F12-gruppen öppnar hälsosam storkrog

Den 14 januari slår Grupp F12 upp dörrarna till Mother, en ny storkrog med 500 sittplatser och fokus på både smakupplevelser och hälsa. I utbudet ryms allt från frukost till bar med naturviner och cocktails.
- Vi vill finna en ny väg där man kan blanda en skön, rolig kväll på krogen med att man faktiskt äter vettig mat, säger krögaren Melker Andersson.

Tillsammans med Danyel Couet och Jonas Svensson står han bakom den spatiösa restaurangen som öppnar i nybyggda Mästerhuset mitt i stan.

- Vi vänder oss särskilt till en publik som ofta går ut och äter. De som tycker om när middagsbordet också blir en naturlig mötesplats. Förmodligen är det extra intressant för dem att maten är smart sammansatt, säger han.

Gästerna kan välja maträtt efter hur mättande och balanserad den är och efter vilken booster den är tillagad med. Med booster menas en ingrediens som lyfter de andra ingredienserna och förstärker deras välgörande egenskaper. Några exempel är chili, vitlök, ingefära och kakao.

- Vi talar fortfarande om njutning och en gastronomisk kvalitet, men vi tror att den idag omfattar mer än smak och presentation. Att tillfredsställelsen till och med kan bli större om maten är mer balanserad, säger Danyel Couet.

Mother är tänkt att bli en lättillgänglig mötesplats med såväl frukost, lunch och middag som barhäng under hela veckan. Köksmästare är Martin Wall, som bland annat har jobbat på Moderna Museets restaurang och Rosendals Trädgård.

- Det här är en utmaning jag verkligen ser fram emot. Att få ta matlagning med gastronomiska ambitioner ett steg längre, där miljö och människa ges utrymme, kommer inte en dag för sent, säger han.

Mer information: Mother