
Här hittar du restauranger med kända paradrätter i Stockholm
Uppdaterad 18 maj 2020
Trevliga menyer i all ära, men visst är det något speciellt med restauranger som blivit lite extra förknippade med en speciell signaturrätt. Och det är inte för inte som vissa krogar i Stockholm är så kända för just en rätt – restaurangscenen flödar av allt från kulinariska klassiker som serverats i decennier, till trendiga signaturdesserter som alla talar om. Här guidar vi till både kroginstitutioner och nya restauranger i Stockholm vars paradrätter du garanterat inte bör missa.
Taverna Brillo
Sturegatan 6, ÖstermalmOmtalad löjromspizza
Den livliga mötesplatsen vid Stureplan har samlat det mesta under ett och samma tak – italienskt brasseri, barer, delikatesser och lite till. Vad som sticker ut lite extra är den omtalade löjromspizzan med crème fraiche, lagrad prästost, lök, dill och citron. Inte den billigaste pizzan du någonsin kommer att hitta, men förmodligen en av de godaste.
Ljunggren
Götgatan 36, SödermalmSpicy tuna, även för vegetarianer
Ljunggren på Götgatsbacken är kända både för sitt trevliga barhäng och för sina asiatiska influenser i köket. Allra mest känd är kanske restaurangen ändå för den asiatiska signaturrätten "spicy tuna", en tempurafriterad rulle med chilimajonnäs som faktiskt går att få med antingen tonfisk eller säsongens grönsaker.
Rolfs Kök
Tegnérgatan 41, City/Vasastan/NorrmalmOxkind signerad Jureskog
Hos den omtyckta stammiskrogen intill Drottninggatan är det enkelhet och kvalitet som gäller. Här styrs man inte av några trender; från det öppna köket kommer istället vällagade klassiker såsom paradrätten rödvinsbräserade oxkinder med tryffel och potatispuré. Bakom krogen står Johan Jureskog från AG.
Farang
Tulegatan 7, VasastanKrispig gris på asiatisk lyxkrog
Stockholms lyxigaste asiatiska krog imponerar med sin innovativa meny och coola industrimiljö. Här får du en spännande smakresa till Sydostasien, med smårätter som exempelvis knaperstekt gris med palmsockerkaramell – restaurangens kanske mest kända rätt. Självklart finns även en vegetarisk avsmakningsmeny för den som föredrar grönt.
Milles
Strandvägen 1, ÖstermalmKoreansk råbiff på fin adress
Granne med systerkrogen Strandvägen 1 ligger den här mysiga restaurangen vars väggar är fullsmockade av konst. Här kan du insupa den stämningsfulla atmosfären över en matbit och ett glas vin. Paradrätten består av koreansk råbiff med kimchimajonnäs i hel eller halv portion.
Arc
Gävlegatan 18, VasastanEat Korean!
Till takrestaurangen Arc, högst upp i designhotellet Blique by Nobis, kommer du både för maten och för utsikten. Deras rätt "Eat Korean!", som serveras till hela sällskapet, är en koreansk, taco-liknande, sharing-rätt i ssäm-stil. Bordet fylls av vegetariska tillbehör, olika såser och tre olika kött (vegetariskt alternativ finns), som sedan äts i salladsblad. Lika magiskt gott som trevligt.
Punk Royale
Folkungagatan 128, Södermalm"Ankleverfalukorv"
Stans i särklass mest dekadenta lyxkrog bjuder på ett lekfullt koncept som fått många stockholmare på fall. Här har den kontroversiella kockduon Jocke Almqvist och Kalle Nilsson skapat omtalade rätter i stil med "ankleverfalukorv", dessutom till relativt rimliga priser med tanke på de dyrbara råvarorna.
Villa Godthem
Rosendalsvägen 9, DjurgårdenPlankstek på flera sätt
Sugen på plankstek? Då ska du bege dig till Djurgården och krogklassikern Villa Godthem som år efter år fortsätter att servera just plankstek som sin stora paradrätt. I den mysiga grosshandlarvillan finns olika varianter av den kända rätten: vegetarisk, med fisk, ryggbiff eller lammlägg.
L'Avventura
Sveavägen 77, VasastanVodkapastan alla pratar om
L'Avventura blev snabbt mångas favorit när restaurangen slog upp dörrarna i maffiga lokaler på Sveavägen nära Odenplan. Här är både atmosfären och menyn genomitaliensk. Missa inte vodkapastan om du vill testa något som utmärker restaurangen lite extra. Även tryffelpastan är många som hyllar.
Matbaren
Södra Blaiseholmshamnen 6, City/NorrmalmSteamed buns på stjärnkrog
På Mathias Dahlgrens stjärnkrog inne i Grand Hôtel äter du mellanrätter i toppklass, lagade på säsongens bästa råvaror. Menyn byts ständigt ut, men en rätt som du kan vara säker på att kunna äta här är restaurangens steamed buns – ett ångande hett tips till dig med förkärlek för den asiatiska rätten.
Tranan
Karlbergsvägen 14, VasastanKända köttbullar
Älskar du köttbullar med klassiska tillbehör? Då har du förmodligen inte missat Tranan, kroginstitutionen som mer eller mindre är synonym med nämnda rätt. Restaurangens köttbullar är så kända att de inte ens står utskrivna på menyn längre. Även den smörstekta strömmingen är ett typiskt inslag som hängt med sedan Tranan öppnade 1929.
Bonnie's
Arsenalgatan 6, City/Norrmalm"Smash the Piggy Bank"
Stureplansgruppens fashionabla hotellkrog på Bank Hotel är inhyst i en pampig gammal bankhall med glastak, kristallkronor, vita dukar och gröna sammetssoffor. Lämna plats för desserten – Bonnie's stora paradnummer är nämligen en uppseendeväckande chokladgris fylld med björnbärssorbet. "Smash the Piggy Bank" blev snabbt en Instagram-favorit och är så stor att den passar för två personer.
PA & Co
Riddargatan 8, ÖstermalmGrundare av gino
Gino – ugnsgratinerad frukt med vit choklad – är faktiskt inte ett italienskt påhitt, vilket man skulle kunna tro. Desserten introducerades istället av Stockholmskrogen PA & Co i slutet av 80-talet och kom att bli en äkta 90-talsklassiker. Än idag är restaurangen känd just för sin gino, som de självklart fortfarande har på menyn.
Miss Voon
Sturegatan 22, ÖstermalmFjordlaxtartar
Många anser oxryggstartaren på Miss Voon vara en av de godaste rätterna de ätit. Trots det är den inte ens bäst på menyn. Fjordlaxtartaren som serveras tillsammans med forellrom och en delikat jalapeñosås inrullad i en liten cylinder av rättika är nämligen ännu godare enligt de flesta. Dessutom är den vacker som ett konstverk.
Itamae Izakaya
Odengatan 106, VasastanBlandad nigiri
Itamae Izakaya på St Eriksplan (obs. ej att förväxla med Itamae Sushi på Odenplan) är många som håller som den bästa sushi de någonsin ätit. Ta en blandad Nigiri så vågar vi nästan lova att du kommer bli imponerad.