Guiden till Stockholms bästa whiskyprovningar

Hur mycket kan du egentligen om den bärnstensfärgade sällskapsdrycken whisky? Om du uppskattar en fin och smakrik whisky så kan en whiskyprovning passa dig som handen i handsken. Ge dig ut på en upptäcktsresa i whiskyns värld och lär dig allt du behöver veta för att kunna navigera rätt bland olika whiskysorter. Få koll på skillnaden mellan malt, blended och lowland samt lär dig andra begrepp och termer som du kan använda för att imponera på ditt umgänge. Här guidar vi dig till våra bästa tips på ställen som erbjuder whiskyprovningar i Stockholm.

Man in the Moon

Tegnérgatan 2C, City/Vasastan

Whiskyprovning efter önskemål

Är du sugen på att lära dig mer om whiskykulturen och dess uppkomst? Då är en whiskyprovning på Man in the Moon rätt ställe. Under provningen får du och ditt sällskap testa fem olika sorter tillsammans med en kunnig expert. Förutom att dricka kommer du även att få lära dig whiskyns historik, kultur, tillverkningssätt och områden.

Ardbeg Embassy

Västerlånggatan 68, Gamla stan

Fulländad upplevelse

Ta med dig vännerna, familjen eller kollegorna till en smakrik whiskyprovning i de passande lokalerna i Gamla stan. Ardbeg Embassys experter rekommenderar varje sällskap att testa mellan fyra till sex olika whiskysorter à 2 cl per sort – just för att förhöja smakupplevelsen till maximum. Whiskyprovningen hålls av riktiga proffs i samband med middag i restaurangen.

Akkurat

Hornsgatan 18, Södermalm

Botanisera bland olika märken

Boka en whiskyprovning för ett större sällskap i förväg, eller gå på en öppen provning som du kan köpa direkt på plats. Här får du prova, smaka och lukta på ”livets vatten” samt lära dig mer om den ädla drycken. Botanisera i ett av Sveriges bredaste sortiment av maltwhisky, allt från de mest exklusiva märkena, till de mer vanliga som finns på Systembolaget.

The Queens Head

Drottninggatan 108, City/Vasastan

Fyra varianter

På Drottninggatan kan du uppleva whiskyns värld på flera olika sätt. The Queen's Head erbjuder nämligen sina whiskyprovningar i fyra olika varianter, eller steg. Varje variant har olika fokusområden, men om du är nybörjare rekommenderas steg ett där du under första halvan får lära dig om dryckens historia, för att sedan gå vidare till att bland annat testa fyra olika whiskysorter.

Taysta

Lär dig olika whiskystilar

Vill du dyka ner i skillnaden mellan rökig och len whisky, samt lära dig redogöra för varifrån den rökiga smaken i whiskyn kommer? Då är den här whiskyprovningen för dig. Förutom att bli en expert på området, får du även testa mellan fyra till åtta olika sorter. En sommelier guidar dig genom provningen och berättar om dryckens historia och tillverkningsprocesser.

The Churchill Arms

Tulegatan 21, Vasastan

Alla kan lära sig mer

En så gammal dryck som whisky har en rejäl historia att berätta. Här kan du välja om du vill gå på en grundläggande eller avancerad whiskyprovning. Under grundprovningen testas fyra olika sorters standard single malt whisky, medan mer sällsynta sorter provas under den avancerade. Oavsett din nivå kan du få ut mycket av en whiskyprovning på The Churchill Arms.