Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Fåfängan

3,2 • 12 recensioner
Fåfängan

Fåfängan vilar med sin anrika historia och makalösa utsikt högt uppe på en klippa, som förr kallades Danviksberget även senare Klockstapelbacken och idag Fåfängan. Kanske är det just fragmenten vy, legend och atmosfär som bidragit till att restaurangen med tiden blivit en äkta stockholmspärla.

En regelrätt fåfänga bör vara prålig och kostsam samt ha drag av onyttighet - så här brukade man beskriva byggnaden (en fåfänga) som är konstruerad som en paviljong eller ett lusthus placerad i en trädgård. Och det är precis vad Fåfängan är även idag, om man adderar restaurangdel, ombyggnation och matgäster det vill säga. Lusthuset på toppen av klippan med mäktig utsikt över Saltsjön har blivit ett omtyckt utflyktsmål, inte bara för naturnjutare och äventyrslystna, utan kanske framförallt för stadsbor som tar sig upp hit för att äta en god middag i trevligt sällskap och betrakta Stockholms skärgård från ovan.

År 2005 renoverades restaurangen, då även den nuvarande restaurangbyggnaden tillkom. I matsalen med klassiska drag, trädetaljer och avslappnad stämning kan man som gäst njuta av allt många olika temaveckor. Det är en restaurang fylld av event och säsongsmenyer. När klippan kläds i grönska och solen står högt kan man testa Fåfängans sommarmeny, och när mörkret börjar fall över Stockholm dukas den ambitiösa skaldjursbuffén upp under hösten. Därefter är det dags för julbordet att göra entré. Hela året om kan du njuta av en klassisk brunch (lördagar och söndagar två sittningar 11.00 och 13.30), där allt utom brödet är glutenfritt. Om du planerar något lite mer storslaget som bröllop, födelsedag eller kanske mottagning, är ett fint tips att boka det romantiska lusthuset med fönster åt alla vinklar och en värmande braskamin.

Sedan 2016 är restaurangen Krav-certifierad, med ekologisk inriktning på både mat och dryck. Dessutom är menyn gluten- och laktosfri.

Kanske låter det som om Fåfängan är en drömsk och svåråtkomlig plats i fjärran. Men så är inte fallet. Hit på den östra delen av Södermalm tar du dig nämligen enkelt på bara några minuter från Slussen.

Öppet året runt men tider varierar, se Fåfängans kalender på hemsidan (länk ovan) för exakta tider.

Recensera

Vi vill veta vad du tycker!

Tänk på att det är viktigt att skriva en ärlig recension. Om du på något sätt är kopplad till företaget så bör du avstå från att recensera.

Ärlighet varar längst!

Avbryt
5 mar 2019

Magisk utsikt över Stockholms inlopp. Okej brunch. Ombyggnad pågår. Ny satsning sommaren 2019.

14 sep 2017

Skaldjursveckorna på Fåfängan är världsklass. bra. Boka och njut av utsikten och det stora utbudet av skaldjur.

22 apr 2019

Ny ägare BankOmat sedan 2019. Recension angående påskbuffén! Bra påskmat med olika variationer. Det ingick ett glas smoothie på menyn, vilket alltid är trevligt när det bjuds på någon sorts dryck. Här var det också kö. De hade... Visa hela »

6 jun 2016

Trevligt, bra utsikt och god lunch. Mysig utflykt en sommardag!

13 apr 2019

Var på skaldjurbuffet. Bra utbud, men havskräftorna var tillagade som vanliga kräftor. Tycker bättre om naturell :)

11 jun 2017

Oerhört besviken. variationen på maten och kvalitén på den var fullständigt undermålig. Allting är halvfabrikat och lite halvgammalt med ett segt tuggmotstånd. Till och med kaffet var dåligt. Enda behållningen var plättarna och glassen... Visa hela »

17 apr 2016

Fin utsikt men inte så mycket mer.

19 sep 2016

Vilka skaldjur! Har alltid gillat Fåfängan och bestämde mig för att prova deras skaldjur trots att det kostar, och herrejösses jag rullade ner för berget. Tror de gick back på mig så många ostron klämde jag i mig. Härligt stämning och f... Visa hela »

22 mar 2016

Efter ett besök på fåfängan var man väldigt besviken. I särklass den sämsta brunchen jag varit på! Dålig mat, litet utbud. Service? fanns knappt skulle jag säga. Det får en stjärna och det är för utsikten..

Skulle j... Visa hela »

30 dec 2015

Utsikten, maten, servicen och kort och gott riktigt mysigt. Rekommenderas!

21 maj 2016

Inte OK. Kommer dit och man får sitta i tält på parkbänk med flera sällskap än sitt eget. Står inget på hemsidan eller annan info. Såg ut som en dålig studentbjudning.

9 maj 2016

Vi hade vårt bröllop på Fåfängan för några år sedan och fick fantastiskt fina dekorationer/blommor, tillmötesgående personal, utmärkt plockmat och en makalös utsikt över inloppet en helt vindstilla kväll i början av sep... Visa hela »

Så tycker pressen

4 av 5 · DN Krogkommissionen · 2009-04-29

“Missa inte: Amerikanska plättar. De tre ostarna är också väldigt goda, salladerna likaså.”

3 av 5 · DN Krogkommissionen · 2009-02-23

“Enligt traditionen är utkiksställena Solliden, Kaknästornet och Fåfängan skräckexempel. Men nu har i alla fall Fåfängan fått På stans fördomar att komma på skam.”