Guiden till Stockholms bästa prinsesstårta

Första torsdagen i mars har under de senaste åren nästintill blivit en riktig högtidsdag då Småland firar den som om det vore deras egen nationaldag, och det gör man genom att äta prinsesstårta. Men denna bakelse har sedan länge kommit att bli en klassisk tårta som vi svenskar (och endast vi svenskar) gärna äter vid födelsedagar, dop, bröllop, högtider och fester - eller när vi helt enkelt vill unna oss en godbit till kaffet. I den här guiden kan du läsa om några av de bästa prinsesstårtorna som finns i Stockholm.

Andra guider du kanske är intresserad av:

Wienercaféet Anno 1904

Anrikt café med lyxiga bakelser

På Wienercaféet hittar man de flesta bakelserna man kan önska sig i lyxförpackning. Här skapas allt med inspiration från Paris och Wien, under ledning av stjärnkocken Per Bäckström. De små tårtorna har ett pris, men då får du också en vistelse i anrik miljö på köpet.

Åsö Konditori & Bageri

Familjeägt konditori med klassiker

Familjeägda Åsö Konditori & Bageri har fått sitt namn efter sin adress på Åsögatan på Södermalm. Hit kommer gästerna för att få smaka på svenska konditorifavoriter, och däribland finns självklart prinsesstårtan i sin klassiska form.

Gourmandise

Fransk elegans

Gourmandise startade som en exklusiv chokladbutik på Hamngatan i Stockholm. Idag finns de på Sibyllegatan som konditori med ett exklusivt sortiment av franska tårtor, bakelser och chokladpraliner. Den svenska prinsesstårtan har dock en självklar plats på hyllan, och här skapas den i en vacker mintgrön ton toppad med vinbär och jordgubbar.

NK Bröd

Prisbelönt café

Det sägs att prinsesstårtan på prisbelönta NK bröd är väl värd resan ner till källarplanet. Med chefskonditor Stefan Johnson-Petersén som tidigare vunnit konditor-OS i spetsen tillagar man här en prinsesstårta med tydlig finess. Denna eleganta bakelse har ett klassiskt recept som skapar återkommande besökare.

  • Adress:
    • NK Bröd, Hamngatan 18-20, Norrmalm/City

Sturekatten

Gör din egen prinsesstårta

På ett av Stockholms äldsta konditorier (anno 1924) finns självklart den svenska prinsesstårtan. Här kan du välja att få den specialgjord efter egna önskemål gällande färger och dekorationer, men klassikern finns alltid i stor och liten portion.

Gateau

Prinsesstårta på beställning

Bröd, bullar, bakelser, kakor, praliner och tårtor. Gateau har snabbt etablerat sitt konditori och bageri över hela Sverige. Här finns franskt såväl som svenskt, och den klassiska prinsesstårtan går att beställa såväl som förtära på ditt närmaste café.

Gateau Sturegallerian
Gateau Odenplan

Vete-katten

Allergivänliga produkter på efterfrågan

Vete-katten har kommit och bli en Stockholmsinstitution; här sitter mjölet i väggarna. Bakom caféet finns en labyrint av rum som korsar den gamla sekelskiftesbyggnaden, och här ilar dess bagare, konditorer, kockar, kallskänkor och serveringspersonal sedan snart ett sekel. Hit kommer stockholmarna såväl som turisterna för kaffebröd, kakor och den svenska prinsesstårtan (och här kan du fråga om laktos-, gluten- och sockerfria).

Mr Cake

Amerikansk prinstårta

Roy Fares och Mattias Ljungbergs Mr Cake erbjuder en syskonversion av prinsesstårtan; Prince Cake! En Prince Cake kan beskrivas som ett kärleksbarn mellan den svenska prinsesstårtan och en karaktäristisk amerikansk tårta. I extra stor storlek får man fler lager, mer grädde och strössel.

  • Adress:
    • Mr Cake, Rådmansgatan 12A, Östermalm

Tössebageriet

Kunglig leverantör och OS-medaljör

Tössebageriet är ett av våra mest välkända konditorier, med prisbelönt semla och innovatörer till den omtalade semmelwrapen som tog sverige med storm 2015. Hit kan du komma för lunch och fika, eller för att lägga din tårtbeställning. Prinsesstårtan här finns i flera olika storlekar och går att specialbeställa.

Magnus Johansson Bageri & Konditori

Strax utanför tullarna

Magnus Johansson har gjort sig känd som dessertansvarig på Nobelfesten och expert i Dessertmästarna. På hans eget bageri och konditori ställer man höga krav på hantverk, vare sig det gäller franska bakverk, kakor eller eleganta tårtor. Här är den svenska prinsesstårtan tillagad med klassiska ingredienser på traditionellt vis för den som önskar en äkta, svensk tårtupplevelse.

Princess Konditoriet Lidingö

Norr om stan

Namnet antyder att här finns prinsesstårtor att hämta, och det gör det. På deras bageri i Stockby tillverkas stenugnsbakat bröd, chokladpraliner, bakverk och tårtor på äkta råvaror utan några kemiska tillsatser. Under lunchtid kan du äta en bit mat och ta ett glas vin, men prinsesstårtan finns att köpa och beställa när du önskar.

Gör din egen prinsesstårta

Vågar du anta utmaningen? Med det här receptet har du möjligheten att göra en prinsesstårta på konditornivå! För ingenting går upp mot hembakad prinsesstårta?

Här hittar ni Elinas favoritrecept, deltagare i Dessertmästarna.