Här kan du hjälpa behövande under julen i Stockholm

Julen klassas av många som den mest mysiga och familjära högtiden på året. Tyvärr är det inte så för alla. Många människor i Stockholm lever i hemlöshet, fattigdom, ensamhet eller i någon annan typ av utsatthet. Allt fler verksamheter kämpar varje år för att kunna ge även de mest utsatta i vårt samhälle en varm, mysig och gemensam julupplevelse. Alla kan vara med och hjälpa till på olika sätt för att skapa julanda, kanske genom att skänka julklappar, volontärarbeta eller skänka pengar till de verksamheter som bjuder in till julfirande. Här nedan listar vi olika ställen som hjälper behövande inför och under julen i Stockholm.

Nordic Choice Hotels

7 adresser

Ensam julgran söker klappar

Julen är en högtid som ska vara till för alla – oavsett förutsättningar. På flera av Nordic Choice Hotels pågår projektet "Ensam julgran söker klappar" under december månad. Då kan alla som vill skänka en julklapp genom att lägga den under julgranen i hotellens lobby. Köp en julklapp som du tror att ett barn vill ha, slå in den och skriv en lapp med information om vilken ålder och intressen klappen passar för. Lämna sedan din julklapp under granen på hotellet. Ett axplock av organisationerna som julklapparna delas ut till i år är kvinnohus och kvinnojourer i flertal städer, Frälsningsarmén, Svenska Kyrkan och Röda Korset.

KB

Smålandsgatan 7, Norrmalm/City/Östermalm

Ta ett änglakort

På Konstnärsbaren på Smålandsgatan fortsätter man även i år med denna fina tradition. I restaurangens julgran hänger 'änglakort' – helt enkelt kort med önskningar från barn som har det svårt under julen. Välj ett eller flera kort och köp det som står. Lämna sedan in julklappen, eller julklapparna, på KB. Dessa delas sedan ut av Frälsningsarmén.

Stadsmissionen

Flera sätt att hjälpa till

Julen är en svår tid för många människor och utanförskap, ensamhet och fattigdom gör sig extra påmind under denna högtid. Om du vill engagera dig inför och under juldagarna så har Stadsmissionen flera alternativ. Du kan exempelvis starta en egen insamling via Facebook, skänka nya och oanvända julklappar till barn, unga och människor i hemlöshet samt skänka kläder och prylar till Stadsmissionens butiker. Företag kan även skänka mat och livsmedel. Läs här för mer information kring inlämning.

Julkassen 2020

Alternativ till Jul i gemenskap

Sedan 2007 anordnas ett alternativt julfirande där alla är välkomna, Jul i gemenskap, men i år blir det i stället Julkassen 2020 för Immanuelskyrkan. Julkassen, som ska delas ut på julafton och juldagen, kommer att vara fylld med julmat, julklapp och omtanke. Man önskar att alla gäster ska få en varm halsduk, hemgjord eller köpt, i kassen. Som volontär kan man hjälpa till att fylla kassen med stickat eller bakta kakor. Läs mer om hur du kan hjälpa här.

  • När: Lämna i Immanuelskyrkan den 21 dec, kl 15-19
Julkassen 2020

Wall of Kindness

Lämna en jacka till någon

Vintern är den värsta perioden för människor som lever i hemlöshet och utsatthet. Mäklarfirman Widerlöv har därför satt upp en 'Wall of Kindness', en vänlighetens vägg, utanför kontoret på Birger Jarlsgatan 76. Väggen kommer att stå där fram till den 20 december, och fram till dess har du möjlighet att gå dit och hänga en jacka som du inte längre behöver och som någon annan kan ha glädje av. Man kan även hänga upp mössor, vantar, sockor, skor eller andra plagg på väggen.

Wall of Kindness