Här kan du hjälpa behövande under julen i Stockholm

Julen klassas av många som den mest mysiga och familjära högtiden på året. Tyvärr är det inte så för alla. Många människor i Stockholm lever i hemlöshet, fattigdom, ensamhet eller i någon annan typ av utsatthet. Allt fler verksamheter kämpar varje år för att kunna ge även de mest utsatta i vårt samhälle en varm, mysig och gemensam julupplevelse. Alla kan vara med och hjälpa till på olika sätt för att skapa julanda, kanske genom att skänka julklappar, volontärarbeta eller skänka pengar till de verksamheter som bjuder in till julfirande. Här nedan listar vi olika ställen som hjälper behövande inför och under julen i Stockholm.

Clarion Hotel Sign

Östra Järnvägsgatan 35, Norrmalm/City

Ensam julgran söker klappar

Julen är en högtid som ska vara till för alla – oavsett förutsättningar. På Clarion Hotel Sign pågår projektet "Ensam julgran söker klappar" under december månad. Då kan alla som vill skänka en julklapp genom att lägga den under julgranen i hotellets lobby. För varje klapp som läggs, skänker hotellet dessutom 10 kronor till UNICEF. Köp en julklapp som du tror att ett barn vill ha, slå in den och skriv en lapp med information om vilken ålder och intressen klappen passar för. Lämna sedan din julklapp under granen på hotellet.

Kungsträdgården

Kungsträdgården, Norrmalm/City

Årets godaste jullunch

Varje år anordnar Smaka på Stockholm och Stockholms Stadsmission en jullunch, till förmån för Stockholms hemlösa, framför stora scenen i Kungsan. Thatsup är bara ett av alla företag som är på plats för att hjälpa till att dela ut mat till alla behövande som besöker jullunchen. Det dukas upp med skinksmörgås och gröttallrik för bara 100 kronor, med specialerbjudandet "Kom 1 – Betala för 2". Varje överblivet öre skänks oavkortat till Stockholms Stadsmissions arbete. Här kan du även skänka julklappar till Stockholms hemlösa.

  • När: 19 december, kl 11-14

Stadsmissionen

Flera sätt att hjälpa

Julen är en svår tid för många människor och utanförskap, ensamhet och fattigdom gör sig extra påmind under denna högtid. Om du vill engagera dig inför och under juldagarna så har Stadsmissionen flera alternativ. Du kan exempelvis starta en egen insamling via Facebook, skänka nya och oanvända julklappar till barn, unga och människor i hemlöshet samt skänka kläder och prylar till Stadsmissionens butiker. Företag kan även skänka mat och livsmedel. Läs här för mer information kring inlämning.

El Clasico

Skånegatan 88, Södermalm

Julbord för hemlösa på julafton

Tapasrestaurangen El Clasico, belägen på Skånegatan på Södermalm, bjuder in alla hemlösa i Stockholm till julbord på julafton. Initiativet har väckt en enorm respons på sociala medier och det är många som vill hjälpa till. Om du som privatperson vill göra en insats, kan du bidra med exempelvis varma filtar, hygienartiklar, praktiska kläder, vantar, mössor och sovsäckar. Det går även att bidra med en slant till restaurangens initiativ.

Johanneskyrkan

Julklappar till barn och tonåringar

Johannes Församling på Norrmalm har i flera år arbetat för att skänka saker och upplevelser till familjer som har det tufft ekonomiskt och som är medlemmar i Facebook-gruppen ”Familj till familj på Norrmalm”. Inför julen väljer församlingen att samla in julklappar till barn och tonåringar. Sådant som framför allt efterfrågas är pengar som går till inköp av klappar, men de tar även emot saker och upplevelser, som exempelvis café- och restaurangbesök, inträde till museum och biocheckar.

Immanuelskyrkan

Jul i gemenskap

Sedan 2007 anordnas ett alternativt julfirande där alla är välkomna – Jul i gemenskap. I dagarna tre firas julen i Immanuelskyrkan på Kungstensgatan i Stockholm. Alla som lever i hemlöshet, fattigdom, ensamhet eller i någon annan form av utsatthet är välkomna hit för julfirande. Här kan du arbeta ideellt som volontär, även om du inte har gått Stadsmissionens volontärutbildning.

Immanuelskyrkan