Nya svenska stjärnor i nordiska Michelinguiden 2021

På måndagen stod det klart att fyra svenska restauranger får en ny stjärna i den nordiska utgåvan av Guide Michelin 2021. Bland dem finns Aira i Stockholm och Project i Göteborg. Frantzén sitter kvar på sina tre stjärnor.

Det blev något av ett stjärnregn i årets nordiska utgåva av Guide Michelin, som för första gången endast publiceras i digitalt format. I Sverige fick fyra restauranger en ny stjärna: Project i Göteborg (tidigare Bib Gourmand), Aira i Stockholm, Hotell Borgholm (tidigare The Plate) på Öland och ÄNG i halländska Tvååker utanför Varberg.

– Kvaliteten på matlagningen i de nordiska länderna fortsätter att imponera med dess kreativitet och innovationen hos dessa nya stjärnrestauranger gör dem till några av de mest spännande vi har sett, säger Gwendal Poullennec, internationell direktör Guide Michelin.

ÄNG är även en av nio nordiska restauranger som får en grön Michelinstjärna för sitt hållbarhetsarbete. Totalt är det nu 34 restauranger.

– Norden är ett geografiskt område som verkligen ligger före när det kommer till hållbarhet, en samling länder som förespråkar att arbeta hand i hand med naturen och föregå med gott exempel för resten av världen, säger Gwendal Poullennec.

Sju Bib Gourmand-utmärkelser delades även ut för god kvalitet och prisvärd mat. I Sverige gick utmärkelsen till Babette i Stockholm och Mineral i Malmö.

Två nordiska restauranger uppgraderades till tre stjärnor i guiden; Noma i Köpenhamn och Maaemo i Oslo. I Sverige behåller Frantzén sin plats som landets trestjärniga krog.

Utmärkelserna presenterades i norska Stavanger och stjärnorna delades för första gången ut under en tv-show.

Nordiska Michelinguiden 2021

Sverige
14 restauranger med En Stjärna (varav 4 är nya)
4 restauranger med Två Stjärnor
1 restaurang med Tre Stjärnor

Danmark
18 restauranger med En Stjärna (varav 4 är nya)
7 restauranger med Två Stjärnor (varav 1 är ny)
2 restauranger med Tre Stjärnor (varav 1 är ny)

Norge
9 restauranger med En Stjärna
1 restaurang med Två Stjärnor
1 restaurang med Tre Stjärnor (varav 1 är ny)

Finland
7 restauranger med En Stjärna (varav 1 är ny)

Island
1 restaurang med En Stjärna