De 5 mest förmögna svenskarna 2020

De 5 mest förmögna svenskarna 2020

Att Sverige är ett land av berömmelse och förmögenhet kommer nog inte som en chock för många. Idag har Sverige hela 31 personer som kallas som miljardärer, och ligger därmed bara precis bakom andra europeiska länder som Italien eller Frankrike. Men vilka är de rikaste svenskarna just nu, och vad är det som gjort dem så fruktansvärt förmögna?

1. Stefan Persson
Högst upp på listan kommer såklart Stefan Persson, som varit vd och styrelseordförande i H&M sedan 1982 men som avgick och överlät rollen till sin son tidigare i år. Han låg i januari 2020 på 71:e plats på listan över världens rikaste man men topp 1 i Sverige med en förmögenhet på hela 178 miljarder kronor.

2. Melker Schörling
På plats nummer två kommer Melker Schörling som varit vd för Crawford Door, Securitas och Skanska under sina år. Sedan 1999 har han varit styrelseordförande i det dominerade börsnoterade bolaget Melker Schörling samt storägare i bland annat Securitas, AAK, Hexagon och Hexpol. Idag beräknas Melker ha en förmögenhet på hela 82 miljarder kronor.

3. Frederik Paulsen
Tredje plats kammar Frederik Paulsen hem med hela 70 miljarder kronor. Paulsen tog över sin fars läkemedelsföretag, Ferring AB, och arbetade som vd för företaget fram tills 1998. Det är tack vare företagets enorma tillväxt under åren som Paulsen kan kalla sig för miljardär idag.

4. Antonia Ax:son Johnson
Trots 3 män på toppen kammar Antonia Ax:son Johnsson hem priset som den fjärde rikaste svensken idag. Hon var under åren 1982–2015 styrelseordförande för Axel Johnson AB, en företagssfär som äger företag inom handel och tjänster i Europa, främst i Norden. Företaget grundades av hennes far Axel Johnson och det har idag banat grunden för hennes förmögenhet på hela 69 miljarder kronor.

5. Jörn Rausing
Jörn Rausing kommer på femte plats av Sveriges nuvarande rikaste personer med en förmögenhet på 68 miljarder. Detta är tack vare det familjeägda företaget Tetra Laval som gett Jörn och hans syskon den berömmelse och framgång de har idag. Syskonens far, Hans Rausing, som gick bort förra året var en av världens rikaste människor.

Drömmer du om att bli lika förmögen som svenskarna ovan?
De flesta av oss, om inte oss alla, drömmer förmodligen om att kunna leva med samma ekonomiska stabilitet som de 5 personerna nämnda ovan. Åtminstone i en viss grad. Vi vill vara rika, kunna köpa vad vi vill och ha tillgång till att leva en lyxigare livsstil. Ditt mål är satt, men vart börjar du din framgångsresa?

Tid, engagemang, ansträngning
Det finns inget klart svar på det. Det tar tid och ansträngning om du inte ärvt ett familjeägt företag som många av de personerna ovan. Att bli rik kommer för dig kräva hårt arbete, tålamod och tid. Det första du måste komma igång med är att få ordning på din privatekonomi, börja spara och investera dina pengar.

Är dessa termer något nytt för dig så rekommenderar vi att du lånar en bok om privatekonomi på bibblan eller använder dig av en webbplats som Finanso.se för att få hjälp på vägen. När du lagt grunden för en stabil ekonomi och långsamt bygger upp dina tillgångar kommer du se att vägen till framgång inte är mer komplicerad än vad du gör den till!

Artikeln är skriven i samarbete med Visibility Group.