Affärslunch i Stockholm - för alla smaker

Avslappnat, gemytligt eller lite mer "business"? Stockholm är fullt av lunchrestauranger, men affärslunchen kan lätt ställa krav och innebära en hel del planering. Diskutera affärerna över en biff rydberg i stimmig miljö, satsa på ett trendigt lyxkoncept eller ät en internationell hotell-lunch med mycket grönt. Här lämnar vi kontoret och guidar till bra lunchställen i Stockholm för en affärslunch med kollegor, kunder och potentiella affärspartners.

Se även:
- Guiden till Stockholms bästa lunchrestauranger

Farang: Stiligt stuk för modernt businessfolk
Farang har gjort susen med sitt sydostasiatiska lyxkoncept i en sober gammal industrilokal på Tulegatan. Här minglar kvarters trendigaste kostymer lagom till lunch, middag och den uppdaterade AW-drinken. Umgås över en flådig avsmakningsmeny eller trappa ner till två eller tre rätter.
Pris: Tvårätters ca 245 kr, trerätters ca 285 kr, avsmakningsmeny (sex rätter) ca 575 kr
Tid: 11.15-13.30
Mer information: Farang, Tulegatan 7, Vasastan


Farang

Portal: Elegant hype
Hypade Portal mitt på Sankt Eriksplan utnämndes 2016 (samma år som de öppnade) till Årets Affärskrog av Dagens industri och DI Weekend. Hit kommer gästerna lika gärna för ett elegant affärsmöte som för en avslappnad middag med vännerna. På menyn hittar du moderna europeiska rätter, signerade Klas Lindberg som tidigare vunnit Årets Kock och ansvarat för Nobelbanketten.
Pris: Veckans ca 145 kr
Tid: Från 11.30
Mer information: Portal, Sankt Eriksplan 1, Vasastan

Haga Forum: Välanpassad affärslunch i parkmiljö
Haga Forum i Hagaparken är knappast en hemlighet bland kollegor. Här avhandlas det mesta över stiligt presenterade rätter i luftig miljö. Inne i restaurangen hittar du både uppdukade bord och mjuka soffor, och den glasinramade byggnaden används även för konferenser. Nära till Norrtull och kontorslandskapen.
Prisexempel: Veckans affärslunch (förrätt+varmrätt) ca 250 kr
Tid: 11.30-15
Mer information: Haga Forum, Annerovägen 4, Vasastan


Haga Forum

Duvel Café: Central pärla med fransk tvårätterslunch
I uppiffade 1800-talslokaler mitt i stan döljer sig denna franskinspirerade bistro som erbjuder en tvårätterslunch samt utvalda à la carte-rätter i husmanstil. Duvel Café har både miljön och maten som passar för ett lunchmöte - det är bar att inta en plats bland läderstolar och blåmålade träpaneler. Inför jul kan man även festa loss på en trerätters jullunch med knaperstekt ankbröst.
Prisexempel: Dagens special (dagens för- och varmrätt) ca 145 kr
Tid: 11-14
Jullunch: 21 nov - 23 dec, 295 kr (ordinarie lunch serveras samtidigt)
Mer information: Duvel Café, Vasagatan 50, City


Duvel Café

Grodan: Inbiten favorit vid Stureplan
Tro't eller ej - Grev Turegatans sorliga klassiker Grodan har över 200 platser och här pratas det allt som oftast affärer runt borden. Maten går i husmansstuk - allt från fisk och skaldjur till isterband, raggmunkar och rediga kötträtter serveras på à la carte-menyn. De anrika lokalerna rymmer även lounge med cocktailbar.
Prisexempel: Varmrätter ca 155-350 kr (dagens tips ca 149 kr)
Tid: 11.30-17
Mer information: Grodan, Grev Turegatan 16, Östermalm


Grodan

Eriks Gondolen: Proffsigt med bästa utsikten
På Erik Lallerstedts kända krogklassiker kan affärslunchen intas med oslagbar utsikt över hela stan. Gondolen ligger på 33 meters höjd och är ett av stans mesta riktmärken. Menyn är full av traditionella klassiker och inkluderar mycket fisk och kött, och det går både att få à la carte och förkomponerade menyer. Här finns även mötesrum som sätter guldkant på jobbet.
Prisexempel: Veckans husman ca 125 kr, Gondolens säsongsmeny ca 495 kr
Tid: 11.30-14
Mer information: Eriks Gondolen, Stadsgården 6, Södermalm


Gondolen

Kitchen & Table: "Fun dining"
Marcus Samuelssons New York-influerade krog i anslutning till Clarion Hotel Amaranten på Kungsholmen bjuder på skön miljö för ett affärsmöte, och här består rätterna av lekfulla tolkningar av internationella klassiker. Allt enligt konceptet "fun dining". I anslutning kan man även ta en drink i Mad Men-stil inne på syskonet Tap Room.
Prisexempel: Dagens ca 130 kr, varmrätter ca 150-200 kr
Tid: Från kl 11
Mer information: Kitchen & Table Kungsholmen, Kungsholmsgatan 31, Kungsholmen


Kitchen & Table

Sheraton: Håll lunchmötet på hotellrestaurang
Threesixty på Sheraton serverar en hel del internationella rätter, och menyn innehåller dessutom många hälsosamma inslag. Välj mellan kött, fisk eller vegetariskt, i dagens rätt ingår även sallad och bröd. Annars är den populära lunchbuffén ett hett tips. Läget på Tegelbacken kan tyckas anonymt, men mer centralt blir det knappast.Prisexempel: Dagens rätt ca 140 kr, lunchbuffé 259 kr
Tid: 11.30-14
Mer information: Sheraton Stockholm Hotel, Tegelbacken 6, City


Threesixty på Sheraton

Strandvägen 1 & Milles: Förnämligt och avslappnat
Ett både tjusigt och avslappnat krogalternativ på en av stans bästa adresser. Strandvägen 1 och bakfickan Milles serverar dagens lunch i husmansstil med rätter som köttbullar, fisk- och skaldjursgryta och andra populära klassiker, både under och över 200 kr. Inramat av konst och vacker interiör är det som gjort för businessfolket.
Prisexempel: Köttbullar med gräddsås ca 145 kr, hjortstek ca 235 kr
Tid: Kl 11.30-14
Mer information: Strandvägen 1, Strandvägen 1, Östermalm
Mer information: Milles, Strandvägen 1, Östermalm

 
Strandvägen 1 & Milles

Mister French: Gatsby-doftande fransos i Tullhus 2
Efter en totalrenovering 2014 förvandlades Mister French till ett modernt brasserie med 20-talsinspirerad inredning. Fokus ligger på kolgrillat och färska skaldjur och lunchen inkluderar alltid en plat du jour från 105 kr. Missa inte luncherbjudandet med dagens soppa som aptitretare och en goodiebag med mellanmål att ta med.
Prisexempel: Plat du jour fr ca 105 kr, grillat fr 185 kr, skaldjur fr 145 kr, luncherbjudande 135 kr
Tid: 11.30-15
Mer information: Mister French, Tullhus 2, Skeppsbrokajen, Gamla Stan


Mister French

Brasseriet: Tjusig businesslunch på Operan
Ståtligare miljö för en affärslunch får man nästan leta efter. Brasseriet, som drivs av Grodan, är en del av krogsatsningen på Operan och här går interiören i samma anda som resten av huset. Menyn erbjuder mellanrätter att kombinera, såsom nässelsoppa och halstrade pilgrimsmusslor.
Prisexempel: En mellanrätt ca 110-195 kr (räkna med 2-3 per person)
Tid: 11.30-16.45
Mer information: Brasseriet, Gustav Adolfs torg, City


Brasseriet

Usine: Hottar upp Fatburen
Moderna storkrogen Usine ligger perfekt till i kontorshuset Fatburen och är dessutom en ovanligt ambitiös mötesplats med konferensrum i anslutning. Lagom till lunch är det bara att välja mellan bordsservering på Bistro 38 eller dagens rätt på den lite billigare bakfickan Poche 36. Räkna med luftiga lokaler och svenskfransk bistromat.
Prisexempel: Dagens ca 115 kr (Bistro 38) resp ca 95 kr (Poche 36)
Tid: 11-14
Mer information: Usine, Södermalmsallén 36-38, Södermalm

 
Usine

Den Gyldene Freden: Anrikt för affärerna
Den som vill ha en riktigt anrik affärslunch ska givetvis inte missa Den Gyldene Freden i Gamla Stan. Här har namn som Bellman och Zorn vistats genom tiderna, och än idag serveras traditionell husmanskost i klassiskt mysig atmosfär. Restaurangen fungerar även bra för konferensen.
Prisexempel: Varmrätter ca 145-350 kr
Tid: 11.30-14.30
Mer information: Den Gyldene Freden, Österlånggatan 51, Gamla Stan


Den Gyldene Freden

Rolfs Kök: Välbeprövad klassiker
Rolfs Kök har blivit en riktig krogklassiker i Stockholm, och en lunch här bör bokas in i god tid. Det tidlösa restaurangkonceptet kommer med stimmig stämning, högkvalitativ mat och robust stil; med andra ord som upplagt för trevliga lunchmöten. Att restaurangen ligger intill kontorstäta Drottninggatan gör så klart inte saken sämre.
Pris: Varmrätter ca 135-335 kr
Tid: 11.30-15
Mer information: Rolfs Kök, Tegnérgatan 41, Vasastan


Rolfs Kök

Miss Clara: Boutique-lunch
I anslutning till boutiquehotellet Miss Clara Hotel äter du uppdaterade brasserieklassiker helt lagade från grunden, dessutom fria från raffinerat socker, mjöl och halvfabrikat. Perfekt för en affärslunch som både är klassisk och uppdaterad, mitt i city.
Prisexempel: Bouillabaisse ca 195 kr
Tid: 11.30-14
Mer information: Miss Clara, Sveavägen 48, City


Miss Clara

Villa Godthem: En klassiker på Djurgården
Djurgårdsrestaurangen Villa Godthem drivs av ägarna bakom Prinsen och präglas av samma vurm för klassisk matlagning. Diskutera affärer över restaurangens paradnummer, plankstek, lite köttbullar eller en fiskgryta och njut av den anrika miljön på lagom avstånd från Strandvägen och Stureplan.
Prisexempel: Plankstek original ca 360 kr
Tid: Hela dagen
Mer information: Villa Godthem, Rosendalsvägen 9, Djurgården


Villa Godthem

Restaurang Hantverket: Snyggt nära Stureplan
Stilig men avslappnad Östermalmskrog med fokus på hantverket. Perfekt för en affärslunch med klassiker som blodpudding och andra svenska husmansrätter en kort promenad från Stureplan.
Prisexempel: Husmansmeny med 3 rätter ca 295 kr
Tid: 11.30-14
Mer information: Restaurang Hantverket, Sturegatan 15, Östermalm

 
Hantverket

Eatery Social Skanstull: Sydamerikanskt på Söder
Med sitt lättillgängliga läge i lobbyn på Clarion Hotel är Marcus Samuelssons latinamerikanska krog ett gott alternativ för affärslunchen. Här är en ljus och rymlig mötesplats med influenser från Mexiko och Peru. Sommartid fungerar även uteserveringen mitt i Skanstull som en skön lunchspot.
Prisexempel: Okänt
Tid: 11-14.30
Mer information: Eatery Social Skanstull, Ringvägen 98, Södermalm

 
Eatery Social Skanstull

Ilse: Modern klassiker
Ilse öppnade i BonBons gamla lokaler (av samma ägare) 2016 och här satsar man på det superklassiska stuket, fritt från aktuella trender. Menyn är densamma oavsett tid på dagen, och köket håller öppet utan avbrott, så det är fritt fram att köra sitt lunchmöte när man vill. Testa dagens eller en av de satta mellan-/varmrätterna.
Pris: Varmrätter från ca 145 kr
Tid: Hela dagen från 11.30
Mer information: Restaurang Ilse, Kungstensgatan 9, Vasastan/Östermalm


Ilse

Pocket by Pontus Arenastaden: Affärslunch vid Friens Arena
Pontus Frithiofs bistrokoncept mittemot Mall of Scandinavia i Solna serverar à la carte och lunchrätter med inspiration från Europa och hela världen. Den ljusa och luftiga lokalen gör sig extra bra för ett lunchmöte i det företagstäta området.
Prisexempel: Varmrätter (à la carte) ca 200-300 kr
Tid: 11-14
Mer information: Pocket by Pontus Arenastaden, Evenemangsgatan 31B, Solna


Pocket

Björk Bar och Grill: Den stylade hotell-lunchen
Inredd med inspiration från svenska björkskogar; Björk är en av stans mest stylade hotellkrogar. Även maten går i lokala tecken, dock med vissa inslag från kontinenten. Oavsett om lunchssällskapet övernattat på hotellet eller inte, är restaurangen väl värd en tur till Kungsholmens lite mer udda lägen. Här är miljön både representabel och avslappnad.
Prisexempel: Varmrätter ca 169-245 kr
Tid: 11.30-14
Mer information: Björk Bar och Grill, Rålambshovsleden 50, Kungsholmen


Björk Bar och Grill

Nalen: Trevligt och ledigt
Anrika Nalen är både opretentiöst och elegant på ett sätt som garanterat passar affärslunchen. Här serveras dagens lunch, à la carte och stående för- och varmrätter där bland annat biff rydberg och rimmad lax ingår. Och adressen på Regeringsgatan är så klart väldigt central.
Prisexempel: Varmrätter ca 120-185 kr
Tid: 11-14
Mer information: Nalen Restaurang, Regeringsgatan 74, City


Nalen

Lydmar: Hemtrevlig hotellkändis
Lydmars kända hotellrestaurang på Blasieholmen lockar både kollegor, vänner och kräsna resenärer. Här hittar du omtalad vardagsrumskänsla, utsikt över Strömmen och sköna fåtöljer att känna sig hemma i. Menyn är klassisk med franska och amerikanska inslag, och under sommaren kan maten och drinkarna intas på den sköna uteterrassen.
Prisexempel: Varmrätter ca 195-345 kr
Tid: 11.30-17
Mer information: Lydmar, Södra Blasieholmshamnen 2, City


Lydmar

Kommendören: Snyggt och rustikt
Populära kvarterskrogen Kommendören (syskon till bland andra Vassa Eggen och Boqueria) serverar rustika rätter med fusion-inslag till humana priser, inte minst med tanke på kvarteret. Här kan man dessutom köra sitt lunchmöte i snygg, vitkaklad miljö och inleda måltiden med en mustig hummersoppa.
Prisexempel: Dagens special ca 145 kr
Tid: 11.30-14
Mer information: Kommendören, Kommendörsgatan 7, Östermalm


Kommendören

Andra guider du kanske är intresserad av
- Lunchrestauranger: Guiden till Stockholms bästa lunchrestauranger
- Uteserveringar: Stora guiden till Stockholms bästa uteserveringar
- Husman: Här hittar du Stockholms bästa husmanskost
- Franska restauranger: Guiden till Stockholms bästa franska restauranger
- Italienska restauranger: Den stora guiden till Stockholms bästa italienska restauranger
- Sushi: Guiden till Stockholms bästa sushi
- Libanesiska restauranger: Guide till Stockholms libanesiska restauranger
- Kostymer: Kostymer i Stockholm - här hittar du de bästa butikerna

Om guiden till bra affärslunch i Stockholm
Guiden till restauranger med bra affärslunch i Stockholm uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet någon riktigt bra affärslunch i Stockholm som vi har missat. Det går också bra att maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om du ser några felaktigheter i guiden. Annars önskar vi trevlig lunch.

Relaterade artiklar:

Visa på karta