Nu öppnar killarna bakom Calle P upp Coquetel Social

Axel Ohlson öppnar dörren till vad som en gång i tiden var Labbet, eller The Lab som det officiellt hette då. Lokalen vid Stureplan har stått tom i flera år och när man nu kliver in på Birger Jarlsgatan 20 är ingenting sig likt. Orangea väggar från golv till tak, gröna växter, rotting, mässing, marmor och ett och annat djur – sammantaget pompöst, festligt, elegant och lekfullt på samma gång. Det är killarna på Calle P som är igång igen och den 12 april öppnar de dörrarna till sitt senaste projekt Coquetel Social.

Killarna som en gång i tiden startade Sixten & Frans ligger inte på latsidan, ännu mindre Stureplansgruppen. Under det senaste året har man kunnat se Bank Hotel med Sophie's Bar, Papillion och Bonnie's, Calle P, Arnold's och Videgård, för att nämna några, blomstra. Axel Ohlson (grundare och kökschef), Anton Surtell (grundare och restaurangchef) och Simon Ramn Alenius (delägare och barchef) känner vi igen från Sixten & Frans som huserade på Fridhemsgatan 43 under hela fem år. Ett välbesökt vattenhål och en älskad kvarterskrog som bland annat stod bakom den folkkära gatufesten Neighbourhood Crush. Lite visste vi då att dessa killar hade storartade drömmar, men inte ens de visste nog att det skulle gå så fort.

– Målet sedan vi öppnade Sixten & Frans har varit att öppna och driva flera ställen, men vi hade inte trott att det skulle gå så fort, berättar Axel.

Vimal Kovac, VD för Stureplansgruppen, steg in på Kungsholmsrestaurangen en kväll för att äta middag och där börjar historien om vad som skulle forma ett framgångsrikt samarbete.

– Det är väldigt kul att någon ser potential i en och vågar ta en risk. Vi kände inte varandra då, men han trodde på oss och idag har vi ett otroligt roligt och fungerande samarbete, fortsätter Axel.

”De ville se oss försvinna”
Samtidigt som killarna kom i kontakt med Vimal närmade de sig ett hyreskontrakt som skulle löpa ut, efter flera år av diskussion och dispyter med bostadsrättsföreningen. Lokalen som delades med butiken Grandpa hade maxats på alla sätt och vis. I flera försök att göra sina grannar nöjda hade man investerat i såväl renoveringar som som ljudisolering. Köket lämpade sig inte heller för en restaurang som gick så pass bra, då kapaciteten inte räckte till. De växte helt enkelt ur lokalen och trots fem fina år var det välkommet.

– Vi var trötta på att ligga i dispyt med föreningen. Vi anpassade oss så mycket vi kunde, men de låg alltid på och lyfte inte ett finger för att hjälpa till. De såg definitivt inte oss som ett positivt tillskott i kvarteret och ville nog helst se oss försvinna. Det är bostadsrättsföreningar som dessa som förstör staden, nu är ju den gatan helt död. Stockholms Stad gör det verkligen inte enkelt för restauranger och butiker.

Att det skulle bli just Calle P de landade vid var inte självklart från början. Både Bank Hotel och Arnold’s var tilltänkt, men till slut landade man i att nylansera vad som de senaste åren hetat Berns Bistro. Tillsammans delar de ägarskapet på hälften med Stureplansgruppen, något som de ser som en lukrativ lösning.

– Att vara en del av Stureplansgruppen innebär att vi backas upp med massa resurser och experter, det känns tryggt och nödvändigt för att vi ska kunna göra det vi är bäst på. Bara en sådan sak som HR, när det gäller sådana viktiga och basala saker som måste fungera känns det väldigt skönt att kunna vända sig till någon som har svar på alla frågor. Hela organisationen är uppbyggd på människor, de är det viktigaste vi har, utan dem är det bara att klappa igen.

Vill bana väg för de yngre
Axel, Anton och Simon har alltid drivit ett framgångsrikt koncept när det kommer till att rekrytera folk. Någon de anställer behöver inte nödvändigtvis vara en välutbildad eller välmeriterad person, med ens relevant erfarenhet. Här är det de personliga egenskaperna som spelar roll.

– Framförallt ska du vara en skön person som passar in i gänget. Är man glad, trevlig och visar driv så är vi glada. Allt annat kan man lära sig.

Axel berättar också om hur de vill bana vägen för yngre och visa att man faktiskt inte måste stå i ett kök och bli skrikt på, man måste inte heller ha MVG när man går ut skolan.

– På Calle P tar vi in unga praktikanter, och många gånger slutar det med en anställning. Vi har en tjej på 18 år just nu som kliver på direkt efter studenten.

Idag är krogbranschen mycket bättre än den någonsin varit. Kollektivavtal och nya normer har gjort att kockar och restaurangpersonal är attraktiva och eftertraktade, och man behöver inte längre stå ut med ohållbara villkor och arbetstimmar. Med det sagt kan det vara tufft, speciellt att starta och driva restaurang, på samma sätt som det är för alla egenföretagare.

– Alla som driver eget vet att det krävs sjukt mycket, det är en tuff situation. Du har bara dig själv att förlita dig på, och många har en romantisk bild av att få öppna något eget, men de flesta stänger inom ett år. Det kan vara svårt att få det att gå runt, om ens det. Det är så mycket mer än att laga mat och skaka drinkar, det är polismyndigheter, Skatteverket och Stockholms stad – det kan bli mycket oväntade utgifter. Vi har fått kliva på flera minor, något som kostar både pengar, tid och energi. Men vi lär oss, det är trots allt den bästa skolan. Sen tär det ju mycket privat också, framförallt om man har familj eller partner, det kan vara väldigt jobbigt i perioder.

Med den här farten ser dock framtiden ljus ut för Axel, Anton och Simon.

– När det går bra blir man hungrig, och man vill göra mer. Vår styrka ligger i att skapa och driva, ta fram idéer och hitta komplement som kan fylla tomrummen. Sen är vi mitt i en tid där samhället är lite allmänt instabilt, vi vet inte var ekonomin är på väg. Butiker stänger, nätet tar över – men historiskt sett har folk alltid gått ut och ätit på restaurang.

Framgångsreceptet, förutom trion i sig, säger Axel framför allt ligger i personal. Att omge sig med människor som är bättre på de dem gör än du är, och ge dem verktygen och motivationen de behöver för att växa, är det bästa man kan göra om man frågar dem.

Ska fokusera på renodlade drinkar
På Coquetel kommer vi förutom Simon Ramn Alenius att se Gabriel Vikman som redan som 16-åring började på Sixten & Frans. Han har under ett par år härjat i baren på Vassa Eggen, men är nu tillbaka i familjen och blir baransvarig tillsammans med Simon. Axel Ohlson fortsätter precis som på Calle P som kökschef och Anton Surtell håller ställningarna backstage.

– Coquetel betyder cocktail på portugisiska. Vi kommer fokusera på renodlade klassiska drinkar av hög kvalité, vi ser detta som en hommage.

Festlig funk och soulmusik i ett stimmigt häng med hemmafest-känsla. Havskräftor, friterad kronärtskocka, tartar och goda ostar är bara några exempel på vad du kan njuta av när du blir hungrig. Noggrant utvalda viner från Europa och öl för den som vill ha. Så kommer vi till drinkarna, i menyn (som för övrigt tagit formen av en o-häftad tidning) hittar du välkända cocktails som Negroni, Margarita, Old Fashioned och Manhattan, men också uppstickare som El Presidente, Brooklyn Knight, Bee’s Knees och Bijou – bara för att nämna några. För den som föredrar något alkoholfritt går det att göra det mesta, där bland annat den alltid omtyckta lemonaden finns i olika varianter.

– Tänk Yves Saint Laurent på semester. Kulturklassen at its finest. Det är Coquetel Social.