Guiden till Gamla stans bästa pizza

Gamla stans historiska gränder förknippas kanske inte alltid med italiensk pizza, men visst finns det restauranger och pizzerior som serverar god pizza även här. Den lilla stadsdelen ruvar både på klassiska restauranger och lite nyare tillskott där du kan stilla suget efter en margherita, capricciosa eller någon annan typ av pizza. Låter smält mozzarella och hemgjord tomatsås lockande? Här listar vi Gamla stans bästa pizzaställen.

Pizzerior i varje stadsdel:

Agaton

Västerlånggatan 72, Gamla stan

Känsla av Italien

Bland kullerstensgränderna hittar du restaurang Agaton som är inredd i italiensk stil, med rödrutiga dukar och levande ljus. Menyn innehåller bland annat nygräddade pizzor tillagade med Tipo 00-mjöl, San Marzano-tomater och fior di latte. Du kan även få din pizza utan gluten, eller varför inte delad i slices.

Michelangelo

Västerlånggatan 62, Gamla stan

Anor frĂĄn 70-talet

Michelangelo har funnits sedan 1973 och är med andra ord en riktig klassiker. I historiska lokaler med tegelvalv och klassisk atmosfär serverar de bland annat stenugnsbakad pizza med fina italienska råvaror. Givetvis är smakerna traditionella, med pizzor såsom margherita och capricciosa.

Da Peppe

Storkyrkobrinken 16, Gamla stan

Trivsam matupplevelse

Da Peppe serverar italienska klassiker i lika klassisk miljö. Här görs pizzorna med hemlagad tomatsås och färska råvaror, och de går även att få glutenfria. Slå dig ner och ät lunch eller middag – restaurangen satsar på en trivsam matupplevelse för såväl familjer som för vänner och kollegor.

Portofino

Stora Nygatan 46, Gamla stan

Spännande toppings

Ett av Gamla stans senare krogtillskott, Portofino, erbjuder allt från en aptitretare i baren till en långmiddag med flera rätter. Här kan du svänga förbi på en pizza från vedugnen, toppad med ingredienser såsom buffelmozzarella, tryffel, pilgrimsmusslor, kronärtskocka och prosciutto.

Vapiano

Munkbrogatan 8, Gamla stan

Lättillgängligt

Intill Gamla stans tunnelbanestation finns det kända snabbmatskonceptet Vapiano, där du äter pizza och andra italienska rätter till ett överkomligt pris. Pizzorna görs på färska råvaror och är för det mesta traditionella, men du kan även hitta exempelvis chèvre. Kombinera med ett glas vin om du känner för det.