Nudlarna tar plats i baren på Farang

Finkrogen Farang har blivit synonym med lyxiga smakresor från Sydostasien. Nu gör de en extra satsning på baren och serverar genuin, asiatisk streetfood vid sidan om signaturdrinkar med en asiatisk twist. Samtidigt höjs stämningen ytterligare ett snäpp.
- Vi hämtar inspiration från gatustånd i länder som Thailand, Malaysia och Indonesien, berättar Farangs ägare Kim Öhman.

Sedan hösten har baren på Farang blivit ett hett stopp även för den som vill äta. De omtalade rätterna från matsalen har fått sällskap av asiatiska streetfood-influenser, och kvar finns även nudeltorsdagarna då man serverar omsorgsfullt tillagade nudelrätter till både lunch och middag. Dessutom till ett riktigt snällt pris.

- Hela nudelbiten är en riktig pärla som folk inte har upptäckt till fullo än. Precis som i Sydostasien kommer det ut lite socker, chilipulver, soja, eller fisksås och chilivinäger vid sidan om som man får tillsätta själv, berättar Kim.

Recepten kommer från kända asiatiska matregioner; i köket puttrar samma grytor och soppor som på gatorna i storstäder som Bangkok och Kuala Lumpur. Här hittas exempelvis buljong med grissida, eller nudelsoppa toppad med friterade nudlar precis som i norra Thailand, men även plockmat såsom rullar med fläskfärs och stark sås.

Drinkar med en twist
Vid sidan om maten har man komponerat en cocktaillista som balanserar syra och hetta för att matcha smakerna. En Farang-favorit är Southeastside, en variant på Chicago-drinken Southside med bland annat limebladsinfuserad gin och thaibasilika. Just signaturdrinkar är något som man brinner lite extra för.

- Signaturrätter har blivit lite trendigt på restauranger, men signaturdrinkar är vi inte riktigt lika bra på här i Sverige, säger Kim.

Med drinkarna frångår baren även det söta och aningen godisaktiga. Istället ska det vara friskt och färskt. Ett annat inslag på drinklistan är till exempel Ginger Smash, som serveras i metallkopp och bland annat innehåller ingefära och vit rom.

Baren satsar samtidigt på lite svängigare musik och fortsätter även med återkommande tikikvällar lagom till påsk och Halloween. Rombaserade tikidrinkar är en trend som har fått allt större fäste i Stockholm, och att ligga i framkant och kunna sitt hantverk är idag en självklarhet, menar Kim.

- Den svenska publiken vet vad den vill ha, vilket är bra - det håller alla på tårna, påpekar han.

Den som föredrar vin ska även hålla koll på Farangs Riesling-onsdagar. Då satsar de extra mycket på vinkällaren och serverar sin bästa Riesling på glas.