Guiden till Stockholms bästa ölbryggerier

Om man är en riktig ölfantast och verkligen uppskattar ett glas gott öl med spännande och nytänkande smakkombinationer, är det alltid roligt att testa öl som bryggts på mindre bryggerier. I Stockholm finns det ett flertal olika bryggerier, varav flera har täta samarbeten med stans restauranger och barer. Oavsett om du föredrar pale ale, lager, pilsner, porter eller stout så finns det garanterat bryggerier i Stockholm som kan erbjuda dig just detta. Om du är sugen på att testa öl från något av stans bryggerier, så guidar vi dig här till Stockholms bästa.

Waza

Bryggarkurser och ölprovning

Precis intill Norra Bantorget hittar du restaurang Waza. Här har man gjort sig kända för sitt alldeles egna bryggeri, som även du som gäst kan nyttja genom att delta i ölprovningar eller bryggarkurser. I butiken finns allt du behöver för att komma igång med bryggandet hemma och personalen kommer mer än gärna med tips. I kranarna i baren finns alltid ett antal öl påkopplade som bryggts i bryggeriet.

Nya Carnegiebryggeriet

Bryggeri och restaurang

Som namnet avslöjar står ölkultur och ölkunskap i fokus här. Nya Carnegiebryggeriet är ett samarbete mellan Carlsberg Sverige och Brooklyn Brewery, och sticker ut genom att vara ett bryggeri med både produktion, restaurang och guidade provningar. Hit kan du gå för en helhetsupplevelse och för att få större kunskap om hantverket som ligger bakom ölet.

Münchenbryggeriet

Bryggt öl i över 100 år

Münchenbryggeriet har några av Stockholms äldsta och vackraste mässhallar och festlokaler, men utöver det har de också sin egentillverkade ekologiska öl – både Lager och Pale Ale. Här hålls det även ölprovningar, och vad passar väl bättre än en provning i ett anrikt bryggeri?

Fjäderholmarnas Bryggeri

Skärgårdsöl

Fjäderholmarnas Bryggeri & Brewpub ligger, precis som namnet skvallrar om, på Stockholms närmsta skärgårdsö Fjäderholmarna. Hit kommer du på knappt en halvtimme från staden med båt. Förutom en skön och avstressande skärgårdsmiljö får du även möjligheten att dricka god öl, äta mat från puben eller delta i en ölprovning.

Stockholm Brewing Co.

100 000 liter per år

Det här bryggeriet på Gärdet, som ligger i anslutning till Farm Restaurant & Bar, producerar ungefär 100 000 liter öl varje år. Det mesta säljs i Sverige, men en hel del exporteras även till andra nordiska länder samt till länder som Spanien, Frankrike och England. Maten som serveras på Farm är ekologisk och rätterna är väl anpassade till det bryggda ölet.

PangPang

Började brygga 2010

PangPang är ett av de första småskaliga bryggerierna och ligger i Hökarängen, där de startade redan år 2010 och fortfarande är verksamma. Bryggeriet började brygga småskaligt öl, men i dag finns deras sortiment av öl att hitta på Systembolaget, samt på olika restauranger och barer runtom i hela Sverige.