Guiden till Stockholms bästa kinesiska restauranger

I Stockholm söker vi oss gärna bortom Sveriges gränser och dess husmanskost för att upptäcka lite mer långväga smaker. Det kinesiska köket är ingen nyhet - tvärtom är kinesisk mat en självklarhet i dagens utbud. Vad vi däremot inte alltid har varit så bortskämda med är bra restauranger där maten smakar lika autentiskt som om man vore i självaste Kina, och ibland kanske till och med bättre. Traditionellt kinesiskt, moderna smakkombinationer eller fusion - idag finns det mycket att välja på. Här listar vi Stockholms bästa kinesiska restauranger.

Waipo

Kinesiskt i tapasform

Här serveras autentiska kinesiska rätter i tapasformat, perfekt om man inte kan bestämma sig eller vill dela med sitt sällskap. Prisbelönta Waipo hittar du mitt i Stockholms city i en sober, elegant och varm miljö. Menyn serveras till lunch och middag, och du hittar de mesta från de kinesiska köket vare sig du vill äta kött, fisk, fågel eller vegetariskt.

 • Adress:
  • Waipo, Jakobsbergsgatan 15, Norrmalm/City

Ho's Kina

Prisbelönt i Hornstull

Ho's nämns sällan som den mest hippa restaurangen, men som prisbelönt kinesisk restaurang med en avslappnad och välkomnande miljö flockas såväl kompisgäng och kollegor som familjer här. Rätterna är enkla och genuina med inspiration från det kantonesiska köket, Sichuan och Shanghai.

 • Adress:
  • Ho's Kina, Hornsgatan 151, Hornstull/Södermalm

Tong

Utanför boxen

I Marie Laveaus gamla lokaler huserar numera Tong med den tillhörande cocktailbaren Little Tong. Här utlovas överraskande smaker och kulinariska upplevelser med inspiration från Shaanxi, Hunan och Sichuan. Tongs meny består av främst smårätter, som ostron med sichauanpeppar, krossad gurka med sesam och nudlar. I baren Little Tong satsar man på en förenklad meny, snabb service, goda cocktails och senare öppettider. Slink in för en snabb öl, enklare snack eller spontanmiddag.

 • Adress:
  • Tong, Hornsgatan 66, Södermalm

Ling Long

"Share food" från Sichuan

I anslutning till Story Hotel huserar Ling Long med dämpad belysning och modern inramning. Menyn består av små rätter tillagade på nordiska råvaror med inspiration från Sichuan-provinsen i Kina, samt Bali och Singapore. Mycket är vegetariskt, men även fisk, fågel och kött brukar rekommenderas tillsammans med en cocktail med asiatiska smaker.

 • Adress:

Barobao

Ångkokta kinesiska bao

Ångkokta bröd med olika varianter av fyllning, det är vad du hittar på Barobao vid Mariatorget. Baozi, eller Bao som det för oss flesta är känt som, är en kinesk maträtt som gjort sig populär internationellt. Fyllningen kan bestå av allt från kyckling till fisk, fläsk eller tofu - ofta med moderna smakkombinationer. Barobao ligger i en avskalad men modern lokal där man enkelt kan slinka in för lunch eller middag.

 • Adress:

Pong

Allt på menyn

På Pong serveras smaker i från Asiens alla hörn, men med utgångspunkt i Kina och Thailand. Bland de olika restaurangerna finns allt från sushi och wok till dim sum, curry-rätter, kinesisk tapas och buffé där man kan välja fritt. Ordet Pong betyder träff på kinesiska, och det är precis vad deras vision är - att skapa en mötesplats där man samlas runt maten och där det finns något för alla.

Pong Lindhagen
Pong Norrlandsgatan
Pong Henriksdal
Pong Buffé
Pong Klara
Pong Skrapan

Surfers

Smarkrik mat och spännande cocktails

Gillar du smakrik mat i moderna kombinationer med traditionella råvaror? Surfers serverar kinesiska rätter med smaker från framförallt matprovinsen Sichuan. Här serveras smårätter som rekommenderas att äta på samma sätt som i Kina: man delar. Från baren kan du beställa färgstarka drinkar med explosiva smaker från Asien.

 • Adress:
  • Surfers, Regeringsgatan 88, Norrmalm/City

Restaurant China

Äkta kinesiskt med överraskningar

Känner man inte till restaurang China är stället enkelt att missa, men innanför dörrarna på Ringvägen utlovas en kulinarisk upplevelse från det kinesiska köket. Här serveras ambitiös mat med paradnummer som pekinganka, specialrätter som måste förbeställas och innovativa rätter som står ut från mängden. Till lunch finns en gedigen ”Dagens” i form av buffé.

Chong Qing

Värt en (kort) resa

Mittemot Hornstull på andra sidan Liljeholmsbron håller Chong Qing till. Chong Qing är namnet på en stad känd som ett av världens hetaste kök, med sin karakteristiskt bedövande Sichuan, belägen i Sichuan-provinsen i sydvästra Kina. Denna kinesiska kvarterskrog anses väl värd sin korta resa utanför tullarna med rätter man rekommenderas dela med sitt sällskap, som i Kina. Konceptet är enkelt men smakrikt, med autentiska rätter som wok, dumplings och nudlar.

 • Adress:
  • Chong Qing, Liljeholmsvägen 8, Hägersten-Liljeholmen

Pings Sakura

Hot pot och karaoke

Om du är sugen på att testa något lite annorlunda är detta ett ställe att rekommendera. Här kan du beställa Hot pot, en tradition typisk för vissa regioner i Asien. Hot pot innebär att du tillagar din mat vid bordet, men föredrar du hittar du även andra klassiska rätter som bentolåda, wok och currys. Arunda kvällen med att sjunga loss i deras karaoke-rum.