Här hittar du aperitivo i Stockholm

Alla som någon gång besökt Italien har nog förälskat sig i aperitivon. Måltidstraditionen går kort och gott ut på att ta en drink och lite snacks före middagen för att trigga smaklökarna innan den riktiga maten serveras. Men på många barer har aperitivon utvecklats till en mindre buffé som mättar. Om du vill uppleva Italiens "Happy Hour" på svensk mark hittar du aperitivo på flera håll i Stockholm - här har vi samlat de bästa ställena.

Relaterade guider:

Bianchi Café & Cycles

Innovativa drinkar

På cykelcaféet Bianchi på Norrlandsgatan hittar man både italiensk plockmat och innovativa, sydeuropeiska drinkar på fredagseftermiddagarna. Sväng förbi med vännerna och släck törsten med drycker som hemmagjord Bellini eller grappa, limoncello och vermouth smaksatt med till exempel basilika och citron. Aperitivon äger rum i baren mellan klockan 16-19.

Garage del Gusto

Genuint garage

I Vasastan hittar man Garage del Gusto som kombinerar epiteten vinbar, delikatessbutik, espressobar och restaurang. Det här är en utmärkt plats att umgås på italienskt vis, så även under eftermiddagarnas aperitivo. Från tisdag till lördag dukas det upp charkuterier, snittar, ostar och andra italienska munsbitar på bardisken innan middagstid.

Deli Di Luca

Välkänt namn

Du känner säkert igen namnet och loggan från hyllorna i matbutiken, men visste du att grossistföretaget Di Luca & Di Luca även säljer olivolja, pasta och andra italienska produkter i delin, tillika vinbaren och restaurangen på Folkungagatan? Inne på den snygga kvartersdelin dukas det på sant, italienskt manér upp småplock till eftermiddagsdrinken varje torsdag mellan 16-18.

Italiano Bar

Italienskt pit stop

Ett stenkast från Stureplan ligger Italiano Bar, som sedan 2011 har varit ett italienskt pit stop för småhungriga- eller espressosugna stockholmare på språng. Även här bjuds det på aperitivo. På fredagseftermiddagarna dukas det upp tilltugg på bardisken medan gästerna beställer det som önskas i glaset.

  • Adress:
    • Italiano Bar, Birger Jarlsgatan 23, Norrmalm/City/Östermalm

Sempre

Småplock på NK

På fredagseftermiddagarna bjuds det även på typisk milanesisk aperitivo på Sempre Espresso Bar på NK. Kaffebaren ligger vid entrén mot Regeringsgatan och är inte bara känd för sitt välrostade kaffe, utan också för sin genuina stämning. Ett trevligt stopp för den som har vägarna förbi när arbetsveckan är slut, helt enkelt.

Taverna Brillo

Smältdegel vid Stureplan

Med sina generösa öppettider är Taverna Brillo ett ställe att svänga förbi nästan när som helst under dygnet, men extra trevligt är det förstås i gränslandet mellan eftermiddag och kväll. Håll utkik efter särskilda "aperitivo"-event, annars kan man alltid beställa läckerheter som charkuterier, friterad bläckfisk eller friterad pizzadeg i någon av barerna.

Nalen

Naggande gott

Anrika Nalen har också hoppat på aperitivo-tåget. Varje fredag med start klockan 16 dukar de upp tilltugg, sänker priserna på sitt ekologiska husvin och fatöl och spelar skön musik. Ett bra stopp efter jobbet eller som en start på kvällen innan det är dags för middag.

  • Adress:
    • Nalen, Regeringsgatan 74, Norrmalm/City

Sophies Canelé

L'apéro chez Sophie

Franska caféet/bistron Sophies Canelé vid Sankt Eriksplan plockar fram lite smårätter samt ost och chark att kombinera med ett glas vin efter en lång arbetsvecka. L'apéo, som den italienskinfluerade lilla buffén kallas, dukas fram på fredagar mellan klockan 17-21.

Xarcuteria

Tapasbuffé

Xarcuteria på Hantverkargatan är en tapasbar som drivs av två bröder som skapat ett avslappnat tillhåll för alla som gillar sydeuropeiska viner och småplock. På fredagar dukas det upp till en buffé "efter arbetstid" som i mångt och mycket påminner om Italiens aperitivo.

  • Adress:

Ristorante Piace

Söderaperitivon

För en genuin aperitivo på Söder, bege dig til italienska Ristorante Piace i Skanstull. Här erbjuds AW som i Italien från onsdag till fredag.