Här kan du dricka sake i Stockholm

Allt fler barer och restauranger i Stockholm serverar den japanska nationaldrycken sake. Vissa arrangerar även dryckesprovningar på temat. Sake (som för övrigt uttalas "sacke") innehåller bara ris och vatten, men är en komplex brygd som sträcker sig från sött till torrt. Varför inte göra som i Tokyo och matcha drycken med ett gäng japanska smårätter? Här ger vi tips på var du kan anamma den japanska kulturen och dricka sake i Stockholm.

Ljunggren

Götgatan 36, Södermalm

Sushi, barhäng och sake

I anslutning till Brunogallerian på Götgatsbacken hittar du den populära mötesplatsen som inte minst förknippas med sushi och barhäng. Är du sugen på sake så kan du även hitta detta på menyn. Välj mellan fyra sorter – bland annat sake som serveras varm. Alla serveras i 5 cl.

Yasuragi

Hamndalsvägen 6, Nacka

Sake på spa

Vill du få en riktig helhetsupplevelse, då ska du bege dig till det japanska badet i Saltsjö-Boo. Yasuragi har nämligen en cocktailbar där de bland annat serverar sin egen sake, bryggd i Japan efter eget recept. Låt dig guidas av sakeutbildade barvärdar och kombinera drycken med japanska tilltugg.

Tak

Brunkebergstorg 4, Norrmalm/City

Hög nivå

Högst upp i Hotel At Six dricker du sake med slående utsikt över Stockholm. Här bjuder den moderna finkrogen Tak på nordisk-japanska fusionrätter och en sakemeny som heter duga. Alternativen är många och inkluderar sakesorter som är "sparkling" och "dry".

Tako

Birger Jarlsgatan 29, Norrmalm/City/Östermalm

Cocktail-ingrediens

Tako är den underjordiska storkrogen som flödar av lyxiga asiatiska influenser, både i matsalen och i cocktailbaren. Suktar du efter lite sake i glaset så är det bara att kolla igenom drinkmenyn – här finns spännande cocktails som bland annat innehåller just sake i olika former.

Blue Light Yokohama

Åsögatan 170, Södermalm

Smårätter och sake

Blue Light Yokohama på Åsögatan serverar japanska smårätter i stil med den japanska pubkulturen izakaya, och till maten finns dessutom ett stort utbud av sake att kombinera smakerna med. Kolla in de aktuella sake-tipsen för säsongen, eller låt personalen hitta rätt smaker åt dig.

Sushi Sho

Upplandsgatan 45, Vasastan

Precis som i Tokyo

Den traditionella lilla sushibaren fick en stjärna i Guide Michelin 2016, och bortsett från sushi är de självklart även passionerade när det kommer till japanskt risvin. Här kan du gå all in och kombinera lyxig sushi med några olika typer av sake medan du insuper känslan av att befinna dig i Tokyo.