Guiden till Stockholms bästa ölbarer

Glöm dagarna då billig bärs var bra nog. Idag är Stockholm fullt av riktigt bra ölhak som bjuder på IPA, öl från lokala mikrobryggerier och allt som finns att önska på både fat och flaska. Är du en redan inbiten finsmakare eller vill du helt enkelt bara bli serverad en riktigt god öl? Oavsett vilket så finns det mycket att utforska. Här guidar vi till Stockholms bästa ölbarer, från gastropuben i klassisk stil till det hippa ölcaféet och barer med stenkoll på hantverket.

Alla våra barguider:
- Barer: Stockholms bästa barer
- Cocktailbarer: Guiden till Stockholms bästa cocktailbarer
- Pubar: Guiden till Stockholms bästa pubar
- Vinbarer: Guiden till Stockholms bästa vinbarer
- Sportbarer: Guiden till Stockholms bästa sportbarer
- Hotellbarer: Här hittar du Stockholms bästa hotellbarer
- Champagnebarer: Stockholms bubblande champagnebarer
- Afterwork: AW! Stockholms bästa afterwork
- Ölbarer: Guiden till Stockholms bästa ölbarer

- Budgetbarer: Guiden till budgetbarer i Stockholm
- Sena barer: Här hittar du Stockholms senaste barhäng

Man in the Moon: Ratebeer-favorit
Att Ratebeer, världens största ölsajt, har utsett Man in the Moon till Sveriges bästa ölrestaurang och listat dem högst i "Top Places To Have A Beer In The World" säger en hel del. Gastropuben erbjuder 650 ölsorter varav barens 30 kranar bland annat innehåller egna brygder. Dessutom förvaras ölsorter från 1980-talet och framåt i ställets ölkällare.
Mer information: Man in the Moon, Tegnérgatan 2C, City/Vasastan


Man in the Moon

Pressklubben: Hela Belgien i samma bar
Med över 750 belgiska ölsorter från 115 bryggerier är detta inte bara ett välkänt ställe bland journalister. Som ölfanatiker hittar du något för varje smak, från syrligt till humle. Eller vad sägs om microöl, eller picoöl? Det är bara att sondera utbudet och luta sig tillbaka.
Mer information: Pressklubben, Vasagatan 50, City


Pressklubben

Kvarnen: Äkta ölhallsveteran
En av stans äldsta ölhallar, belägen intill Björns Trädgård vid Medborgarplatsen. Här möter du ölälskare, klubbkids och hungriga matgäster i en salig blandning. Välj mellan den rustika, stora hallen eller den tjeckiska ölhallen lite längre in som har tillkommit under senare år.
Mer information: Kvarnen, Tjärhovsgatan 4, Södermalm


Kvarnen

Nya Carnegiebryggeriet: Modernt craft beer-bryggeri
Bryggeri, bar och restaurang i Hammarby sjöstad. Nya Carnegiebryggeriet är ett samarbete mellan Carlsberg Sverige och Brooklyn Brewery och här bryggs öl med inspiration från både gammal och modern ölkultur. Man kan även gå på ölprovning och fördjupa sig i den amerikanska craft beer-traditionen.
Mer information: Nya Carnegiebryggeriet, Ljusslingan 15, Nacka


Nya Carnegiebryggeriet

Tritonia: Micro och nano enligt gamla traditioner
På denna "ölverkstad" vägg i vägg med syskonet Barrels Burgers & Beer i Gamla Stan ägnar man sig helhjärtat åt varierande craftöl på fat och flaska. Här kan du ta del av hundraåriga hantverkstraditioner och testa dig fram bland spännande smaker i riktigt mysig miljö.
Mer information: Tritonia, Stora Nygatan 20, Gamla Stan

Omnipollos hatt: Spännande ölmagi
Första baren signerad mikrobryggeriet Omnipollo trollar fram "fruit taps", "magic taps", fantasifulla stouts, IPA och annat originellt ur hatten - dessutom kombinerat med några av stans mest nytänkande pizzor. Perfekt för den som vill testa något nytt.
Mer information: Omnipollos hatt, Hökens Gata 3, Södermalm

Akkurat: Paradis för nyfikna ölfantaster
Detta öl- och whiskymecka på Söder, även känt för sina musslor, lockar med runt 200 olika sorters öl och drygt 450 årgångsöl som får lagras i källaren. Men också med helt egentillverkad, unik öl som bara finns just här. Filosofin är att jobba med riktigt små bryggerier för att värna om ölfloran.
Mer information: Akkurat Restaurang & Bar, Hornsgatan 18, Södermalm

Bierhaus: Hippt hantverk
Den som är ute efter tyskt hantverksöl och hemmagjorda korvar har kommit helt rätt. Bierhaus förlänger Oktoberfesten i lika klassisk som hipp ölhallsmiljö, och hit lockas mängder av biraälskare. I baren erbjuds 18 tyska ölsorter på fat, bland annat Berliner Kindl, Bitburger, Spaten och Jever.
Mer information: Bierhaus, Tegnérgatan 10, Vasastan

Blå Dörren: Egen lager och lokala ölsorter
Mitt på Södermalmstorg vid Slussen huserar den här ölhallen som serverar egen lager och hemmagjorda nubbar i superklassisk miljö. Du hittar även öl från en mängd lokala bryggerier såsom Fjäderholmarnas Bryggeri och Södra Lager (på Södermalm), samt glutenfri IPA från Slottkällans Bryggeri.
Mer information: Blå Dörren Ölhall & Matsal, Södermalmstorg 6, Södermalm

Bar Brooklyn: Från Brooklyn till Hornstull
Namnet avslöjar inriktningen på den här amerikanska baren i anslutning till Debaser i Hornstull. Ölutbudet inkluderar bärs från mikrobryggeriet Brooklyn Brewery samt olika gästöl som serveras med jämna mellanrum. Kombinera med ett gäng sliders - eller varför inte ett quiz eller lite klubbhäng?
Mer information: Bar Brooklyn, Hornstulls Strand 4, Södermalm

Chicken Bar: Unika ölsorter från hela världen
Chicken Bar på Kungsholmen har en bar fylld med hantverksöl från världens alla hörn. Här kan man dessutom kombinera öldrickande med svensk, grillad kyckling från restaurangens rotisseri om hungern slår till.
Mer information: Chicken Bar, Scheelegatan 20, Kungsholmen


Chicken Bar

Sjätte Tunnan: För det lov att vara lite mjöd?
Den underjordiska medeltidskrogen i Gamla Stan är inte bara det enda stället i krokarna där du kan få dig ett krus mjöd; här hittar du även ett stort utbud av lite mer moderna ölsorter. Det är bara att välja och vraka bland över 100 sorter på flaska och åtta på fat.
Mer information: Sjätte Tunnan, Stora Nygatan 43, Gamla Stan


Sjätte Tunnan

Katarina Ölkafé: Öl och smörgåsar i trevlig Eastcoast-symbios
Ett riktigt populärt ölkafé där du även hittar schyssta delimackor på menyn. Stilen är influerad av ett typiskt "Eastcoast Deli" och ölutbudet är medvetet. Här serveras du dryck från lokala bryggerier såsom Sthlm Brewing Co, Fjäderholmarnas bryggeri och Södra maltfabriken, för att nämna några.
Mer information: Katarina Ölkafé, Katarina Bangata 27, Södermalm

BrewDog Bar: "Join the craft beer revolution"
Den här brittiska baren har tagit till sig stockholmarnas förkärlek för öl och sprider hantverkstraditionen både på Kungsholmen och Södermalm. Ett gäng ölsorter erbjuds på fat, såväl egenbryggt som gästöl, och inredningen är passande rustik med tegelväggar och industrikänsla.
Mer information: BrewDog Bar Kungsholmen, Sankt Eriksgatan 56, Kungsholmen
Mer information: BrewDog Bar Södermalm, Ringvägen 149 B, Södermalm

The Churchill Arms: Håller pubkulturen levande
Churchill Arms är inrett som en superklassisk brittisk pub med fåtöljer och bokhyllor, men stället har faktiskt bara funnits sedan 2012. Sondera det generösa utbudet av öl på fat eller på flaska - här hittar du allt från svensk lager till IPA, veteöl och öl från Mexiko - och kombinera med ambitiös pubmat.
Mer information: The Churchill Arms, Tulegatan 21, Vasastan


The Churchill Arms

The Queens Head: London tur och retur
Högt upp på Drottninggatan hittar du denna välbesökta gastropub som serverar kvalitetsöl och schysst pubmat. Här färdas du lätt till London - utan att behöva sätta dig på planet - och vill du fördjupa dig ytterligare i dryckernas värld går det givetvis även att boka ölprovning.
Mer information: The Queens Head, Drottninggatan 108, City


The Queen's Head

Ölbaren på NK Saluhall: Mikrobryggt i shoppingmeckat
NK Saluhall är kanske inte det första stället du tänker på när du tänker på öl, men här döljer sig faktiskt en ölbar med ungefär 180 olika ölsorter varav många kommer från mikrobryggerier av olika stilar. Kombinera bärsen med barmat i form av exempelvis hantverkskorv, grillad sparris eller en belgisk våffla.
Mer information: Ölbaren på NK Saluhall, Hamngatan 18-20 (NK, nedre plan), City

Andra guider du kanske är intresserad av
- Hamburgare: Här hittar du Stockholms bästa hamburgare
- Uteserveringar: Stora guiden till Stockholms bästa uteserveringar

Om guiden till bra ölbarer i Stockholm
Guiden över bra ölbarer i Stockholm uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet någon bra ölbar i Stockholm som vi har glömt och borde lägga med i vår guide. Ni kan även maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om ni ser några felaktigheter i guiden. Annars hoppas vi att du får en trevlig upplevelse på den bar du nu väljer.

Relaterade artiklar:

Visa på karta