Håll träningen vid liv: Biggest Loser-tränaren Pischa ger sina bästa tips

Du känner igen prisbelönta Pischa Strindstedt, 32, från det populära tv-programmet Biggest Loser. Där tränar, coachar och motiverar hon deltagarna till ett mer hälsosamt liv tillsammans med Mikael Hollsten. Det gör hon även till vardags. Pischa arbetar som personlig tränare och driver sitt företag Wörkout – gymmet som sätter individen i fokus. Här tipsar hon om hur du kommer igång med träningen och guidar dig till sina bästa lunch- och frukostställen.

Pischa Strindstedt är ett välbekant namn i tränings- och hälsobranschen. Förutom att driva sitt stora träningskonto på Instagram, har hon även kammat hem priser som årets PT och årets tränare. År 2013 startade hon Wörkout och började anordna bootcamps utomhus, med ett varierat deltagarantal.

Företaget växte till sig med tiden, då ryktet spred sig och allt fler ville testa på bootcamps. Hon hyrde då in sig på olika träningsställen och märkte snabbt att ju längre hon stannade på ett och samma ställe, desto lättare blev det för kunderna att hitta till henne.
– Jag insåg då att det vore bäst om jag försökte hitta en egen lokal, och det var då jag slog ihop mig med Kalle (Engström, reds. anm). Vi har känt varandra länge och han tränade mig tidigare. Han har varit lite som en mentor för mig under den tid som jag arbetat med träning.

I augusti 2018 hittade de till slut sin första lokal, som då kändes som en bra första start, men insåg snabbt att den inte var ultimat för gruppträning. I november 2018 öppnade de därför även upp centret beläget på Sveavägen – som är dubbelt så stort.

Vad skiljer Wörkout från andra gym?
– Alla gym som är mer personliga och nischade får en annan gemenskap, än om man går till ett stort gym med massor av olika tränare och medlemmar. Det är den stora skillnaden. Här vet du alltid vem som kommer att vara på träningen, du känner dina tränare och de känner dig. Vi vill hjälpa våra medlemmar, oavsett mål, och för oss är det viktigt att de får utvecklas.

Det är inte helt enkelt att driva eget företag i träningsbranschen och Pischa beskriver de första åren som väldigt tuffa, eftersom konkurrensen är hård. Det finns många gym och framgångsreceptet har varit att armbåga sig fram och hålla sig till det de är bäst på. Hon beskriver sitt arbete som slitsamt, men samtidigt väldigt roligt.
– Jag får träffa otroligt många olika människor och det är oftast en glad atmosfär. Jobbet ger mig väldigt mycket, då jag får hjälpa människor och se dem utvecklas. De som kommer hit blir starkare och får en bättre självkänsla, vilket kan hjälpa dem även på andra plan i livet.

Att ta beslutet att sätta igång med träningen, och börja tänka mer på sin hälsa, är ett första steg – men det krävs disciplin för att lyckas hålla sig kvar på den banan. En vanlig inställning bland nya kunder är att ställa in siktet på ett högt mål, som de gärna vill nå på kortast tid möjligt.
– Om man hamnar hos rätt tränare så kommer man snabbt att förstå att målet man kan ha satt upp, kontra den tid man är beredd att lägga ner, inte överensstämmer. Vissa hamnar tyvärr snett och tror att de ska hinna nå sitt mål snabbt, men när de inte lyckas kommer besvikelsen. Då lägger många av helt och hållet i stället. Det är därför upp till tränaren att direkt förklara hur vägen till kundens mål ser ut.

Hur ska man tänka för att lyckas hålla sig motiverad?
– Man är alltid väldigt motiverad i början och då ska man hitta den träningsform som man tycker är allra roligast – men träning är inte roligt hela tiden. Du kommer att behöva bättra på din disciplin med tiden och börja fundera över vad det är som gör att du inte tycker att något är kul, eller vad det är som gör att du inte vill fortsätta. Då är det kanske läge att skaffa en PT, eller ta hjälp av någon kunnig i din närhet. Jag försöker alltid att vara så äkta som möjligt mot mina kunder och sprida så mycket kunskap jag kan. Alla behöver motiveras olika, just eftersom alla är olika. 

Upplever du att det finns en tränings- och hälsohets i samhället?
– Jag tycker inte det. Vi har ett mer stillasittande liv nu, folk rör sig allt mindre och övervikten ökar. Däremot så tycker jag att man borde lägga ner mycket mer tid i skolorna till att prata om kroppen. De unga behöver exempelvis lära sig anatomi, fysiologi samt förstå vad som händer i kroppen om man inte äter ordentligt. Sedan finns det såklart både bra och dålig information, och det är väl där som lasset ligger, på oss som jobbar med träning. Vi måste sända ut rätt kunskap och filtrera bort den dåliga informationen.

Hur var det att träna deltagarna i Biggest Loser, kontra att träna kunder på ditt gym?
– Det var jättekul och det har varit ett sådant jäkla äventyr. Det är helt annorlunda jämfört med att träna sina grupper här på centret. Människorna som är med i Biggest Loser är där för att göra en stor förändring och för många är det sista chansen, då de har testat allt innan. Förutom övervikten så är det även det mentala som de tampas med, och det är nästan det, och inte själva träningen, som är tuffast för dem.

 

Pishas tre bästa tips för att komma igång med träningen:
1. Sätt ribban väldigt lågt och börja därifrån och jobba dig uppåt. Det kan vara bra att börja med 1-2 timmar träning i veckan.
2. Träna ihop med en kompis som har ungefär samma mål som du, så att träningen blir en rolig grej varje vecka. Pressa inte dig själv för hårt i början.
3. Anteckna och för dagbok över hur ditt liv ser ut och vad du vill med träningen. Då ser du lättare var du behöver göra dina första justeringar. Är det sockerintaget, eller är du kanske för stillasittande?

Pischa guidar dig till sina lunch- och frukostfavoriter

M.O.A.S - Meat on a Stick

Roslagsgatan 6, Vasastan

Lunch

Kanske inte det första stället man tänker på när man säger hälsomat, men för mig är det här en fröjd för själen. Det finns alternativ för både köttätare och vegetarianer. Här serveras stora härliga kebaber som är fyllda med allt från kål till halloumi. Himlen för kebabianer, enligt mig.

Kale & Crave

Roslagsgatan 2, Vasastan

Lunch

Mera grönkål till folket! En av mina favoriter bland alla lunchställen i Stockholm. Här kan du verkligen äta dig mätt. Mycket mat. Fräscht. Laxfrikadellerna är en favorit hos mig!

Tanuki

Hagagatan 54, Vasastan

Lunch

Jag är verkligen en torsk på poké bowls men det är sällan jag har sprungit på lika goda som på Tanuki. Härlig personal och en hel del folk här på luncherna. Testa poké bowl med lax! Jag uppskattar att man får dressingen separat vid take away, så att det inte blir för rörigt i bowlen.

Royal Park

Frösundavik Allé 15, Solna

Frukost

Frukostbuffé på sommaren gör detta till en stor favorit hos mig! Jag brukar ta en promenad med Duchess, min hund, genom Hagaparken och sedan slår vi oss ner på uteserveringen i solen och avnjuter en underbar frukostbuffé med allt man kan önska. Servicen är toppen och utsikten över Brunnsviken ger ett enormt lugn. En perfekt start på dagen.

Wörkout

Sveavägen 135, Vasastan

Frukost/lunch

I Squat and Squeeze-baren kan man, i anslutning till ett svettigt träningspass, bli serverad allt från hälsoshots och rawbollar till proteinshakes och de populära acaibowlsen. En härlig atmosfär att bara sitta i om man vill arbeta eller avnjuta något gott i hälsans tecken, samtidigt som man kan spana på andra som tränar. Är du tidig till träningen kanske du hinner få i dig en Röda Bettan eller en Grön Jävel för extra krut i musklerna innan passet. Ett perfekt ställe att hinna träna på och samtidigt ta med sin frukost on-the-go.