Guiden till handelsträdgårdar i Stockholm

Runtom i Stockholm finns ett gäng grönskande handelsträdgårdar där man kan njuta av naturen, handla växter och ofta ta en fika i ett mysigt trädgårdscafé. Ett perfekt sätt att koppla av och slippa storstadsbruset. Låt dig inspireras av allt från sommarblommor till vinterväxter (beroende på säsong), shoppa krukor och inredningsdetaljer, ta en kaffe bland växtligheten och missa inte vårens självplock. Här guidar vi till några av Stockholms bästa handelsträdgårdar.

Rosendals Trädgård

Rosendalsterrassen 12, Djurgården

Ett med naturen

Idylliska Rosendals Trädgård ute på Djurgården är ett måste för den som vill njuta av grönskan nära innerstan. Handelsträdgården grundades på 1980-talet och har bland annat fruktträdgård, grönsaksfält, växthus, självplock, gårdsbutik och ett populärt KRAV-märkt café. Här sköts allt hållbart, i samklang med naturen.

Slottsträdgården Ulriksdal

Slottsträdgårdsvägen 8, Solna

En riktig oas

I Ulriksdals Slottspark finns den vackra handelsträdgården som passar lika bra oavsett om du vill handla växter eller bara göra en utflykt. Här säljs träd, buskar och perenner samt mängder av andra växter som är odlade utan kemikalier, och man erbjuder också självplock. I trädgårdscaféet serveras säsongsbetonad vegetarisk mat och hemgjorda bakverk.

Zetas Trädgård

Blombacken 2, Huddinge/Skärholmen

Trädgårdsdröm

Zetas "finsmakarens" Trädgård, som de kallar sig, är en lummig trädgård med ett enormt utbud av allt från frön och krukväxter till träd och buskar. Här kan du vandra runt bland grönskan, shoppa inredningsdetaljer i butiken och ta en fika eller lunch i det rustika trädgårdscaféet. Hela trädgården har fokus på hållbarhet.

Brunnsvikens Trädgård & Café

Ulriksdalsvägen 2, Solna

Allt för livsnjutaren

Vackert belägen i Ekoparken i Solna hittar du Brunnsvikens Trädgård & Café, som erbjuder både trädgårdscafé och butik. Här finns mängder av blommor, växter, fröer och inredningsdetaljer att låta sig inspireras av. Du hittar allt från praktiska tillbehör till vackra krukor.

Trädgårdsmästeriet

Steninge slottsväg 141

Lummigt i slottsbyn

Ta en tur till Märsta och besök denna inspirerande trädgårdsbutik och handelsträdgård som är inhyst i Stenladan i Steninge Slottsby. Till försäljning finns bland annat blommor, plantor, träd och växter, men också inredning till trädgård och orangeri. Passa på att äta eller ta en fika på Steninge Bruk i samma byggnad.

Älvsjö Trädgård

Herr Göstas väg 16, Älvsjö

Ekologiskt och hållbart

I Älvsjös villakvarter ligger denna mysiga handelsträdgård som har ett eget trädgårdscafé med fokus på ekologiska råvaror. Älvsjö Trädgård satsar på hållbarhet och säljer därför svenskodlade växter såsom perenner, träd och buskar som är i säsong. Dessutom kan du hitta exempelvis arbetskläder i ekologisk bomull.

Stuvsta Handelsträdgård

Djupåsvägen 2, Huddinge

Anrikt i Huddinge

På Stuvsta Handelsträdgård, vars trädgårdsmästeri har anor från 1920-talet, kan du hitta det mesta till trädgården. Här finns exempelvis buskar, träd, sommarplantor, perenner, krukor och krukväxter. Du kan även köpa snittblommor och få hjälp med blomsterarrangemang, buketter och binderier.