Hårdare tag mot uteserveringar: ”Ni kommer stängas ner”

Under fredagsmorgonen höll inrikesminister Mikael Damberg och Stockholm stads finansborgarråd, Anna König Jerlmyr, en gemensam pressträff för att prata om trängseln på Stockholms uteserveringar. Budskapet var tydligt. De krogar som inte efterföljer reglerna kommer att stängas ner.
– Det är upp till stockholmarna nu att avgöra detta, säger Anna König Jerlmyr.

Det är ett skarpt läge nu och det är dags att följa riktlinjerna. Det var kontentan av den pressträff som hölls under morgonen.
– Nu har varmare väder kommit och det är lönehelg och flera långhelger ligger framför oss. Hittills har många stockholmare hanterat situationen väl, men inte alla, sa Mikael Damberg.

Inrikesministern menade att läget fortfarande är allvarligt och att de rapporter som kommit in, gällande Stockholms trånga uteserveringar, är oroande. Stockholm har cirka 1500 uteserveringar igång och Mikael Damberg förtydligade att de restauranger som fortsätter att bryta mot rekommendationerna kommer att stängas ner.

Ökade kontroller
Sedan i går har även kontrollerna utökat till att göras dagtid, kvällstid och nattetid.
– Vi kommer att se fler anmärkningar i Stockholm stad. Detta är en varning. Ni kommer att stängas ner om ni inte följer reglerna, sa Anna König Jerlmyr.

Hon poängterade att många restauranger sköter sig exemplariskt, men inte alla, och uppmanade samtidigt de stockholmare som tycker att det är för trångt på krogar och uteserveringar, att skicka in sina tips via "tyck till"-appen.

Stockholm stad och regeringen har inte mandat att stänga ner några restauranger på egen hand, utan när en restaurang får en anmärkning går detta vidare till Smittskydd Stockholm, som kan stänga ner verksamheten. Under de 200 inspektioner som hittills har genomförts i huvudstaden, har några få verksamheter fått anmärkningar, men inget ställe har ännu stängts ner.