Så firar du St Patrick's Day i Stockholm

När det vankas nationaldag för irländarna, även kallad St Patrick's Day, går det alltid att räkna med ett gediget firande. I år infaller nationaldagen på söndagen den 17 mars, men redan på lördagen blir det galej i Kungsträdgården i Stockholm.

St Patrick's Day räknas som en av de absolut viktigaste dagarna på året för alla irländare. Då firar de sitt ursprung, sitt land och njuter till fullo av sina seder och traditioner. Allt fler väljer att fira St Patrick's – oavsett irländare eller inte. Den 16 mars startar årets firande av nationaldagen i Kungsträdgården med en parad, som både börjar och avslutas där. Paraden anordnas årligen av det svensk-irländska förbundet, med hjälp av den irländska ambassaden, programmet för irländska emigranter samt sponsorerna O'Dwyer Goldsmith och Turism Irland.

Från klockan 11 den 16 mars börjar samlingen vid scenen i Kungsträdgården. Kom i tid och passa på att insupa atmosfären och träffa gamla eller nya vänner. Aktiviteter på plats är bland annat ansiktsmålning, ballonger och utklädnader. Du kommer även få lära dig irländska fraser och irländska danssteg. Under dagen kommer det även att finnas möjlighet att testa flertalet välkända irländska maträtter och drycker, som fish and chips och irländskt te.

Paraden avgår klockan 13 från Kungsträdgården och leds, som alltid, av St Patrick, Irlands svenska ambassadör, FN-veteranernas pipe band som flygs in från Irland, majestätiska irländska varghundar, Stockholm pipe band samt hundratals lyckliga människor i färgglada utstyrslar.

Paraden kommer att leda tillbaka till Kungsträdgården, så du kan gå en liten bit av paraden om du hellre vill det. Paradens rutt är Kungsträdgården via Jussi Björlings allé – Hamngatan – Birger Jarlsgatan – Sturegatan – Linnégatan – Sibyllegatan – Väpnargatan – Artillerigatan – Strandvägen – Nybroplan – Hamngatan till Kungsträdgården.

Efteråt följer musik och dans under den kulturella konserten med Fada, Aingeala de Burca, Ciara, traditionell folkmusik och dansare. Är du sugen på att avrunda kvällen på en irländsk pub i Stockholm, så hittar du vår guide till de bästa här.