Så firas Syttende Mai - Norges nationaldag i Stockholm

Norges nationaldag firas varje år med pompa och ståt när man tågar genom Stockholm ut till Djurgården. Torsdagen den sjuttonde maj kan du se eller medverka i marschen längs Strandvägen som avslutas med cermoni på Skansen.

Syttende Mai, Norges nationaldag, har nästan kommit att bli mer välkänt bland stockholmarna än Sveriges egen nationaldag, eller svenska flaggans dag som den också kallas, som firas den 6 juni. En anledning till det kan vara att Sveriges nationaldag tills för inte så länge sedan inte räknades som en högtid eller röd dag i kalendern, vilket också har skapat en saknad av tradition.

I Norge firade man Syttende Mai sedan 1905, då unionen mellan Sverige och Norge upplöstes. Tåget har varit en tradition hos norrmän sedan mitten på 1800-talet, och består av marscherande musikkårer och festklädda barn och vuxna i bunad (folkdräkt) som viftar med norska flaggor.

Solliden får man ta del av tal och bland annat se Stockholmspolisens musikkår. Självklart får du även höra Norges nationalsång ”Ja, vi elsker dette landet” och inofficiella nationalsång ”Rødt, hvitt og blått”.

Program för firandet av Norges nationaldag
Festtåget startar vid Raoul Wallenbergs torg (Nybroplan) kl 15.00 och går via Strandvägen till Skansen. Tåget anländer till Hasselbacksporten ca 15.30 där du som går med i tåget har fri entré.
Aktiviteter och lekar för barnen håller till bakom Logen (vid Bollnästorget) mellan kl 15.00 - 18.00.
Solliden scen
15.00-16.00: Musik med Polisens Musikkår Region Stockholm
16-17.00: Scenprogram med välkomsthälsning från Skansenchefen, nationaldagstal, nationalsång och musik med lilla akademien. Programmet avslutas med en konsert.
17.30-18.00: Gudtjänst i Seglora kyrka

Passa också på att ta en tur till Vastveitloftet som är Skansens enda norska byggnad. Den flyttades hit före 1905‚ då unionen mellan Sverige och Norge upphörde.

Marschen kan påverka vissa busslinjer och spårvagnen under en kort period.