Bästa restaurangerna på Djurgården

Informationen i denna guide kan påverkas av covid-19.

Kungliga Djurgården lockar inte bara med sina grönområden, museer och attraktioner, hit kan man också bege sig för matupplevelsernas skull. Men det gäller att navigera rätt, för mitt bland korvkiosker och turistfällor finns riktigt bra krogar som verkligen tar maten och smakerna på allvar. Avsluta en långpromenad med ljuvlig lunch, samla vännerna för speciella tillfällen eller varför inte ta båten hit en kväll mitt i veckan - här är Djurgårdens bästa restauranger.

Bästa restaurangerna i varje stadsdel:

Spritmuseum

Djurgårdsvägen 38, Djurgården

Svensk fine dining

I de gamla galärskjulen ett stenkast från Vasamuseet ligger idag Spritmuseum och dess tillhörande restaurang med samma namn. Här råder inte bara fullt fokus på dryckesupplevelsen, utan minst lika mycket på dess samspel med modern, nordisk mat. Det går till och med att sträcka sig så långt att man vågar kalla det för fine dining - förvänta dig elegant gastronomi och spännnande kombinationer.

Oaxen Krog & Oaxen Slip

2 adresser

Stjärnkrog i gammalt varv

För att besöka Oaxen Krog måste man ta sig ut till ett gammalt båtvarv på Djurgården. Precis innan Beckholmen ligger den tvåstjärniga restaurangen och dess tillhörande bistro Slipen, som båda gjort sig kända tack vare sin naturnära, säsongsbetonade mat. Oaxen Krog är den prisbelönta matsalen, men även Oaxen Slip är omtyckt och här kan man slinka in utan att ha bokat bord långt i förväg.

Cirkus

Djurgårdsslätten 43-45, Djurgården

Extraordinär upplevelse

Djurgårdens historiska privatteater Cirkus har en egen kreativ bistro med influenser från Cirkus spektakulära historia. Här är tanken att man alltid ska få en extraordinär upplevelse. Maten kommer ut på stora fat som hela sällskapet kan dela på, men det går även bra att beställa sin egen mat om man hellre vill det.

Villa Godthem

Rosendalsvägen 9, Djurgården

Klassisk husmanskost

I en vacker gammal grosshandlarvilla i schweizerstil med utsikt över Djurgårdsbrunnsviken äter man klassiska rätter som plankstek, råraka, slottsstek och gravad lax med dillstuvad potatis. Villa Godthem har funnits sedan 1897 och fortsätter även på 2000-talet att servera hungriga gäster vällagad husmanskost.

Ulla Winbladh

Rosendalsvägen 8, Djurgården

Döpt efter Bellmans musa

Ulla Winblads pampiga 1800-talsbyggnad drar blickarna till sig. Här hittar man klassisk svensk husmanskost på menyn, och atmosfären är folklig. Restaurangen är öppen året runt och stoltserar med en pittoresk uteservering på somrarna.

Djurgårdsbrunn

Djurgårdsbrunnsvägen 68, Djurgården/Gärdet

Lantligt lugn

Alldeles intill kanalen, en kort promenad från innerstan, kan du njuta av lite lantligt lugn på Djurgårdsbrunn. Restaurangen har öppet året runt och serverar såväl svenska som sydeuropeiska smaker i mysig miljö. Värm dig vid brasan på vintern, eller lapa sol på uteserveringen under sommaren.

Villa Källhagen

Djurgårdsbrunnsvägen 10, Djurgården/Gärdet

1700-talsrötter

På andra sidan Djurgårdsbrunnsviken ligger Villa Källhagen. Restaurangen har rötter som sträcker sig tillbaka till 1700-talet, men fokuserar idag på nutida svensk mat. Brunchen på helgen är populär, liksom bistrodelen vid lunchtid och uteserveringen under soliga dagar.

Strandvägen 56 KMK

Strandvägen 56, Östermalm/Djurgården

Med utsikt över kanalen

Strandvägen 56, alldeles intill Djurgårdsbron, drivs av Kungliga Motorbåt Klubben och här kan du både äta och fika i marin miljö med utsikt över vattnet och Djurgården på andra sidan. Dagtid serveras frukost, fika och mackor, men på kvällarna står skandinaviska och kontinentala maträtter till buds.