Här hittar du Stockholms godaste smörgåsar

Fina frukostfrallor, lyxiga lunchbaguetter och matiga mackor som på andra sidan Atlanten. Med rätt handlag kan smörgåsar vara bland det absolut bästa som finns - allt som behövs är gott bröd och väl valda pålägg. I Stockholm har smörgåsen fått ett lyft och blivit en både mättande och kulinarisk upplevelse. Nedan listar vi några av stans bästa mackor - från grillade surdegsmackor till innovativa succémackor och smarriga streetfood-favoriter.

Scandwich

Kom tvåa i Mack-SM 2018

Det omtalade Malmökonceptet Scandwich kom till Stockholm 2018 och gjorde snabb succé. Menyn består av hantverksmässiga mackor med ett berg av kreativa, säsongsanpassade pålägg i kategorierna vegetarisk, köttsk eller vegansk - men också handtryckta pommes, snacks och utvalda öl- och vinsorter. Ett måste för kräsna mack-entusiaster.

 • Pris: Mackor ca 110 kr
 • Adress:
  • Scandwich, Vattenledningsvägen 44, Hägersten-Liljeholmen

Katarina Ölkafé

Nästan som Katz's Deli...

Öl från lokala mikrobryggerier och omtalade delimackor med inspiration från New York, det serveras på omåttligt populära Katarina Ölkafé i Sofo. Här kan du välja mellan flera olika pastramimackor samt ett par mackor på rågbröd, till exempel veganvarianten, och du kan även få glutenfritt bröd.

 • Pris: Mackor ca 100-135 kr
 • Adress:

Fred's Kitchen

Smarrig streetfood

På Fred's Kitchen i Hammarby sjöstad kan du mätta magen med en amerikansk Philly Cheese Steak Sandwich - baguette fylld med grön paprika, lök, strimlad entrecote och smält ost - eller den vietnamesiska streetfood-favoriten bánh mì, baguette med bräserad fläsksida och smak av bland annat koriander, jalapeño och Sriracha-sås.

 • Pris: Fylld baguette ca 135 kr
 • Adress:

Green Rabbit

Lite lyxigare lunchmackor

Mathias Dahlgrens rågbrödsbageri på Tegnérgatan är utan tvekan ett av stans bästa bagerier, något som även säger en del om deras smörgåsar. Här pryds disken av baguetter och toasts med lite finare pålägg, men också svenska varianter av danska smörrebröd. Ät på plats eller hämta med.

 • Pris: Fylld baguette ca 80 kr
 • Adress:

Café Pascal

En rejäl Reuben

För den som är riktigt hungrig har trendiga Café Pascal en Reubenmacka med pastrami, smält ost och surkål som heter duga. Brödet kommer från cafeéts eget bageri och råvarorna är av det fina slaget.

 • Pris: Reuben ca 130 kr
 • Adress:

Mellqvist Kaffebar

Modern klassiker

Mellqvist har länge varit en riktig kaffefavorit på Rörstrandsgatan, och lite kända har de även blivit för sina smörgåsar som görs på bröd från Valhallabageriet. Ett gott alternativ för den som vill ha en cafémacka av det lite bättre slaget. År 2017 kammade Mellqvist hem Gulddraken i cafékategorin.

Il Caffè

Kaffe och grillade mackor

De grillade surdegsmackorna på Il Caffè är ett obligatoriskt lunchinslag i Stockholm, precis som kaffet som så många stammisar hittar hit för. Här är det inga större konstigheter, bara väldigt omtyckt och kvalitativt.

Il Caffè Drottninggatan
Il Caffè Södermannagatan
Il Caffè Bergsgatan
Il Caffè Hornstull

Bun Bun

Foodtruck-favorit

Älskar du franska baguetter och asiatiska smaker, då ska du leta upp foodtrucken Bun Bun. I flera år har de varit kända för sina vietnamesiska smörgåsar, bánh mì, som fylls med marinerat fläsk, kyckling, tofu eller charkuterier tillsammans med koriander, hot sauce och andra godsaker. Sommaren 2018 står de på Djurgården intill Djurgårdsbron.

 • Pris: Okänt
 • Adress:
  • Bun Bun, Djurgårdsvägen 6, Djurgården