Bästa caféerna i Gamla stan

Gamla stan är, precis som i alla städer, välbesökt av världens turister. För många lokalbor blir det en stadsdel man sällan besöker, då turisthaken inte lockar. Men bortom fasaden finns flera välrenommerade restauranger, barer och caféer med såväl klassiskt konditoriutbud som gedignare matmenyer. Ta på dig myskoftan, och förvånas inte om ett av våra tips bland Gamla stans bästa caféer snart är ditt nya stammisställe.

Caféer i varje stadsdel:

Under Kastanjen

Kindstugatan 1, Gamla stan

Husmorscafé

Precis som namnet avslöjar ligger detta under ett av Gamla stans kanske största träd, ett kastanjeträd på Brända tomten. Med ombonad husmorsstil hittas här traditionella bakverk och varmrätter såsom sockerkaka, kanelbullar, pytt i panna eller köttbullar. På sommaren kan du sitta på uteserveringen, belägen under trädet.

Sundbergs Konditori

Järntorget 83, Gamla stan

Traditionellt

Mitt på Järntorget hittar du Sundbergs konditori, ett café med anrik dekoration och klassiskt utbud. Här är det ofta fullt på uteserveringen när såväl stammisar som turister trängs om de bästa solplatserna. Hit går du som vill till ett traditionellt kondis.

Bröd & Salt

Skeppsbrokajen, Gamla stan

Bagare i staden

Bröd & Salts nionde café i ordningen ligger på Skeppsbron med ett öppet stenugnsbageri som ofta skapar en ljuvlig doft i kvarteret. Hit går många förbipasserande som vill köpa med sig frukost eller lunch, likväl de som vill sitta ner och njuta av utsikten över Stockholms inlopp. Smörgåsar, wraps, sallad, pizza och kaffe står på menyn.

Chaikhana

Svartmangatan 23, Gamla stan

Afternoon tea

Bland Gamla stans turisthak ligger detta genuina lilla tehus. Slink in för en värmande kopp, eller boka en afternoon tea i fransk eller engelsk anda. Snittar, scones, smörgåsar, brioche, bakverk och bubbel ingår i menyn.

Chokladkoppen

Stortorget 18, Gamla stan

Gayvänligt och hemtrevligt

I hjärtat av Gamla stan mitt på Stortorget bjuder Chokladkoppen in till både vardagsrumskänsla och ett öppenhjärtigt välkomnande. Caféet titulerar sig som gayvänliga, och är med sin belägenhet ett ypperligt ställe för att spana på folk. Här serveras bland annat dagens soppa, smörgåsar på beställning och bakverk.

Café Kaffekoppen

Stortorget 20, Gamla stan

Syskon med Chokladkoppen

Hit hittar både turister och lokalbor som vill unna sig en god kopp kaffe. Här kan du äta mat och fika, och i källaren kan man insupa den historiska miljön från 1500-talet. Café Kaffekoppen är syster till Chokladkoppen vid Stortorget.

Grillska Huset

Stortorget 3, Gamla stan

Fika med gott samvete

Det är Stockholms stadsmission som står bakom caféet Grillska Huset i Gamla stan. Här bakas bröd och bullar, och bageriet har erkänts som ett av stadens bästa. Här kan du slå två flugor i en; njuta av goda bakverk och bidra till samhället på en och samma gång.

Cosy Corner Café

Stora Nygatan 42, Gamla stan

Våfflor och paj

Här täcks väggarna av vintage-posters likt en amerikansk diner, men caféets meny andas traditionellt svenskt. Här kan du till exempel beställa våfflor med grädde, blåbärspaj eller bullar. Även din fyrbenta vän är välkommen.