Myllymäki blir inte kökschef på lyxkrogen Aira

Det har pratats om tävlingskockens Tommy Myllymäkis nya, exklusiva krog under flera år och snart är det dags. Den 20 mars, om allt går som planerat, slår Aira upp portarna på Biskopsudden. Men Myllymäki kommer inte att vara kökschef på restaurangen, som är den största satsningen i Sverige sedan Frantzén öppnade.

För några dagar sedan öppnade Aira upp bordsbokningen och det dröjde inte länge förrän alla datum i mars och april var uppbokade. Att Aira redan är en succé råder det ingen större tvekan om. Den välkända kocken, Tommy Myllymäki, kommer dock varken att vara kökschef på Aira eller ansvara för den dagliga driften, skriver Svenska Dagbladet.

– Min roll är att inspirera och motivera och driva det framåt. Men jag har några skift på schemat där jag måste ta en viss position och där jag måste vara på den platsen. Men övrig tid är jag fri och utöver alla andra, säger han till Allt om Stockholm.

I köksteamet finns istället kockarna Viktor Westerlind, tidigare Frantzén, och Pi Le som blir kökschef och köksmästare.

Dragit ut på tiden
År 2015 berättade ägarna till nedbrunna Lisa på Udden att man inte skulle bygga upp restaurangen på nytt. Kort därefter avslöjade Svenska Brasseriers ägare PG Nilsson och Myllymäki att man ville bygga en ny lyxkrog på platsen. Det talades då om att krogen skulle bli världens bästa och att den skulle komma att belönas med tre Michelin-stjärnor. Målet var att öppna redan under 2018, men bygget har tagit längre tid än vad man trodde.

Men den 20 mars är det äntligen dags. Aira kommer då att servera både lunch och middag. Avsmakningsmenyn, med cirka 12 rätter, kommer att landa på 2500 kronor. Vill man komma något billigare undan bör man istället beställa från à la carte-menyn, där priserna är betydligt mer plånboksvänliga.