Bästa kvarterskrogarna i Gamla Stan

Till mångas förvåning är en hel del stockholmare bosatta i stans absolut äldsta hus. Mellan Gamla Stans snirkliga kullstensgränder gömmer sig många restauranger som lockar både stadsdelens egna invånare och gäster från andra håll. Avsluta en dag på stan med en god middag i trevlig miljö eller smit in för en lunch. Fördelen med många kvarterskrogar är att du kan skippa planering och bordsbokning och spontant njuta av en god bit mat i avslappnad miljö. Här är några av Gamla Stans bästa kvarterskrogar.

Kvarterskrogar i varje stadsdel:
Fler guider till Gamla Stan:

Österlånggatan 17

Österlånggatan 17, Gamla stan

Pittoresk placering

På Österlånggatan 17 ligger detta syskon till kvarterskrogarna Nybrogatan 38 och Nytorget 6, pittoreskt belägen bland kullerstenar, fontäner och lummiga träd. Få platser i Stockholm känns lika härligt osvenska. På sommaren är uteserveringen full och runt hörnet hittar du småsyskonet Vinköket som även de serverar trevlig mat.

Pastis

Baggensgatan 12, Gamla stan

Paris i Gamla Stan

Ett par kliv upp på kullen från Österlånggatan ligger fransosen Pastis. Eftersom vi fortfarande befinner oss i samma kvarter är känslan även här ljuvligt kontinental, särskilt när sommarkvällarna är ljumma och man avnjuter en chèvre chaud, steak tartar, crème brulée eller ett ostron eller två.

Cultur Bar & Restaurang

Österlånggatan 34, Gamla stan

Social dining

På kvarterskrogen Cultur står social dining i centrum. Här beställer du in ett valfritt antal smårätter och delar med ditt sällskap. Eller njuter av själv förstås! Rätterna spänner mellan fisk, kött och vegetariskt med spännande smakkombinationer.

Bistro Ruby & Grill Ruby

2 adresser

Texas möter Paris

På Bistro Ruby och Grill Ruby möts Paris och Texas – i Gamla Stan. Väggarna lyser varmt röda och speglar den gemytliga stämningen. De vackert bågade fönstren sätter karaktär på lokalen, som med sin charm och kokkonst har lockat både politiker, konstnärer och andra sedan 1980.

Zum Franziskaner

Skeppsbron 44, Gamla stan

Uråldrig institution

Zum Franziskaner på Skeppsbron hör till världens äldsta restauranger och har funnits på samma adress sedan 1600-talet. Här råder avslappnad kvarterskrogskänsla med enbart drop-in-platser i anrik miljö. Öl och husman från Sverige och Tyskland står på menyn.

Kryp In Gamla stan

Prästgatan 17, Gamla stan

Gamla anor

Ett litet krypin – det är precis vad restaurangen med samma namn på Prästgatan är. Lokalen är historiskt gammal och på menyn hittar du typiskt nordiska smaker av svenska råvaror såsom mycket fisk, rotfrukter och grönsaker i säsong.

Kornhamnstorg No 53

Kornhamnstorg 53, Gamla stan

Venetianskt på torget

Familjärt och venetianskt är ledorden på Kornhamnstorgs kvarterskrog. Njut av italiensk mat i den trendiga men hemtrevliga lokalen, eller slå dig ner på uteserveringen på torget om vädret och årstiden tillåter.

Restaurang Agaton

Västerlånggatan 72, Gamla stan

Italienskt

På Gamla Stans folktätaste gata, Västerlånggatan, ligger restaurang Agaton sedan ett tiotal år tillbaka. Maten som serveras här är italiensk med allt från det sydeuropeiska landet man kan tänkas vara sugen på – pasta, risotto, sallad och mycket mer.