Sveriges bästa restauranger korade i White Guide 2018

På kvällen måndagen den 5 mars presenterades vinnarna av White Guide 2018 i Blå Hallen i Stockholms Stadshus. På galan korades årets bästa restauranger i olika kategorier och de största restaurangupplevelserna i landet hyllades.

Av närmare 800 testade restauranger kvalificerade sig i år 600 restauranger i just utkomna upplagan av White Guide. Många priser gick till Stockholm: Årets Bästa Restaurang, som också levererade Årets Bästa Serviceupplevelse, är enligt White Guide 2018 nyöppnade Frantzén i Stockholm.

Årets Stjärnskott blev Ichi, Årets Banbrytare tilldelades Mathias Dahlgren Rutabaga, Årets Merroir Award gick till Frida Ronges restauranger Unn och Tak, Årets Hållbara Gastronomi stod för andra året i rad Volt för, och Årets Dryckesupplevelse gick till den lilla vinbaren Folii på Södermalm. Nytt för i år är priset Årets Ljudmiljö i Stockholm, vilket gick till Taverna Brillo.

Utanför huvudstaden hittar vi följande priser: Terroir Award gick till SAV i Tygelsjö utanför Malmö, Årets Hjärtekrog tilldelades Björn Perssons krog Familjen i Göteborg och staden Falkenberg tilldelades priset Årets Värt en Resa - det med motivationen att entusiastiska matentreprenörer gjort staden till en spännande matdestination.

- Den svenska matkulturen har utvecklats snabbt de senaste åren - de krogar som inte hänger med kommer ofelbart att halka ner på listorna. Vi ser också med glädje att allt fler krogar är föredömen i samhället när det gäller ekologi, hållbarhet och återbruk, säger Mikael Mölstad, en av grundarna till White Guide.

På galan i Blå Hallen berättades det också från scenen att nästa års White Guide-gala för första gången kommer att äga rum i Malmö, på Malmö Opera.

- Vi är väldigt glada att få välkomna White Guide till Malmö och Skåne nästa år! Att galan för första gången förläggs här bidrar till att positionera Skåne som ledande mat- och dryckesregion och det är glädjande att se att de senaste årens strategiska arbete med att attrahera mat- och dryckesrelaterade event och möten ger resultat, säger Sofie Broomé, projektledare på Event in Skåne.

Läs mer här.