Så firas internationella kvinnodagen i Stockholm

Den 8 mars uppmärksammas internationella kvinnodagen med allt från utställningar till filmvisningar och feministiska scensamtal i Stockholm. Här hittar du några tips på vad som händer i huvudstaden dagen till ära.

Artipelag

Artipelagstigen 1, Skärgården/Värmdö

"Signature Women – 100 Ă„r pĂ„ den svenska konstscenen"

På internationella kvinnodagen öppnar årets största utställning på Artipelag. Utställningen innehåller omkring 350 verk av ett femtiotal svenska kvinnliga konstnärer, verksamma från starten av förra seklet och fram till idag – bland andra Mamma Andersson, Ann-Sofie Back, Sigrid Hjertén och Hilma af Klint. (Bild: Mamma Andersson, About a girl, 2005)

Miss Clara

Sveavägen 48, Norrmalm/City

Vernissage för "Konsten att vara kvinna"

Miss Clara bjuder in till vernissage för utställningen "Konsten att vara kvinna". Här ingår verk av 13 utvalda kvinnliga konstnärer som alla berättar en historia om hur det är att vara just kvinna. Verken är till salu och finns att beskåda i hotellets "Ballerinarum" fram till den 16 april.

Zita

Birger Jarlsgatan 37, Norrmalm/City/Östermalm

Kvinnliga filmskapare hela dagen

Biografen Zita uppmärksammar internationella kvinnodagen genom att enbart visa filmer som är gjorda av kvinnliga filmskapare. Programmet pågår under hela dagen och innehåller filmer för både stora och små. Dessutom kan man se två förhandsvisningar av kommande filmer.

Galleri Korn

Hornsgatan 147, Hornstull/Södermalm

FotoutstÀllning med kvinnliga uppfinningar

På Galleri Korn kan man se utställningen "Kvinnliga Uppfinningar" med ingenjören Lisa Näss fotografier. Tanken är att synligagöra kvinnliga förebilder inom branschen och inspirera tjejer och kvinnor till att intressera sig för teknik. Utställningen pågår i flera dagar och på internationella kvinnadagen blir det mingel och fika.

Filmstaden

Hötorget, Norrmalm/City

"No more fucks to give" pÄ bio

Efter succén med föreställningen på Globen och Scandinavium går "No more fucks to give", Mia Skäringes hyllning till kvinnan, upp på bio. Det blir endast två visningar: en på internationella kvinnodagen och en den 10 mars. Filmen visas på över 100 biografer runtom i Sverige.

Göta Lejon

Götgatan 55, Södermalm

Årets Selma 2020 – med Kakan & Ametist

På Göta Lejon blir det en helkväll kring feminism med scensamtal och mingel. Kakan Hermansson pratar med bokaktuella författare och feministiska inspiratörer om jämställdhet och framtidshopp, och Ametist Azordegan är dj. Några av gästerna på scen är Little Jinder och Helena von Zweigbergk.