
Hyllade matupplevelser i avslappnad förpackning
Uppdaterad 8 mar 2022
Riktigt bra restaurangupplevelser kräver inte alltid ren och skär gourmet deluxe. Allt fler krogar i Stockholm erbjuder smakupplevelser utöver det vanliga, utan att det blir för exklusivt. Glöm den klassiska lyxrestaurangen med avsmakningsmenyer, vinpaket och tiominuterspresentationer av maten för en stund (inte för att vi har något emot dessa, tvärtom!). Här guidar vi till restauranger där man har råd att äta lite oftare än vid riktigt speciella tillfällen. Stora matupplevelser med avslappnad lyx är den gemensamma nämnaren.
Oaxen Slip
Beckholmsvägen 26, DjurgårdenPrisvärd bistrodel på hyllad finkrog
Vill du ha skönt bistrostuk och en oklanderlig känsla för stil, då ska du ta en tur till Djurgården och Oaxens bistrodel Slipen. Här serveras spännande nytolkningar av svenska klassiker till lunch, middag och brunch, med utsikt över vattnet. Snyggt och prisvärt syskon till den berömda Michelinkrogen intill.
Matbaren
Södra Blaiseholmshamnen 6, City/NorrmalmSignerat Mathias Dahlgren
Matbaren finns på Grand Hôtel och är en av stjärnkrögaren Mathias Dahlgrens restauranger. Här kombineras säsongsanpassade mellanrätter till lunch och middag, både runt baren och vid mindre bord. En lite lyxigare men ändå avslappnad matupplevelse.
Bakfickan Djuret
Lilla Nygatan 5, Gamla stanHållbar upplevelse i Gamla stan
Tidigare var Djuret i Gamla stan mer av en köttkrog, men idag passar restaurangen precis lika bra för vegetarianer. Här erbjuds en hållbar matupplevelse med säsongens bästa råvaror. Gå loss på en hel avsmakningsmeny, eller slå dig ner i baren och beställ in enskilda rätter.
Sensum
Wallingatan 40, City/Vasastan/NorrmalmFantasifull fine dining
Med en trio från Lux, deVille och Oaxen vid spakarna, serverar den här ambitiösa kvarterskrogen fantasifulla smårätter med smaker från Norden och kontinenten. Någon tjusig finkrog är Sensum däremot inte – här råder avslappnad spontanitet och hälften av platserna är avsatta för drop-in.
19 Glas
Stora Nygatan 19, Gamla stanVinbar, soppkök och café
Hyllade 19 Glas i Gamla stan är ett riktigt mecka för både vinfantaster och matintresserade. Idag består restaurangen av vinbar, soppkök och café, vilket innebär att schyssta viner varvas med smårätter, soppa och finkaffe under större delen av dagen.
Kagges
Lilla Nygatan 21, Gamla stanAvslappnat och ambitiöst
Där världsberömda lyxkrogen Frantzén tidigare låg i Gamla stan finns numera Kagges, en avslappnad och ambitiös restaurang som drivs av två kompisar med stor krogerfarenhet. Här äter du skandinaviska små- och mellanrätter som byts ut löpande och serveras tillsammans med utvalda drycker.
Las Brasas
Roslagsgatan 6, VasastanSpanska smaker
Influenserna från Spanien och Sydamerika flödar på Las Brasas, den mysigt stiliga krogen på Roslagsgatan där Le Nom tidigare låg. Här kan du gå loss på tapas och grillrätter inramat av grönt kakel, brokiga tavlor och dova toner. Ribban ligger högt, men stämningen är inte mindre avslappnad för det.
Matateljén
Stora Gungans väg 7, EnskedeVärt en omväg
Missa inte att ta dig till Gamla Enskede om du vill få en omtalad smakupplevelse som inte kostar skjortan. Till kvarterskrogen Matateljén vallfärdar folk från hela stan för att njuta av både maten och miljön. Folket bakom kommer bland annat från den omtalade skärgårdskrogen Svartsö Krog.
Hantverket
Sturegatan 15, ÖstermalmHänförande hantverk
Designintresserad eller inte – på Östermalmskrogen Hantverket kan du låta dig hänföras av både inredningen och maten. Som namnet avslöjar är det hantverket som står i centrum för hela konceptet. Även drinkarna blandas hantverksmässigt och fungerar som ett komplement till övriga smaker.
Soyokaze
Döbelnsgatan 8, City/NorrmalmEn upplevelse för sushifantasten
Sugen på finsushi? Boka in en åtråvärd plats på den hyllade lilla sushibaren i Vasastan, som drivs av den tidigare kökschefen på Råkultur och Imouto. Här finns det endast plats för tolv personer och väl på plats är det kockens val som gäller. Fokus ligger på råvaror och upplevelse.
Lilla Ego
Västmannagatan 69, VasastanSpontant och eget
Überpopulära Lilla Ego kantas av loppisfynd, hemsnickrade bord och öppet kök, och här går spontanitet före bordsbokning. Menyn innehåller originella versioner av svenska smaker såsom syrad makrill. Bakom står de två prisbelönta kockarna Tom Sjöstedt och Daniel Räms (Årets Kock 2013).
Lykke Kaffegårdar
Nytorgsgatan 38, SödermalmFrån kaffe till smårätter
Lykke Kaffegårdar är mycket mer än bara kaffe. I deras hörnlokal vid Nytorget, där retrocaféet String tidigare låg, serveras vällagade smårätter, drinkar, hantverksöl och schyssta viner. Här är atmosfären avslappnad och man bjuder även in dj:s varje vecka som spelar skivor på vinyl.
Lykke Kaffegårdar Nytorget
Barbro
Hornstulls strand 13, Södermalm/HornstullAlltid lika hett
Sedan dag ett har den välbesökta fusionkrogen i Hornstull varit ett av stans mest omhuldade ställen. De vällagade japansk-skandinaviska mellanrätterna hör till många stockholmares favoriter och atmosfären är ständigt stimmig – kanske inte så konstigt då lokalen alltid är full av matglada gäster.
Aji y Ajo
Tegelviksgatan 85, SödermalmOmtalad cevicheria
Prisbelönta Aji y Ajo, som från början låg i Hökarängen, lär vara Skandinaviens första renodlade cevicheria, och här står mycket riktigt den peruanska nationalrätten ceviche, snabbmarinerad fisk, i centrum. Lovorden till trots är restaurangen opretentiös och avslappnad, med snälla priser på maten.
Nook
Åsögatan 176, SödermalmFest för foodies
Fine dining möter streetfood på hajpade foodiehaket Nook på Söder. Här serveras ambitiösa och plånboksvänliga trerättersmenyer i två olika prisklasser – en något enklare och en lite lyxigare. Innovativa smaker med svenska, franska och koreanska förtecken för nyfikna matälskare.
Omaka
Uggelviksgatan 2a, ÖstermalmBryggeri- och matupplevelse
Hedda Spendrup har inte bara startat ett bryggeri, utan också en samlingsplats för alla som gillar mat, dryck och spännande smaker. Här serveras öl från just det egna bryggeriet och maträtter i miniatyr som låter dig och ditt sällskap ta del av många unika och nytänkade smakkombinationer. Många menar att detta är något ut över det vanliga.
Tako
Birger Jarlsgatan 29, City/Östermalm/NorrmalmFusion från Asien
Tako fokuserar på smakrika fusionrätter med influenser från Japan och Korea. Här hittar du inte minst sushi och grillat, vid sidan av signaturrätter som exklsuiva köttbitar som wagyu och "Korean Glazed Ribs", såväl som steam buns och veganska alternativ. Dagtid serveras lyxigare luncher och framåt sen kväll kan man njuta av konceptet "late dining" för att sedan svänga med i musiken.
Jim & Jacob
Surbrunnsgatan 38, VasastanSpännande hål i väggen
När de välrenommerade kockarna Jim Hammargren och Jacob Nermark Hjelm blev av med sin foodtruck i en brand, bestämde de sig för att öppna denna ambitiösa kvarterskrog i Vasastan. Ta plats i en pinnstol och gå loss på innovativa och ständigt varierande smårätter från hela världen.
Bar Agrikultur
Skånegatan 79, SödermalmPopulärt av en anledning
Här flockas stockholmarna på kvällarna. Det är svårt att sluta tänka på de friterade ostbollarna eller den caesardressing-dränkta salladen. På Bar Agrikultur intill Nytorget, systerkrog till Agrikultur i Vasastan, serveras mellanrätter tillsammans med goda viner och ölsorter – fråga gärna vad som passar ihop för trevliga smakkombinationer.
Garba
Surbrunnsgatan 47, VasastanModernt och lekfullt
Har du missat Garba så bör du ta dig tid för ett besök. Bakom denna omsusade krog står kockarna Marion Ringborg och Linn Söderström, som helt enkelt gör sin egen grej. Med en fantastisk lokal vägg i vägg med L'Avventura har de skapat en välkomnande atmosfär där det serveras mat från morgon till kväll. I elegant tappning, med färgglad interiör och avslappnad estetik, hittar du roliga rätter och naturviner på menyn – bland annat.
Lux Dag för Dag
Primusgatan 116, Lilla/Stora EssingenVardagslyx
Sedan stjärnkrogen Lux svidade om och blev Dag för Dag, har lyxen onekligen blivit mer av en vardagsvara på Lilla Essingen. Den säsongsbetonade menyn byts ut varje dag efter tillgången på råvaror och priserna är humana, inte minst om du hämtar med dig mat genom luckan som går direkt till köket på baksidan.
La Boca Doce
Fredsgatan 12, City/NorrmalmEn helhetsupplevelse med sydliga influenser
Hela tanken med La Boca Doce, i regi av krögaren Christian Hellberg, är att ge en helhetsupplevelse för alla sinnen. Här ska kombinationen av mat, dryck, musik och god stämning lägga grunden för en oförglömlig helkväll tillsammans med ditt sällskap. I köket och baren skapas rätter och cockatails med inspiration från Sydamerika och Medelhavet – smarkika och unika.
Woodstockholm
Mosebacke torg 9, SödermalmLokalt och hållbart
Vansinnigt populära Woodstockholm vid Mosebacke torg är känt för sina spännande smaker och sin stimmiga atmosfär. Avsmakningsmenyerna görs på olika teman efter säsong, alltid med fokus på lokalt och hållbart. Till maten serveras bland annat kvalitetsviner från mindre producenter.
Pat's Place
Folkungagatan 140, SödermalmThai-tapas
Denna undangömda restaurang längst bort på Folkunggatan, i området kring Ersta, bjuder på prisbelönta smaker som får de flesta att jubla. Menyn är budgetvänlig och thailändsk, med mellanrätter att dela på. Interiören är enkel med en inbjudande atmosfär som välkomnar stora som små sällskap.
Villa Brännugnen
Snöbärsstigen 8, HuddingeHemma hos kocken
Hemmarestaurangen Villa Brännugnen drivs av Johan Lindqvist, som du tidigare jobbat på bland annat Berns Asiatiska och Den Gyldene Freden. Några dagar i veckan öppnar han upp sin villa i Farsta utanför Stockholm och förvandlar den till en restaurang där han serverar en internationell avsmakningsmeny med rätter som byts ut varje vecka.
Symbios
Skånegatan 80, SödermalmSäsongsbetonad meny i modernt stuk
Symbios drivs av gänget bakom Barobao och Ichi, men till skillnad från asiatiska influenser hittar du här en annan typ av meny, med moderna smaker från såväl Norden som Frankrike. De håller dock till i samma stadsdel som sina systerkrogar, Södermalm – men den här gången i Nofo, nära nytorget. I köket hittar du Henrik Wittgren och Simon Eriksson som lagar mat utefter säsong.
Animo
Kungstensgatan 9, Vasastan/ÖstermalmKänn dig som hemma
Bakom Animo står kockduon Daniel Haynes och Anders Karlsson från Svenska Kocklandslaget. Med denna krog vill de sudda ut gränserna mellan kök, bar och matsal och skapa en stämning som får alla att känna sig som hemma. Förutom maten lägger man stort fokus på innovativa cocktails som är precis lika ambitiösa som köket.
Prospero Restaurant
Roslagsgatan 21, VasastanSäsongens råvaror
På Prospero i Vasastan hittar du en avsmakningsmeny med eleganta men rustika små serveringar. Konceptet handlar om handplockade råvaror i säsong som paras ihop med naturviner. Restaurangen erbjuder alltid vegetariska alternativ.
Misshumasshu
Smålandsgatan 10, City/NorrmalmSysterkrog till Adam/Albin
Kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman bakom Adam/Albin slog efter sin restaurangsuccé upp dörrarna till Misshumasshu i Birger Jarlspassagen, ett koncept med influenser från Asien, Sydamerika och Sverige. Här är det ofta fullt lunchtid såväl som middagstid.