Här finns Stockholms bästa skomakare

Informationen i denna guide kan påverkas av covid-19.

Intresset för skovård är stort – inte bara bland inbitna skofetischister. Gamla par kan ofta få nytt liv hos skomakaren, men ibland krävs extra gott handlag för att jobbet ska bli riktigt bra gjort. Vi har kollat in några skickliga skomakare i Stockholm som inte bör missas när det är dags att sula om, klacka om eller laga skor på mer avancerade sätt. Förutom att reparera och sälja fina läderskor erbjuder varje skomakeri även skovårdsprodukter och goda råd.

Bäckmans Skoservice

Nybrogatan 23, Östermalm

Ansedd institution

Denna Östermalmsveteran har funnits sedan 1922 och är auktoriserad skomakare för bland andra Church's och Loake. Bortsett från att utföra reparationer säljer de även herr- och damskor samt ger tips och råd kring skovård. Lokalen är klassisk med vita kakelväggar, marmordisk och gröna hyllor där skorna staplas prydligt i bruna papperspåsar.

Södermalms Sko & Nyckelservice

Folkungagatan 102, Södermalm

Proffsigt av far och son

Kliv in i detta genuina skomakeri som drivs av Christer Boström och sonen Dennis. Tillsammans utför de alla typer av jobb, som att tillverka skor för olika scenuppsättningar, och de delar även med sig av sin expertis i andra sammanhang. Här kan du få hjälp med allt från att laga skor, stövlar och väskor till att köpa randsydda skönheter från märken som Loake och Diemme.

Skomakeri Framåt

Sven Vintappares gränd 2A, Gamla stan

Laga eller tillverka drömskorna

Det här hantverksmässiga skomakeriet i Gamla Stan anses vara ett av landets främsta. Här kan man inte bara få förstklassiga skoreparationer, såsom randsydda hel- och halvsulningar, utan även köpa handgjorda och ortopediska skor. Dessutom är Skomakeri Framåt engagerade i ett ideellt projekt tillsammans med Stockholms Stadsmission.

Hallmans Skomakeri & Skor

Birkagatan 14, Vasastan

Familjeföretag med koll på kvalitet

En omtyckt kombination av skomakare och skobutik i Birkastan som har drivits inom familjen i tre generationer. Stor vikt läggs vid hög kvalitet, något som gäller både reparationerna och utbudet av skor som finns att köpa här. Idag har de även en butik på Kungsholmen. 

Anderssons Skomakeri

Hantverkargatan 50, Kungsholmen

Klacka om på kvarterspärla

På Hantverkargatan huserar detta skomakeri som utför allt från enkla klackningar till större lagningar av skor, stövlar och väskor. Givetvis erbjuds även tillbehör och alla tänkbara skovårdsråd. Ett populärt val bland Kungsholmens lokalbor.

NK

Hamngatan 18-20, Norrmalm/City

Mitt i shoppingmeckat

Beläget på NK:s gatuplan är detta ett lättillgängligt alternativ för den som behöver olika typer av service. Här kan man exempelvis klacka om, kopiera nycklar, laga mockajackan eller helt enkelt köpa skovårdsprodukter i samband med shoppingrundan.

Mano Skoservice

Riddargatan 16, Östermalm

Butik och skomakare i ett

Mano Skoservice på Riddargatan har ett stort utbud av skor i olika stilar, och självklart erbjuder de även skoservice. Hit kan du komma för att reparera alla typer av skor och väskor, eller för att köpa olika skovårdsprodukter.