Guide till Stockholms bästa museirestauranger

Inte alla uppskattar att tillbringa en ledig kväll på ett museum med konstskådning som enda syfte för besöket. Något som kan ha gått många förbi är att flera av Stockholms museer nu även satsar på sin restaurangverksamhet. Så varför inte slå två flugor i en smäll? Ta med dig vännen, dejten eller familjen på en helkväll som gör alla i sällskapet nöjda. Thatsup guidar dig till Stockholms bästa museirestauranger som bjuder på kultur och matupplevelse i ett.

Fotografiska Restaurang

Stora Tullhuset Stadsgårdshamnen 22, Södermalm

√Ąt klimatsmart p√• Fotografiska

Bakom menyn på Fotografiskas restaurang står matkreatören Paul Svensson. Här lagas alla rätter med ekologiska och växtbaserade råvaror, där tanken är att svinnet ska vara så litet som möjligt. Rätterna varierar efter säsong, vilket gör varje matupplevelse unik. Utsikten går det heller inte att klaga på, här ser du Stockholms inlopp genom panoramafönster.

Spritmuseum

Djurgårdsvägen 38, Djurgården

Rankad som en av världens bästa

Restaurangen, som klassas som en av världens bästa museirestauranger, drivs av Petter Nilsson som är välkänd på den internationella matscenen. Bege dig till Spritmuseum om du vill ta del av oförglömliga utställningar kombinerat med en smakupplevelse som heter duga. Köket använder ekologiska och biodynamiskt odlade grönsaker och köttet kommer från svenskt lantbruk och skogar. 

Restaurang Nationalmuseum

Södra Blasieholmshamnen, Norrmalm/City

Pricken över i:et

Några av Sveriges främsta formgivare har inrett och designat allt som rör inredningen i restaurangen på Nationalmuseum. Här kan besökarna avnjuta en middag med klassiska rätter med en vacker utsikt mot Strömmen och slottet. Menyn med smårätter, nybakat bröd och ett gediget dryckessortiment bidrar också till nöjda museibesökare.

Artipelag

Artipelagstigen 1, Skärgården/Värmdö

Konst möter skärgård

Högst upp i museet ligger restaurangen på Artipelag. Genom de stora panoramafönstren har besökaren utsikt över Baggenfjärdens glittrande vatten, samtidigt som kockarna tillagar maten i restaurangens öppna kök. På buffén finns alltid en fiskrätt, kötträtt och vegetarisk rätt, liksom säsongens grönsaker. För den sötsugna väntar dessutom ett dignande dessertbord.

Nordiska museet

Djurgårdsvägen 6-16, Djurgården

Vällagad husmanskost

I den hundraåriga byggnaden på Djurgården kan du, förutom att gå på spännande utställningar, även mätta magen. I restaurangen serveras flera varmrätter varje dag – alltid med ett vegetariskt alternativ. Menyn uppdateras ofta, men laktos- och glutenfria alternativ finns alltid. För den som inte är sugen på mat går det lika bra att pausa med ett glas vin eller öl.

Restaurangen Moderna Museet

Exercisplan 4, City

Buffé och gedigen meny

För den som tar sig en tur till Moderna Museet finns det flera sätt att mätta magen på. Under vardagar dukas en stor buffé upp och på helgerna kan du njuta av den populära brunchen. På menyn finns alltid varma och kalla rätter, sallader, soppor, mackor och hembakta kakor. Du kan även beställa in ett glas av restaurangens ekologiska vin, eller varför inte en juice, öl eller cider?

MatMekka

Djurgårdsbrunnsvägen 34, Djurgården/Gärdet

Råvaror efter säsong

På Etnografiska museet hittar du MatMekka – en asiatisk restaurang med en meny full av rätter lagade på rena, färska och ekologiska råvaror. Varje dag serveras du som gäst nybakat långtidsjäst surdegsbröd på ekologiskt spannmål, sallad på säsongens grönsaker och härliga tillbehör. För den sötsugne finns det även gott om bakverk att undersöka.