Här kan du åka längdskidor i Stockholm

När temperaturen sjunker och snön faller är det många som drabbas av ett akut sug efter att åka längdskidor. I Stockholm finns det gott om fina skidspår för längdskidåkning. Vissa av spåren prepareras med konstsnö, medan andra är helt beroende av naturliga snöfall. Du behöver inte ens resa särskilt långt utanför stan för att hitta längdskidspår, då man faktiskt kan nå de flesta ganska enkelt med kollektivtrafiken. I den här guiden har vi samlat skidspår som passar såväl nybörjare som rutinerade, så att du kan åka längdskidor på ett sätt som passar just dig.

Hellasgården

Ältavägen 101, Nacka

Hyr din utrustning

Hellasgården, som ligger i Nacka, är ett populärt ställe för längdskidåkning och hit letar sig såväl nybörjade som rutinerade åkare. Här kan man välja bland flera olika spår och man kan även hyra komplett utrustning om man behöver det. Spåren är beroende av natursnö och därav går det endast att åka längdskidor här när det är vinterväder.

Gärdets sportfält

Gärdets sportfält, Gärdet

Konst- och natursnö

På centrala Gärdet börjar skidspåren vid Kampementsbadet och det finns belysning vid start och mål. Spåren, varav vissa består av konstsnö och andra av natursnö, pistas varje kväll för att ge skidåkarna den bästa upplevelsen dagen efter. Här brukar det inte vara trångt i spåren och man fyller regelbundet på med ny konstsnö när det behövs.

  • Spårlängd: ca 0,8-3 km

Ågesta Skidspår

Flera olika spår

I Ågesta hittar man två skidspår med konstsnö som det går att åka i först när det varit minusgrader under en längre period. De övriga spåren, motionsspåren på 3,3 km respektive 6 km samt golfbanan, spåras när det finns tillräckligt med natursnö. Belysningen tänds vid skymning och det är helt gratis att åka längdskidor här.

Stockholms Stadion

Lidingövägen, Östermalm

Kortare spår

Bara ett stenkast från tunnelbanestationen kan du njuta av längdåkning på konstsnö i något av de klassiska öppna skidspåren som anläggs vid bra snöförhållanden. Här är skidspåren av naturliga anledningar kortare än på många andra ställen, vilket passar extra bra för nybörjare som vill kunna åka ett varv i taget.

Ursviks motionsområde

Familjevänligt

I Ursviks motionsområde i Sundbyberg hittar man hela fem olika skidspår med varierande längd – allt från 1 km som passar de minsta till längre för äldre nybörjare och rutinerade. Spåren som är 2,5 km och 5 km är upplysta alla dagar mellan klockan 05-23. Ett dagskort kostar ca 70 kronor per vuxen. På området finns flera rastplatser där man kan stanna till och grilla när det är dags att vila benen.

  • Spårlängd: ca 2,5 km-15 km, samt knattespår på 1 km

Lövsta skidspår

För en längre skidtur

Lövstaspåret är ett belyst skidspår med natursnö i Hässelby. Spåret är drygt 3 km långt, men om man väljer att ta svängen inom Viksjö Golfbana får man ytterligare drygt 6 km i benen. Vid starten finns ett utegym för den som vill kombinera skidåkningen med styrketräning. Belysningen i spåret är igång till klockan 22 varje kväll.