Bästa caféerna utanför tullarna

Informationen i denna guide kan påverkas av covid-19.

Det är inte bara innerstan som har dille på schyssta fik. Utanför tullarna finns det gott om populära caféer för den som vill fika, luncha eller bara ta en kaffe i kvarteret. Flera av caféerna utanför city är så omtalade att de lockar folk från hela stan – här ger vi våra bästa fikatips bortom storstadsbruset.

Caféer i varje stadsdel:

A.B.Café

Valborgsmässovägen 34, Hägersten-Liljeholmen

Trendigt vid Telefonplan

Söderorts mest hypade (och kanske trendigaste) café hittar du några steg från Telefonplan och Konstfack. En ambitiös fikafavorit som under helgerna lockar en stor och medveten crowd. Bortsett från frukost och fika serveras lunch för riktiga finsmakare.

Herrängens Gård

Segeltorpsvägen 49-51

Fika med sjöutsikt

Njut av smaskiga bakverk på Herrängens Gård som är omringad av grönska och utsikt över Långsjöns vatten. Kombinera fikastunden med en promenad i de lummiga omgivningarna. En stor del av bakverken är dessutom glutenfria.

Enskedeparkens Bageri

Enskede Gårdsväg 3-5

Prisat stug-häng

I en röd stuga söder om stan ligger Enskedeparkens Bageri, som vann gulddraken för bästa café 2016. Här kan man handla surdegsbröd och fika loss på nybakade bullar. Eller varför inte äta frukost eller ta en surdegspizza?

Steninge Bruk

Steninge Slottsväg 141

Rustikt utflyktsmål

Ett mysigt utflyktsmål för såväl fikasugna som hungriga. Steninge Bruk huserar i en upprustad gammal lada vid Steninge slott, ungefär en halvtimme utanför stan. Välj bland färska bakverk och mat som tillagas i en stor vedeldad grill, och kombinera besöket med en promenad i området.

Zetas Trädgård

Blombacken 2, Skärholmen/Huddinge

En kaffe i grönskan

Omtyckt handelsträdgård som även ruvar på ett gemytligt trädgårdscafé mitt i grönskan. Här passar många på att göra ett helgstopp när de vill fylla på med växter till hemmet. Vintertid finns det platser inomhus, däremot kan öppettiderna variera.

Magnus Johansson Bageri & Konditori

Lugnets Allé 7, Hammarby sjöstad

Bakverk som hantverk

Ett måste för den med sötsug. Detta café och bageri i Hammarby sjöstad drivs av Magnus Johansson, den välrenommerade Nobel-konditorn som gör sötsaker till en konstform. Sittplatserna är däremot få, men om det inte är för trångt kan man självklart fika på plats.

Karamellan

Drottningholms Slott

Fika i kunglig miljö

Gör en liten utflykt till Drottningholm och fika precis intill slottet. Karamellan har såväl kaffe och bakverk som klassiska maträtter, öl och vin. Serverat i mysig miljö med utsikt över vattnet och promenadstråket.

Artipelag

Artipelagstigen 1, Skärgården/Värmdö

Konstnärligt

På konsthallen Artipelag ute på Värmdö serveras hemgjorda desserter och bakverk i Bådan Café & Konditori, plan två. Kombinera konstrundan med en fikapaus i modern miljö medan du blickar ut över skärgårdsnaturen.

Winterviken Café

Vinterviksvägen 60, Hägersten-Liljeholmen

Naturnära

Ta en promenad ut till Vinterviken och stilla fikasuget på Markus Aujalays populära café i Alfred Nobels gamla dynamitfabrik. Här är det rustikt och vackert, och sommartid hägrar badklipporna bara en kort promenad bort.

Juniper Tree

Råsundavägen 139, Solna

Stilfullt i Solna

Även Solna är värt ett besök för den som vill ha en kaffe, acai-bowl, smoothie, sallad eller något annat gott att mumsa i sig. På trendriktiga Juniper Tree är det hemlagat och hembakat som gäller, för att inte tala om ekologiskt och grönt.

Rusty Rascals

Hammarby allé 59, Hammarby sjöstad

Café möter barberare

En helrätt kombination av café och barbershop i Hammarby sjöstad där du bland annat kan få en schysst smoothie eller wrap medan du småpratar med personalen.