Nyrenoverade Fasching firar 40 år

Med nyrenoverade lokaler och en färsk jubileumslogotyp firar Sveriges största jazzklubb, Fasching, 40 år. Under åren har storheter som Polarprisvinnaren Wayne Shorter, The Sun Ra Arkestra, Kamasi Washington och många andra spelat på jazzscenen. Jubileumsåret bjuder på konserter och överraskningar som avslöjas under året.

Lagom till fyrtioårsfirandet har den anrika klubben fått en helt ny entré. Toaletterna har flyttats och gjort plats för en avslappnad bar med stora öppna fönsterpartier mot gatan. Med antikvarisk hjälp och gamla fotografier och ritningar har byggnadens originaluttryck från 1906 återskapats. Renoveringen har skett i samarbete med arkitekt- och designbyrån Koncept Stockholm. 

- Det är ett rejält ansiktslyft för Fasching! Baren blir ett givet vattenhål för jazzälskare, men också för de som bara vill slinka in på en drink, säger Louise Nordgren, vikarierande marknadschef på Fasching.

Ansiktslyftet speglas också i nytt formspråk och ny logotyp – som används under jubileumsåret 2017.

Under våren spelar bland många andra gitarristen John Scofield, sångerskan Viktoria Tolstoy och Snarky Puppy-keyboardisten Bill Laurence på Fasching. Selam Festival intar Fasching i mars och musikkollektivet Blacknuss firar 25-årsjubileum med serien Blacknuss Fasching Sessions under våren. När Fasching nu firar 40 år som jazzinstitution görs det med siktet mot framtiden.

- Fasching har alltid handlat om att ta jazzen framåt. Vi blickar tillbaka för inspiration och flera av gårdagens jazzhjältar står alltjämt på Faschings scen för att de förnyar sig och alltjämt står för en slående modernitet. I vårens program är det dock tydligt att det för oss alltid handlar om att presentera jazzen där den står idag och vart den är på väg imorgon, säger Eric Birath, vd på Fasching.

Läs även: Blacknuss firar 25 på Fasching

Mer information: Fasching

Visa på karta