig vin- och drinklista.
Mer information: Broms, Karlavägen 76, Östermalm


Broms

Strandvägen 1 & Milles: Intill vattenkanten
Vackert belägget på stans finaste adress ligger dessa systerkrogar. Strandvägen 1 är ett populärt tillhåll med pampig inredningen och klassiska rätter. De generösa öppettiderna gör att folk vallfärdar hit från morgon till kväll. Inne på Milles är atmosfären mysig och opretentiös. Menyn blandar husmanrätter och internationella smaker med något experimentell framtoning.
Mer information: Strandvägen 1, Strandvägen 1, Östermalm
Mer information: Milles, Strandvägen 1, Östermalm


Strandvägen 1 & Milles

Un Poco: En italienare med karaktär
Denna italienska krog välkomnar med runda bord, vackra taklampor och stilrena stolar. Med mat utöver det vanliga, gör Un Poco besöket svårförglömligt. Menyn stoltserar med klassiska italienska rätter i modern tappning.
Mer information: Un Poco, Karlavägen 28, Östermalm

Grodan: En riktig Stockholmsklassiker
Grodan är en av stans mest anrika restauranger och ställets långa historia har etsats in i de träpanelade väggarna. De franska influenserna är tydliga - här serveras en kombination av kontinentala klassiker med en svensk touch. Stanna kvar efter middagen och gör det till en helkväll - här dukas det upp till fest med dj:s och dans.
Mer information: Grodan, Grev Turegatan 16, Östermalm


Grodan

Svenska Brasserier: Bästa syskonen i stan?
Några av Östermalms bästa restauranger ligger runtomkring Stureplan, där kulinariska upplevelser mixas med storstadspuls. Riche är en riktig institution med många hängivna fans - här trängs folk från tidig morgon till efter midnatt. På baksidan ligger Teatergrillen, som i stort sett är oförändrad sedan 1968 - dess dramatiska ådra är väl omhändertagen. Systerkrogen Sturehof stoltserar med samma anrika historia. På menyn samsas lyxiga skaldjursplatåer med svenska rätter. Taverna Brillo, som går i italienska förtecken, är det senaste tillskottet till familjen och rymmer både bistro och saluhall med allt mellan himmel och jord.
Mer information: Riche, Birger Jarlsgatan 4, Östermalm
Mer information: Teatergrillen, Nybrogatan 3, Östermalm

Mer information: Sturehof, Stureplan 2, Östermalm
Mer information: Taverna Brillo, Sturegatan 6, Östermalm

Speceriet: Innovativ vardagslyx
Speceriet är lyxkrogen Gastrologiks bakficka. Här satsar man på hög kvalitet till humana priser och gör det vällagade lite mer tillgängligt och spontant. I den stilrena, något minimalistiska, restaurangen skrivs menyn på en griffeltavla. Middagssedeln bjuder på rustika och innovativa smaker - alla rätter ligger under 200 kr och är tillagade på de finaste råvarorna.
Mer information: Speceriet, Artillerigatan 14, Östermalm


Speceriet

Hillenberg: Sobert av Stureplansgruppen
Den här tidlösa storkrogen ingår i Stureplansgruppen och hittas några steg från Östermalmstorg. Hit kommer du för att äta eller ta en drink i sober och mogen miljö, kanske tillsammans med en dejt eller med ett lite större sällskap. Den klassiska menyn, signerad Karl Ljung, kretsar kring säsongsanpassade kött- och fiskrätter.
Mer information: Hillenberg, Humlegårdsgatan 14, Östermalm


Hillenberg

Duck & Crab: Hängvänligt och amerikanskt
Sedan 2015 flödar de amerikanska matinfluenserna på Rådmansgatan. På Duck & Crab hittar du hearty food och amerikanska desserter, serverade i både trendig och opretentiös miljö med mys-faktor. Det är bara att bänka sig med vännerna och hugga in.
Mer information: Duck & Crab, Rådmansgatan 23, Östermalm


Duck & Crab

Nybrogatan 38: En modern klassiker
Denna kvarterspärla lockar folk från tidig morgon till sen kväll och levererar ständigt härlig ambiance och god mat. Det franskinspirerade köket bjuder på klassiska bistrorätter med en svensk touch och överraskar med att alla huvudrätter ligger under 200-lappen. Om vädret tillåter är trottoarserveringen ett trevligt tillhåll.
Mer information: Nybrogatan 38, Nybrogatan 38, Östermalm

Aubergine: Familjär kvarterskrog
Detta lokala hak erbjuder allt man förväntar sig av en kvarterskrog - hög stämning och vällagad mat i avslappnad tappning. Det är mycket liv och rörelse här alla öppna timmar. Hit kommer folk för att njuta av den medelhavsinspirerade maten eller ta ett glas vin efter jobbet.
Mer information: Restaurant Aubergine, Linnégatan 38, Östermalm


Aubergine

Hantverket: Supersnyggt
Fokus på hantverket präglar den här väldesignade restaurangen på Sturegatan. Ägaren drev tidigare inredningsföretaget Svensk Inredning, och köksmästaren Fredrik Persson är tvåfaldig Årets Kock-semifinalist. Dessutom kommer restaurangchefen från vassa Stockholmskrogar som Lilla Ego, F12 och Fotografiska.
Mer information: Restaurang Hantverket, Sturegatan 15, Östermalm

Burger & Lobster: Hamburgare eller hummer?
Här hittar du några av Östermalms bästa hamburgare vid sidan om hummer och cocktails. Det brittiska succékonceptet serverar menyn i klassiskt amerikansk tappning och lockar både vänner och familjer med avslappnad vardagslyx, kantad av dj:s och skön stämning.
Mer information: Burger & Lobster, Norrlandsgatan 33, Östermalm


Burger & Lobster

Bobonne: Som i Frankrike
Brasserie Bobonne bjuder på en smakresa till Frankrike, utan att du ens behöver röra dig utanför Östermalm. Här presenterars menyn på en krittavla. Matsedeln uppdateras varja vecka och handlar om fransk husmanskost. Håll koll på kockarna genom det öppna köket.
Mer information: Brasserie Bobonne, Storgatan 12, Östermalm


Brasserie Bohonne

KB: Ett riktigt kulturhak
Konstnärsbaren ser näst intill likadant ut som det gjorde 1931. Sedan dess har det varit ett populärt vattenhål för locals, berömda konstnärer och skådespelare. Här serveras klassiska svenska rätter med hög kvalitet.
Mer information: Konstnärsbaren (KB), Smålandsgatan 7, Östermalm

Montanari: Ett familjärt krypin
Familjeägda Trattoria Montanari hämtar inspiration ifrån hemstaden Fano och bjuder på det bästa från regionen. Den avslappande tavernastilen går hand i hand med filosofin att mat ska lagas utan större krusiduller - helst på ekologiska råvaror med hög kvalitet. Njut av en kaffe eller ett gott glas vin före maten på bakfickan Piccolo.
Mer information: Trattoria Montanari, Grev Turegatan 56, Östermalm


Trattoria Montanari

Proviant: Klassisk vardagslyx
Förutom det skandinaviskt och franskt inspirerade köket, rymmer Proviant även en espressobar, uteservering och bar. Krögaren, Mattias Edlunds bakgrund på Edsbacka krog reflekteras i den klassiska bistroinredningen som går i svartvitt med röd accentfärg.
Mer information: Proviant, Sturegatan 19, Östermalm

Beirut Café: Stans bästa libanesiska mat?
Detta ställe är värt ett besök nästan enbart för den färgstarka inredningen som går i orientalisk stil. På matfronten erbjuds ett spännande hopplock av ett 40-tal libanesiska smårätter, meze, och huvudrätter. Den avslappnade atmosfären lockar en bred publik - familjer, par och kompisgäng.
Mer information: Beirut Café, Engelbrektsgatan 37, Östermalm


Beirut Café

Frippe: Gemytlig kvarterskrog med kulturstämpel
Frippe, även känd som Dramatens bakficka, må ha kulturell status, men atmosfären är lika avslappnad för det. Hit kommer många för att äta lunch eller ta något att äta i samband med en teaterföreställning på scenen alldeles intill. Klassiska krogrätter med svensk-fransk inriktning står på menyn.
Mer information: Restaurang Frippe, Nybrogatan 6, Östermalm

Om guiden till Östermalms bästa restauranger
Guiden till de bästa restaurangerna på Östermalm uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet någon riktigt bra restaurang på Östermalm som inte får missas (och som vi har missat). Det går också bra att maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om du ser några felaktigheter i guiden.

Visa på karta