Han tar över rodret på Gyldene Freden – vill modernisera

Den 1 mars är det dags, då öppnar Den Gyldene Freden sitt nya etablissemang med Filip Fastén i spetsen som du bland annat känner igen från Agrikultur. Tillsammans med investerarna Karl Törngren och Joachim Kuylenstierna blir han delägare och tar över som ny krögare, och även Cultur Bar & Restaurang tvärs över gatan ingår i det nya inrättningen.

Filip Fastén lägger stor vikt vid fina råvorar och kommer att fokusera på att laga modern husmanskost. Förutom de uppdaterade klassikerna på menyn erbjuder Matsalen rätter som Biff Wellington, nykokt kungskrabba, Coq au Vin och piggvar där klassiskt matsalsarbete som tranchering och flambering kommer att återinföras.

– Att få möjlighet att ta över en sådan här inrättning och arv händer inte ofta, och därför vill vi med all vår kraft och hjärta återskapa Freden till det ställe det en gång var, men för den sakens skull inte leva på gamla meriter. Vi anser att det är dags för Freden att få en föryngring, säger Filip Fastén.

I Vinskänken intill Matsalen, kan man avnjuta ett glas vin eller charkbricka i all sin enkelhet eller i väntan på sitt bord. Baren har genomgått en totalrenovering och blivit större, med en ambitiös cocktailmeny som lämpar sig för såväl after work, första dejten eller en kväll på stan med kompisgänget.

Men det är inte bara de publika delarna som fått en översyn, utan man har även förnyat köket och förbättrat personalutrymmen, något som Gyldene Freden är extra stolt över. Under våren kommer inrättningen att utvecklas ytterligare. Även Bellan-våningen kommer att exponeras för flera privata evenemang och tillställningar.

– Min matfilosofi grundar sig i husman. Här vill jag få in rätter som kålpudding, gravad lax och sill i finrummet, rätter som ofta anses ”enkla” och som inte har den status de förtjänar. Mat handlar om minnen och att lyfta råvarans naturliga smak. Fina råvaror är inte bara tryffel och löjrom, utan även kålrot och morot. Många kära rätter som kålpudding, torsk med äggsås och köttbullar har genomgått en förvandling där tunga gräddsåser inte spelar huvudrollen på tallriken, berättar Filip.

Den Gyldene Freden öppnar upp för bokning fredagen den 1 mars.