Clarions nya barteam lockar med miljövänliga cocktails

Hållbara drinkar och skön stämning. Den nya baren på Clarion Hotel Sign ska locka både hotellgäster och stockholmare till bra häng med miljövänligt helhetstänk. Barcheferna Hedda Bruce och Fredrik Löwenhamn kommer närmast från Marie Laveau, där de bland annat jobbade i cocktailbaren Little Quarter.
- Det här är en helt ny och rolig utmaning för oss som vi båda ville ta oss an. Vi vill sätta vår egen prägel på konceptet, säger de om den senaste barsatsningen.

Den nya Clarion-baren är en del av Marcus Samuelssons gröna krogkoncept Kitchen & Table, som slog upp dörrarna på Clarion Hotel Sign vid Norra Bantorget i början av hösten. Likt restaurangen strävar även baren efter att ha så liten inverkan som möjligt på miljön, med ”no waste” som ledord.

- Tidigare har det varit populärt med ekologiska produkter, men för oss handlar det även om att återanvända sånt som vi redan har tillgång till istället för att slänga det. Det är något som kommer mer och mer bland barer, säger Hedda.

Plastsugrör har fått lämna plats för återanvändbara sugrör i rostfritt stål, och fruktkött från färskpressade juicer hamnar nu i glasen istället för i soporna. På så vis preppas också drinkarna i förväg.

- Det är mycket hype och många trender, men för bara några år sedan var det inte ens så vanligt med färskpressade juicer i drinkar, säger Fredrik.

Drinklistan är snurrande och bjuder alltid på något lite mer oväntat och nytt. Ambitionen är att inspirera gäster till att lämna sin ”comfort zone” och utmana sina egna föreställningar kring vilka cocktails de gillar, även om det självklart går att satsa på säkra kort också.

- Det är ju många som vill ha GT:s och mojitos, men vi försöker ändra på det. Många känner inte till så många andra drinkar, och vi vill få dem att testa nya grejer. De brukar alltid bli positivt överraskade, säger Fredrik.

Ingen vanlig hotellbar
Det centrala, men länge bortglömda läget vid Norra Bantorget är en annan del av satsningen som de två barcheferna ser positivt på. Bara de senaste åren har området seglat upp som en krogdestnation av rang, inte minst tack vare Clarion. Men trots att det är just på Clarion Hotel Sign som baren håller till så vill de inte vara en utpräglad hotellbar.

- Vi vill inte vara en hotellbar, vi vill vara en bar. Folk ska komma hit och hänga och ha en kul upplevelse. Målet är att vara ett ställe minst lika mycket för stockholmare, berättar Hedda.

Utöver drinkar serveras även barmat som charkbricka, och framöver kommer man dessutom att satsa på en mängd olika events såsom Movember och olika samarbeten med både kläd- och dryckesmärken. Varje fredag och lördag gästas baren av dj:s som bland annat spelar soul, hiphop och rnb.

- Det känns som att det tidigare har varit lite stifft i hotellbaren, men vi vill bryta med det och skapa en stämning som får folk att vilja stanna kvar länge. Baren stänger 02 och då är det inte långt till Stureplan för den som vill fortsätta, säger Fredrik.

Nu är målet att inspirera andra Clarion-barer till att jobba hållbart och även att få ut budskapet till gästerna. Och inspiration finns det gott om.

- Alla tycker att städer som London är så bra, men vi får inte glömma bort hur bra vi är på sånt här i Sverige, säger Hedda och Fredrik.